Sindikati: 12. maja ćemo organizovati štrajk upozorenja

strajk1

Sindikati prosvete traže razgovor s ministrima

Beograd – Reprezentativni sindikati zaposlenih u školstvu zatražili su danas da s ministrima prosvete i finansija, Srđanom Verbićem i lazarom Krstićem, razgovaraju o ključnim problemima srpske prosvete.

Ukoliko do srede, 7. maja, ne budu primljeni na razgovor, sindikati će u ponedeljak, 12. maja, organizovati štrajk upozorenja, u kojem će učestvovati sve škole iz sistema četiri reprezentativna sindikata prosvete, rekao je agenciji Beta predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević.
- Ukoliko nas ne prime do srede i ne napravimo neki preliminarni dogovor, 12. maja ćemo organizovati štrajk upozorenja, koji podrazumeva obustavu rada tokom jednog školskog časa – rekao je Matijević.

U štrajku će, kako je naveo, učestvovati oko 1.500 škola u Srbiji (od ukupno 1.800) koje su pod okriljem Sindikata obrazovanja Srbije, Granskog sindikata prosvete “Nezavisnost”, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Matijević je rekao da je mnogo tehničkih, “živućih i gorućih” pitanja o kojima sindikalci nameravaju da razgovaraju s nadležnim ministrima, a jedno od najvažnijih je i najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru za 10 odsto, koje pogadja i prosvetne radnike.

Prosečna plata nastavnika u Srbiji je, po podacima sindikata prosvete, oko 43.000 dinara, a, ukoliko bi bila smanjena za 10 odsto, vratila bi se na nivo od pre pet godina – na oko 39.000 dinara.

Dragan Matijević je rekao da nastavnici nameravaju da s ministrima razgovaraju i o tome da li će do početka nove školske godine biti usvojene izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i da li će do kraja godine biti donet Zakon o prosvetnoj inspekciji.

- Želimo da znamo i kada će biti formirane takozvane ‘liste B’ kolega koji su zasnovali radni odnos s nepunim radnim vremenom, a njih je 30.000 od ukupno 100.000 zaposlenih u prosveti, kao i da li će biti deblokirani računi 70 škola u Srbiji kojima je sve ukinuto, čak i telefon, zbog dugova koje nisu napravile – rekao je Matijević.

Izvor: Beta

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*