Sindikati u prosveti najavili štrajk za 31. avgust i tokom septembra

beta-igvgsmjwhb-525x350

Četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika najavili su protest za 31. avgust, kao i četiri protesta skraćenim časovima tokom septembra, zato što su nezadovoljni predloženim rešenjima za odredivanje platnih grupa i razreda.
Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković objasnila je da prosvetari dugo prate najave reformi platih grupa i razreda, da poslednji Zakon o zaposlenima u javnim službama izuzima vojsku, policiju, Bezbednosno-informativnu agenciju, državne agencije.

„Najnezadovoljniji smo zbog toga što je najveći broj prosvetnih radnika u 8-oj platnoj grupi, njih 98 odsto, gde napredovanje nije moguće. U 9-oj se nalazi tek oko 1.000 zaposlenih, uglavnom direktora“, rekla je Janković i dodala da neće prestati sa štrajkovima dok se njihovi zahtevi ne ispune.

Ona je najavila da će štrajkovi biti održani 3, 11, 19, i 27. septembra i da sindikati očekuju uredjenje te oblasti do kraja tog meseca.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić je navela da je osnovni zahtev da se zaposleni u javnom sektoru sa sedmim stepenom stručne spreme rangiraju isto kao i u svim drugim državnim službama, odnosno da se nadju u 9-oj platnoj grupi.

„(Po predloženim propisima) stoji da nastavnici mogu platom da napreduju tek za osam godina, što bi značilo da bi morali da čekaju ceo radni vek za veći platni razred“.

Ona je navela i da u predloženim platnim razredima u grupama nigde nisu navedena tehnička zanimanja, poput domara ili čistačica, kao i da je jedan od zahteva da prvi, najniži platni razred bude barem u iznosu minimalne zarade.

„Nova rešenja za direktore škola predvidjaju 11. razred, odnosno prosečno povećanje zarade od oko 56 odsto, čime bi se (svaki pojedinačno) izjednačio sa, na primer, prvakom baleta u Narodnom pozorištu. S druge strane postoje i druge nelogičnosti, poput onih da lekar specijalista u domu zdravlja prima veću platu od lekara sa istim zvanjem u medicinskoj školi“, navodi Ilić.

Ona je istakla da očekuje veliku podršku prosvetnih sindikata iz regiona, ocenivši da su „jedino u Makedoniji prosvetarima manje plate“ i da su predstavnici sindikata iz kog dolazi uvek protiv započinjanja školske godine štrajkom, ali da je odluka o sindikalnim aktivnostima doneta zajedno sa drugim sindikatima u prosveti.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković je rekao da novim zakonom obrazovanje ne dobija ništa, a da će takvim propisima prosvetari kasniti sa platama za svim budžetskim korisnicima 20 do 30 odsto.

„Ponovo ćemo imati barem četiri platne grupe koje će (potencijalno) primati manje od minimalne zarade“, kazao je Brajković i dodao da 70.000 prosvetnih radnika imaju sedmi stepen stručne spreme ili master diplomu.

Da bi svi zaposleni u javnom sektoru imali makar „minimalac“, Brajković smatra da bi država morala da nameni dodatnih 84 milijarde dinara, „koje ona, uprkos suficitu, nema“.

Predsednik Granskog sindikata „Nezavisnost“ Tomislav Živanović je ocenio da prethodnih deset premijera, kao ni aktuelni, nisu dovoljno doprineli reformi obrazovanja, a da se pred sindikatima sada nalazi „elementarna nepogoda“, koja se ogleda u broju primedbi upućenim aktuelnom rešenju.

„Mi se borimo i protiv ukidanja naknade za razredno starešinstvo, za koje je predvidjeno smanjenje sa četiri na pola procenta, a tu je i opasnost da država i politika ‘uplivaju’ u napredovanje u zvanjima“, upozorio je Živanović.

Itvor: Beta

Jedan komentar na Sindikati u prosveti najavili štrajk za 31. avgust i tokom septembra

  1. Marko kaže:

    Niko da pomene da bi direktori trebalo da idu u nizu platnu grupu.Njihova plata sa dodacima ce biti preko100000din.A ja sam se smejao kolegi koji mi je pre par godina tvrdio da sindikatom upravljaju Čačanski direktori.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*