Школа у сомборској општини ове године није уписала ниједног ђака првака!

skola-1024x682

У Основну школу „Петар Кочић“ у Риђици, насељу које је део Сомбора, ове године по први пут неће кренути ниједан ђак првак.
Школско звоно огласиће се за укупно 81 ученика, колико их тренутно похађа ову школу, прича за 021 директорка установе Јасна Радусин.
Међу њима по први пут нема најмлађих ђака и то је појава која је непријатно изненадила све, упркос вишедеценијском паду броја становника овог села у Западној Бачкој.

„Не знам шта се ове године догодило, поклопило и издешавало. Последњих година је било и по 10, до 13 нових ђака, али ове године ниједан. Додуше, у односу на неке друге сеоске школе које имају 50 или чак мање ученика, ми смо у некој бољој варијанти“, прича директорка једине школе у Риђици.

То значи да школа у овом тренутку, прича Радусин, нема ни 15 ученика по одељењу.

„Ми смо школа, али и врста мултифункционалног центра у Риђици – у склопу школе имамо обданиште, библиотеку, нову спортску халу какав цео Сомбор нема. Али нажалост не и деце да се ту играју“, наглашава наша саговорница.

Ситуација није одувек била оваква – напротив, Риђица је имала велики број ђака и тога се за 021 присећа некадашњи ђак првак, полазник давне 1954. године, Никола Миланко.

Како прича некадашњи ученика ОШ „Петар Кочић“ у овом сомборском месту, управо је та генерација којој је припадао била најбројнија у историји целог села, те је бројала чак 1.000 ђака у тренутку кад је он стигао до осмог разреда.

Та генерација је, рецимо, имала шест разреда са по 30 ђака, а чак 170 ђака првака попут њега.

„Десетак наредних генерација их је било између 120 и 130, а у школи је било између 950 и 1.000 ученика“, наводи Никола Миланко.

Упркос негативном тренду који је генерално заступљен у сеоским срединама у Војводини, директорка ОШ „Петар Кочић“ Јасна Радусин уверена је да ово стање није коначно.

„Наредних година ће бити боље и ситуација ће се поправити. Следеће школске године очекујемо можда око 15 нових полазника, али ове године су се неке ствари поклопиле и резултирале нечим што је за све шокантно“, сматра Радусин.

Извор: www.021.rs

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*