Škola u somborskoj opštini ove godine nije upisala nijednog đaka prvaka!

skola-1024x682

U Osnovnu školu „Petar Kočić“ u Riđici, naselju koje je deo Sombora, ove godine po prvi put neće krenuti nijedan đak prvak.
Školsko zvono oglasiće se za ukupno 81 učenika, koliko ih trenutno pohađa ovu školu, priča za 021 direktorka ustanove Jasna Radusin.
Među njima po prvi put nema najmlađih đaka i to je pojava koja je neprijatno iznenadila sve, uprkos višedecenijskom padu broja stanovnika ovog sela u Zapadnoj Bačkoj.

„Ne znam šta se ove godine dogodilo, poklopilo i izdešavalo. Poslednjih godina je bilo i po 10, do 13 novih đaka, ali ove godine nijedan. Doduše, u odnosu na neke druge seoske škole koje imaju 50 ili čak manje učenika, mi smo u nekoj boljoj varijanti“, priča direktorka jedine škole u Riđici.

To znači da škola u ovom trenutku, priča Radusin, nema ni 15 učenika po odeljenju.

„Mi smo škola, ali i vrsta multifunkcionalnog centra u Riđici – u sklopu škole imamo obdanište, biblioteku, novu sportsku halu kakav ceo Sombor nema. Ali nažalost ne i dece da se tu igraju“, naglašava naša sagovornica.

Situacija nije oduvek bila ovakva – naprotiv, Riđica je imala veliki broj đaka i toga se za 021 priseća nekadašnji đak prvak, polaznik davne 1954. godine, Nikola Milanko.

Kako priča nekadašnji učenika OŠ „Petar Kočić“ u ovom somborskom mestu, upravo je ta generacija kojoj je pripadao bila najbrojnija u istoriji celog sela, te je brojala čak 1.000 đaka u trenutku kad je on stigao do osmog razreda.

Ta generacija je, recimo, imala šest razreda sa po 30 đaka, a čak 170 đaka prvaka poput njega.

„Desetak narednih generacija ih je bilo između 120 i 130, a u školi je bilo između 950 i 1.000 učenika“, navodi Nikola Milanko.

Uprkos negativnom trendu koji je generalno zastupljen u seoskim sredinama u Vojvodini, direktorka OŠ „Petar Kočić“ Jasna Radusin uverena je da ovo stanje nije konačno.

„Narednih godina će biti bolje i situacija će se popraviti. Sledeće školske godine očekujemo možda oko 15 novih polaznika, ali ove godine su se neke stvari poklopile i rezultirale nečim što je za sve šokantno“, smatra Radusin.

Izvor: www.021.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*