ШКОЛСКИ РОБИН ХУД ИСПУНИО ОБЕЋАЊЕ: Стигли први бесплатни уџбеници које ђацима Србије дарују фондација Александра Кавчића

aleksandarkavcic

Као што је и обећао средином новембра у интервјуу за Глас јавности, када смо га и назвали нашим школским Робин Худом, Александар Кавчић, некадашњи ђак београдске Математичке гимназије а сада професор на Карнеги Мелон Универзитету у Питсбургу и један од водећих информатичара на планети, омогућио је од јуче преко своје добротворне фондације “Алек Кавчић” прве бесплатне уџбенике за све ученике у Србији!

Уџбеници су у електронској форми и могу се лако преузети, без шифре, а онда пребацити на лични компјутер или одштампати, а како сазнајемо у току је и финализација договора са штампаријама да би се омогућило родитељима да се ове уџбенике са инетрнета штампају у боји, по цени од само два динара по страници! Практично речено, уџбеник који је сада коштао и преко 1.000 динара, а имао око стотинак страна, сада ће износити и пет пута мање, око 200 динара! Још конкретнији пример, родитељи који се одлуче да овако уџбеницима опреме свога ђака по комплету за ту школску годину уштедеће најмање око 15.000 динара!

Да би бесплатни уџбеници постали српска стварност, како је то назвао професор Кавчић, њих је морао и да одобри Завод за унапређивање образовања и васпитања, а он је онда откупио и ауторска права од Завода за уџбенике, док је за један део платио ауторска права домаћим ауторима да напишу издања за његву фондацију. Тако да ће ова бесплатна издања родитељи моћи да пронађу на сајтовима: бесплатнабиблиотека.цом, фондацијаалеккавциц.орг, бесплатнабиблиотека.нет и бесплатнабиблиотека.рс. Уџбеници су за све обавезне предмете и енглески језик, јер за остале стране језике још нема довољно капацитета, али ће и њих их бити, обећава и даље професор Кавчић.

Такође, са уџбеницима који носе печат фондације “Алек Кавчић” родитељи и ученици могу радити шта год желе, док се они са ознаком Завода за уџбенике могу користити само за личну употребу ђака. Овим поводом Гасу јавности достављено је и саопштење Завода за уџбенике, које објављујемо у целости да и родитељи имају “све црно на бело”:

Завод за уџбенике и Фондација „Алек Кавчић“ склопили су Уговор о пословној сарадњи у оквиру кога је Фондација купила по 1.000 примерака одређених уџбеника и радних свезака за 3. 4. 7. и 8. разред. Сврха ове сарадње јесте донирање Фондације основним школама у Републици Србији одређених Заводових издања, као и њихова промоција на интернету, искључиво на сајту Фондације.

Завод је још у време ванредног стања прошле године на свом сајту отворио слободан приступ свим својим образовним садржајима што је довело до сарадње Завода за уџбенике и Фондације „Алек Кавчић“. Дакле, потенцијалним корисницима ће бити доступан електронски садржај али искључиво за личне потребе и без права на умножавање и дистрибуцију. Завод изражава задовољство и захвалност уваженом проф. Александру Кавчићу који је препознао значај наше куће за свеукупно образовање и, поред других домаћих издавача, определио се за сарадњу и са нама.”

Тако је наш Школски Робин Худ испунио своје обећање, заживело јесте али сада предстоји онај судар са стварношћу који у Србији може да буде и доста варљив, јер искрено речено свестан је и он да је ударио на монопол страних издавача чији је годишњи колач код нас и око 100 милиона евра, па ћемо видети колико ће сада они притискати, а нема дилеме на неће, родитеље и наставнике, а о томе професор Алаксандра Кавчић каже:

-Прошли су прописану процедуру, добили одобрење Министарства просвете а сада је на директорима школа и наставницима да одлуче, да ли ће родитељима уштедети новац и одабрати бесплатне уџбенике за своје школе. Сада је тај ударни период када наставници, просветни радници имају шансу да изаберу ове бесплатне уџбенике за наставу у својим одељењима. Веома ценим невероватан гест Завода за уџебенике, свака им част. На тржишту уџбеника се обрће се велики новац а плаћају родитељи, а за оне који имају два или три ђака, то је озбиљан издатак, јер, комплет уџбеника, за један разред основне школе кошта и више од 20.000 динара. Уџбеници су јако скупи, издавачи, поготово страни јако пуно профитирају на њима и то се једном морало прекинути, објашњава Александар Кавчић, уз напомену да су и у богатој Америци уџбеници бесплатни, а у Србији се родитељима извлачи сваки динар од родитеља у те сврхе.

На великом испиту савести, након очекиваног притиска монополиста, страних издавача ужбеника у Србији, наћиће се директори школа, наставници и родитељи. Пофесору и добротвору Александру Кавчићу је, на срећу, прву подршку дала и најбројнија организација нашег образовања, Унија синдиката просветних радника Србије:

-Ми смо ових дана на Главном одбору донели одлуку да свим расположивим ресурсима подржимо напоре Александра Кавчића за овај одличан пројекат бесплатних уџбеника. Очекујемо да ће сви родитељи и наставници ово препознати као одличну, а бесплатну могућност учења, каже за Глас јавности Јасна Јанковић, председник Уније синдиката просветних радника Србије.

Подсећања ради. рећи још да је Александара Кавчић, некадашњи ђак београдске Математичке гимназије, докторирао је на Карнеги Мелон универзитету а предавао је и на такође чувеном Харварду. Његов патент – читач магнетских меморија, незаконито је користила глобална компанија “Марвел”. После вишегодишњег судског спора, Карнеги Мелон и проф. Кавчић су добили спор и одштету од 750 милиона долара. Професор Кавчић је онда обећао да ће део новца који је од парнице припао њему, уложити у будућност српске деце.

Управо томе и присуствујемо, свака час професоре!

(Глас јавности)

Један коментар на ШКОЛСКИ РОБИН ХУД ИСПУНИО ОБЕЋАЊЕ: Стигли први бесплатни уџбеници које ђацима Србије дарују фондација Александра Кавчића

  1. Miki каже:

    Divno od kolege sa elektrotehnickog fakulteta.Zanimljivo je da mnogi mediji pominju koju srednju školu je završio, a ne pominju da je studirao Etf

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*