Списак разлога због којег је немогуће држати часове у школи

razlozi

Унија синдиката просветних радника Србије упозорила је данас да је на основу упутстава Министарства просвете немогуће организовати наставу за 1. септембар. Звонимир Јовић из Уније синдиката објашњава за Нова.рс да проблем ствара чињеница да многи наставници раде у две или више школа, и да су учионице у већини школа мањих димензија од прописаних.

“Идеја Министарства јесте да се настава спроводи у две или више школа по систему да један наставник ради у једној школи три дана, у другој два дана. Министарство је раније дало упутство да не може да се изводи настава у блоку, што је проширено на то да дете не може да има два часа српског или математике у току једног дана”, каже Јовић за Nova.rs.

“Наставници који раде у више школа трче од једне до друге да би одржали час у једном, па у другом одељењу и тако редом колико је норма. И до сада је то било тешко изводљиво, а сада ће са поменутим ограничењима тек бити немогуће”, напомиње Јовић.
Још већи проблем, како каже, настаје код наставника који истовремено предају и основиним и у средњим школама, јер је за ниже разреде основих школа предвиђено да сву наставу прате у школама.

“Онај ко прави распоред то не може да уклопи”, наглашава он.

Напомиње да је немогуће обезбедити прописану квадратуру учионице од 64 квадрата.

“Наше учионице су рађене у величинама од 50 до 60 квадрата”, каже он.
Додаје и да постоје идеје да се настава одржава у свечаним салама или салама за физичко, што сматра апсурдним.

“Скренули смо пажњу на то да је то немогуће исконтролисати када не постоји довољан број кабинета и у учиница одговарајуће величине”, тврди он.

Напомиње да се није мислило ни на децу са посебним потребама, којима је проблем да носе маске.

Подсећа и да Министарство све време нема слуха за захтев синдиката да угрожене категорије наставника и ученика наставу треба да прате искључиво онлајн.

“Неко ко има притисак, дијабетес или неку тежу болест не би смео да долази у учионицу и ризикује”, наглашава Јовић.

У четвртак је одржан састанак министра просвете Младена Шарчевића са репрезентативним синдикатима, након кога је Шарчевић саопштио да “није било неких питања за које нисмо могли да нађемо заједнички језик”. Са друге стране, из Унија сидиката просветних радника тврде да су се са Шарчевићем “сложили само да се не слажу”.

Милена Илић Мирковић

Извор: Nova.rs

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*