Štednja i otkazi u kasi

deficit-bi_620x0

U 2017. godini, prema planiranom budžetu, deficit neće preći 1,7 odsto bruto društvenog proizvoda. Manjak oko 74,7 milijardi. Jača borba protiv sive ekonomije

BUDžET Srbije za 2017. se uveliko „krčka“, i, kako stvari sada stoje, donosi obećano povećanje plata izabranima u javnom sektoru, korekciju penzija, nešto „lakše“ kamate na podignute kredite, ali i dalje smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi. Država štedi na subvencijama državnim firmama i zatvara deo rudnika „Resavica“. Na kraju sledeće godine manjak u državnoj kasi ne bi trebalo da pređe 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je oko 74,7 milijardi dinara. Predlog „računa“ pred poslanicima će se naći do kraja novemmbra.

Ministarstvo finansija poslednjih dana poslalo je uputstvo za krojenje budžeta svim korisnicima državnih sredstava – ministarstvima, javnim preduzećima, lokalnim samoupravama. Jasno je da će povećanje zarada u delu javnog sektora koštati 9,8 milijardi dinara. Iako još nije definisan procenat korekcije primanja najstarijih sugrađana, „kasa“ toleriše izdatak od 7,5 milijardi dinara. Ukupno 1.735.942 penzionera mesečno će raspodeliti dodatnih 625 miliona dinara, što je u proseku samo 360 dinara po penzioneru.

Stručnjaci pozdravljaju dalji pad deficita, ali strahuju da bi poznati gubitaši mogli da pomrse planove.

- Čuli smo od ministra Vujovića da je plan da deficit bude do 1,7 odsto BDP, ali to se neće lako ostvariti – smatra Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta. – Izgleda da je zadatak lakši nego ove godine, ali opasnost je što praktično nema novih mera štednje. Na prihodnoj strani možemo da se nadamo jačoj borbi protiv sive ekonomije, nešto većim akcizama usled povećanja prema planiranom kalendaru.

RAST TRAŽNjE POTROŠAČAMinistarstvo finansija predviđa da će se u Srbiji u 2017. godini stvoriti robe, usluga i svih dobara za tri odsto više. Deo optimizma zasnivaju na nadi da će porasti tražnja potrošača i to za 2,5 odsto. Država planira da troši „zericu“ više – 0,3 odsto. Obećavaju da će 1,2 odsto BDP potrošiti na investicije.

Vučković smatra da je najveća opasnost uverenje da smo završili sa fiskalnom konsolidacijom.

- Zna se koliko se planira za plate, penzije, socijalnu pomoć, javne investicije, javne nabavke. Ono što nije do kraja poznato je kako će poslovati preduzeća u državnom vlasništvu – ističe Vučković. – Pitanje je da li će država ostati dosledna onome što je proklamovala i zaista pokrenuti stečaj nad neuspešnim državnim preduzećima.

PLATE

PROSVETARE očekuje povećanje plata od šest odsto. Istovremeno, plan državne kase predviđa da se ukupna suma za isplatu zarada u prosveti „skreše“ za tri odsto.

- Plate u osnovnom i srednjem obrazovanju su planirane sa umanjenjem od tri odsto kao posledica procesa sprovođenja racionalizacije broja zaposlenih u 2017. godini – stoji u uputstvu.

Prosta računica kaže da će racionalizacija biti mnogo „žešća“ od tri odsto. Jer, za toliko umanjena masa zarada treba da pokrije za šest odsto uvećane plate.

OTPREMNINE

FISKALNA strategija predviđa da se broj zaposlenih u javnoj upravi ove godine smanji za pet odsto. U resoru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za isplatu otpremnina je odvojeno 1,6 milijardi dinara, za zaposlene u zdravstvu 600 miliona, a za rešavanje viškova radnika u procesu, restrukturiranja tri milijarde dinara.

SUBVENCIJE

POLjOPRIVREDNICI naredne godine mogu da očekuju dve milijarde dinara više namenjenih za subvencije, ukupno oko 30 milijardi.

Dotacije „Resavici“ će premašiti pet milijardi dinara kako bi se zatvorili nerentabilni rudnici. Privreda može da računa na 16,6 milijardi dinara, dve više nego ove godine. A baš toliki iznos namenjen je održavanju likvidnosti RTB „Bor“.

Železnica će dobiti pomoć od 15,9 milijardi dinara, što je 1,6 milijardi manje. Gotovo trećina, nepunih pet milijardi dinara, čini učešće u ruskom kreditu. „Putevi Srbije“ dobijaju 6,3 milijarde dinara, 3,3 milijarde manje nego u 2016. godini.

Izvor: Novosti

 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*