Штедња и откази у каси

deficit-bi_620x0

У 2017. години, према планираном буџету, дефицит неће прећи 1,7 одсто бруто друштвеног производа. Мањак око 74,7 милијарди. Јача борба против сиве економије

БУЏЕТ Србије за 2017. се увелико „крчка“, и, како ствари сада стоје, доноси обећано повећање плата изабранима у јавном сектору, корекцију пензија, нешто „лакше“ камате на подигнуте кредите, али и даље смањење броја запослених у јавној управи. Држава штеди на субвенцијама државним фирмама и затвара део рудника „Ресавица“. На крају следеће године мањак у државној каси не би требало да пређе 1,7 одсто бруто домаћег производа, што је око 74,7 милијарди динара. Предлог „рачуна“ пред посланицима ће се наћи до краја новеммбра.

Министарство финансија последњих дана послало је упутство за кројење буџета свим корисницима државних средстава – министарствима, јавним предузећима, локалним самоуправама. Јасно је да ће повећање зарада у делу јавног сектора коштати 9,8 милијарди динара. Иако још није дефинисан проценат корекције примања најстаријих суграђана, „каса“ толерише издатак од 7,5 милијарди динара. Укупно 1.735.942 пензионера месечно ће расподелити додатних 625 милиона динара, што је у просеку само 360 динара по пензионеру.

Стручњаци поздрављају даљи пад дефицита, али страхују да би познати губиташи могли да помрсе планове.

- Чули смо од министра Вујовића да је план да дефицит буде до 1,7 одсто БДП, али то се неће лако остварити – сматра Владимир Вучковић, члан Фискалног савета. – Изгледа да је задатак лакши него ове године, али опасност је што практично нема нових мера штедње. На приходној страни можемо да се надамо јачој борби против сиве економије, нешто већим акцизама услед повећања према планираном календару.

РАСТ ТРАЖЊЕ ПОТРОШАЧАМинистарство финансија предвиђа да ће се у Србији у 2017. години створити робе, услуга и свих добара за три одсто више. Део оптимизма заснивају на нади да ће порасти тражња потрошача и то за 2,5 одсто. Држава планира да троши „зерицу“ више – 0,3 одсто. Обећавају да ће 1,2 одсто БДП потрошити на инвестиције.

Вучковић сматра да је највећа опасност уверење да смо завршили са фискалном консолидацијом.

- Зна се колико се планира за плате, пензије, социјалну помоћ, јавне инвестиције, јавне набавке. Оно што није до краја познато је како ће пословати предузећа у државном власништву – истиче Вучковић. – Питање је да ли ће држава остати доследна ономе што је прокламовала и заиста покренути стечај над неуспешним државним предузећима.

ПЛАТЕ

ПРОСВЕТАРЕ очекује повећање плата од шест одсто. Истовремено, план државне касе предвиђа да се укупна сума за исплату зарада у просвети „скреше“ за три одсто.

- Плате у основном и средњем образовању су планиране са умањењем од три одсто као последица процеса спровођења рационализације броја запослених у 2017. години – стоји у упутству.

Проста рачуница каже да ће рационализација бити много „жешћа“ од три одсто. Јер, за толико умањена маса зарада треба да покрије за шест одсто увећане плате.

ОТПРЕМНИНЕ

ФИСКАЛНА стратегија предвиђа да се број запослених у јавној управи ове године смањи за пет одсто. У ресору Министарства државне управе и локалне самоуправе за исплату отпремнина је одвојено 1,6 милијарди динара, за запослене у здравству 600 милиона, а за решавање вишкова радника у процесу, реструктурирања три милијарде динара.

СУБВЕНЦИЈЕ

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ наредне године могу да очекују две милијарде динара више намењених за субвенције, укупно око 30 милијарди.

Дотације „Ресавици“ ће премашити пет милијарди динара како би се затворили нерентабилни рудници. Привреда може да рачуна на 16,6 милијарди динара, две више него ове године. А баш толики износ намењен је одржавању ликвидности РТБ „Бор“.

Железница ће добити помоћ од 15,9 милијарди динара, што је 1,6 милијарди мање. Готово трећина, непуних пет милијарди динара, чини учешће у руском кредиту. „Путеви Србије“ добијају 6,3 милијарде динара, 3,3 милијарде мање него у 2016. години.

Извор: Новости

 

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*