СВЕ О ПОЛАСКУ ЂАКА У ШКОЛЕ: Ко ће похађати нормално, ко у „подељеним“ одељењима, када ће се носити маске и шта ће моћи само на отвореном!

0608foto-fonet-vlada-srbije-slobodan-miljevic

Школарци до петог разреда, од 1. септембра полазе регуларно у школу у комплетном саставу, али мораће да носе заштитне маске у затвореном простору. Старији од 12 година, такође се враћају у школске клупе, али у разређеним одељењима. С друге стране, физичко, музичке и креативне активности које захтевају колективно учешће могле би бити допуштене али само на отвореном, док ће родитељи највероватније моћи да затраже онлајн наставу за дете, ако процене да је из неког здравственог разлога то неопходно, сазнаје „Блиц“. Ипак, то је само у плану, а коначан одговор следи након што се пре поласка у школу процени тренутна епидемиолошка ситуација.Да би се у једном одељењу сакупило 30 ученика старијих од 12 година, за то је неопходно да деца буду вакцинисана, али с обзиром да је до поласка у школу остало мање од месец дана, не очекује се да је тако нешто реално изводљиво. Према последњим подацима „Батута“, у Србији је вакцинисано око 4.000 деце, што још увек представља мали процент.

- Морамо да видимо каква ће бити епидемиолошка ситуација у том тренутку и током августа, па ћемо тада моћи да кажемо који је наш коначан став. У овом тренутку став је да као и до сада до петог разреда деца могу да иду слободно без икаквог ограничења, а старији ће морати да иду у разређеном саставу, док не проценимо целу ситуацију. Боље од тога може бити само уколико вакцинација свих старијих буде тако добро изведена, да можемо да пустимо децу да сасвим слободно иду. То би била једна позитивна промена, јер без обзира што је онлајн настава добро организована и рађена, она не може достићи ни квалитет ни квантитет који се добија регуларном наставом, прича за „Блиц“ професор Тиодоровић.

И старији и млађи ученици, у затвореном простору мораће да носе маске, иако су одређена истраживања показала да деца нису угрожена вирусом корона, она свакако могу бити преносиоци, а међу њима се налазе и они који можда имају неку хроничну болест.

-Мораћемо, вероватно, да оставимо и ту могућност да родитељ затражи онлајн наставу, ако постоји неки разлог за то. Да би се образовни систем добро развијао, мора да постоји сарадња између просветних радника, родитеља, и здравственог система, оних који процењују актуелну епидемиолошку ситуацију, каже за „Блиц“ професор Тиодоровић.

Да ли ће бити спортова?
Због епидемије, предмети физичко, музичко, али и све оно што захтева колективно учешће остављено је по страни, међутим, постоји шанса да у овој школској години дође до промене.

-Физичко, и колективни спорт, моје мишљење је да би то могло да се организује и допусти али само на отвореном, док временски услови буду дозвољавали. Све што може да се одвија на отвореном, сигурно да ће бити у предности и да ће деца моћи да учествују у спортским активностима, као и у музичким, забавним, али на отвореном, додаје професор Тиодоровић.

Зашто маске до 12 година?
У доба епидемије, заштитне маске постале су наша свакодневница, како код одраслих тако и код деце. Постоји много недоумица да ли би малишани требало да носе маске и да ли ће деца до 12 година морати и ове школске године да носе маске.

-Ту је било различитих ставова, ја сам био чак раније за то да не носе маске, јер се зна да деца до 10. године ретко обољевају, осим ако неко има хроничну болест па постоји ризик. Не заборавимо, и деца могу имати и дијабетес, и астму, као и неку другу болест. То је оно што педијатар мора да процени, а ми ћемо највероватније морати да останемо при томе да и деца до 12.године морају да носе маске, каже професор Тиодоровић.

Извор: Блиц

Један коментар на СВЕ О ПОЛАСКУ ЂАКА У ШКОЛЕ: Ко ће похађати нормално, ко у „подељеним“ одељењима, када ће се носити маске и шта ће моћи само на отвореном!

  1. Zorica Rakic каже:

    Господо из Кризног штаба,
    Пуштајте нас у школу, све да буде као пре 16. марта 2020.
    Свима је доста ограничења, а апсурда и контрадикторности да не кажем( масовни и одобрени почитички скупови, еазне манифестације…).
    Дићи ће се кука и мотика, бојим се!

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*