Сви запослени имају право на накнаду за превоз, чак и кад иду пешке!

rts-logo

Рачуновође су се успротивиле чим је било уведено да се накнада трошкова за превоз запослених условљава тиме да се рачуни доносе послодавцу. Да су били у праву потврдило је Министарство финансија 3. јуна. Шта се заправо мења, за РТС објашњава председница Рачуноводствене коморе Србије.

Снежана Митровић, председница Рачуноводствене коморе Србије, истиче да су мишљења Министарства финансија обавезујућа према Закону о пореском поступку и администрацији за Пореску управу, а самим тим су индиректно обавезујућа и за пореске обвезнике и рачуновође који примењују прописе.

„Чекали смо да Министарство дефинише да је рачуноводствена исправа документована ако је исправна, тачна и недвосмислено показује основу пословне промене. Али то мишљење више не наводи да је потребно да имате рачун за превоз да би запослени могао остварити ту накнаду на коју има право у складу са Законом о раду и Законом о порезу на доходак грађана“, навела је Митровићева.

Овим мишљењем, Министарство је појаснило и порески аспект накнаде, јер је у претходном периоду управо та измењена одредба члана 18 Закона о порезу на доходак грађана изазвала доста племике у јавности.

„Изазвала је и правну несигурност код пореских обвезника и рачуновођа, јер неки послодавци нису могли да обезбеде за своје запослене рачуне за превоз – аутобуску карту, или рачун за гориво. Не долазе сви на посао аутомобилом или аутобусом. Они су онда то обрачунавали на износ који је неопорезив у овом моменту 3.988 динара, они су обрачунавали порез од 10 одсто“, рекла је Митровићева

Ово мишљење потврђује да је овај расход порески признат не на основу документоване исправе, већ на основу одлуке послодавца да запослени има право на ту накнаду и на основу благајничког дневника који је доказ да је он примио новац, или на основу уплате на текући рачун.

Неопорезива је основица која се усклађује сваке године 1. фебруара, сада је 3.988 динара.

„Сви запослени имају право на ту накнаду, без обзира на који начин долазе на посао – да ли аутобусом, сопственим возилом, са комшијом или пешке – он има право на ту накнаду“, истакла је Снежана Митровић.

Напомиње да послодавац, ипак, може да тражи актом д апризнаје и тражи да се донесу рачуни, или да јавном превознику уплати карте.

„Али мишљење потврђује да запослени не могу бити дискриминисани, посебно у унутрашњости где радници организовано долазе, а који нису могли да обезбеде карте“, рекла је Митровићева.

 

Извор: РТС

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*