TOP LISTA UNIVERZITETA: Beograd 250 mesta iza Zagreba i Ljubljane

U najnovijem rangiranju svetskih univerziteta za 2014, Beogradski univerzitet zauzeo je mesto pri dnu lestvice, iza Ljubljanskog i Zagrebačkog.

Na listi koju je sastavio Centar za rangiranje svetskih univerziteta, BU zauzima 809. mesto, Univerzitet u Ljubljani je 525, a Univerzitet u Zagrebu 564. Ostalih univerziteta iz bivših jugoslovenskih republika nema.

U našem regionu, Beogradski univerzitet bolji je od Univerziteta u Bukureštu, koji zauzima 957. mesto, i Sofijskog univerziteta, koji je 826.

Listom dominiraju američki univerziteti, od kojih je samo u prvih 20 čak 15 iz SAD. Poslednji na listi, pod brojem 1.000, jeste kineski univerzitet Janbijan, koji je rangiran kao 84. u Kini.

Nizak plasman Beogradskog univerziteta na toj listi koja je prva izbacila poredak za 2014. (u avgustu se očekuju najpoznatija Šangajska a u oktobru dobro kotirana Tajvanska lista, gde mi mnogo bolje stojimo, 301, odnosno 339. mesto) nije dobro primljen u akademskim i prosvetnim krugovima. Veruje se da smo neopravdano nisko rangirani zbog toga što sastavljači liste nisu imali dovoljno podataka o nama.

- Nisu dovoljno upućeni, ali to nije njihova već naša greška. Nemamo dobru i objedinjenu prezentaciju našeg univerziteta. Ja sam tri godine sakupljao podatke i slao za Šangajsku listu, na koju smo konačno dospeli. Siguran sam da smo bar 30 do 40 odsto lošije rangirani na ovoj listi nego što je realno. Što se tiče Zagrebačkog i Ljubljanskog univerziteta, oni nikad nisu bili rangirani ispred nas, tako da je i to nerealno – kaže bivši rektor BU Branko Kovačević.

On dodaje i da imamo najmanje 70.000 naših bivših studenata koji rade u svetskim kompanijama, tako da je i to podatak koji im nedostaje.
Isto misli prorektor Miodrag Popović, bivši dekan ETF.

- Ne dopada mi se metodologija, nejasna je. Nerealno nam je loš plasman. Siguran sam da ćemo na jednoj drugoj listi, Šangajskoj, ove godine značajno skočiti imajući u vidu broj objavljenih publikacija u naučnim časopisima, što je tamo glavni kriterijum – kaže on.

Nerealan ili ne, svi se slažu da prostora za napredovanje i poboljšanje na Beogradskom univerzitetu i te kako ima. Pre svega, treba uvesti strože kriterijume za dobijanje zvanja doktora nauka i više ulaganja u nauku.
- Potrebni su stroži kriterijumi za doktorska zvanja, ali i jača kontrola u svim oblastima na univerzitetu: od kontrole izdavanja diploma, preko problema kupoprodaje ispita, do akreditacije fakulteta, odnosno nelegalnog rada njihovih ispostava – kaže Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Izvor: Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*