Tri škole u Novom Sadu ostale bez direktora, otkrivene nepravilnosti u formiranju odeljenja

kancelarija_ofis_700_pixabay

Tri škole u Novom Sadu ostale su bez direktora, dok je u još nekoliko škola otkriveno niz propusta u vezi sa formiranjem odeljenja, zbog čega je reagovao i ministar prosvete, saznaje 021.
Tri škole u Novom Sadu ostale bez direktora, otkrivene nepravilnosti u formiranju odeljenja Foto: Pixabay
Kako za 021 potvrđuju u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, smenjena je direktorka OŠ „Miroslav Antić“ iz Futoga, a direktori OŠ „Miloš Crnjanski“ i OŠ „Jovan Popović“ nisu dobili saglasnost za izbor u zvanje od Pokrajine zbog „učinjenih propusta u vezi sa formiranjem odeljenja“.

Kako saznajemo, škole su formirale odeljenja sa manjim brojem đaka od dozvoljenog zakonom i pravilnikom koji je doneo ministar Mladen Šarčević. Pojedine škole u Novom Sadu imale su nekoliko odeljenja sa tek dvadesetak učenika, a nije postojala potreba za tolikim brojem odeljenja u odnosu na broj đaka.

Kako za 021 pojašnjavaju u Sekretarijatu za obrazovanje, pokrajinska prosvetna inspekcija dobila je nalog od odeljenja za inspekcijske poslove ministarstva da, po nalogu ministra, obavi inspekcije nadzore u vezi sa formiranjem odeljenja u ovoj školskoj godini u školama na teritoriji Vojvodine. Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, pravilniku o kriterijumima i standardima za finansiranje škola, kao i stručnom uputstvu za 2018. godinu, broj odeljenja zavisi od ukupnog broja učenika u određenom razredu, a jedno odeljenje može da ima do 30 učenika.

Škola može izuzetno da ima mali broj učenika u odeljenju, ako je, na primer, u seoskoj sredini ili je reč o isturenom odeljenju. Pri tome, svako formirano odeljenje s više ili manje učenika moralo je da dobije saglasnost školske uprave, tačnije Ministarstva prosvete.

U Novom Sadu su, kako saznajemo, rasformirana odeljenja u nekoliko škola. Informacije o tome koje škole se nalaze na ovom spisku Ministarstvo prosvete nije dostavilo našoj redakciji. Nezvanično, reč je o sedam škola.

Ministar Mladen Šarčević već je najavljivao otpuštanje direktora u školama sa ovakvim odeljenjima. Kako je poručio početkom ove godine, 10 direktora škola u Srbiji biće smenjeno jer je „otkriveno da su izmišljali učenike kako bi mogli da prikažu veći broj đaka i izbegli pojavu tehnoloških viškova među kadrom“, dok je nastavu realno pohađalo samo petnaestak đaka.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović kaže za 021 da je zakon jasan i da ne sme da bude zloupotreba. Međutim, kako dodaje, sporna je činjenica da su sada rasformirana odeljenja koja su ranije morala da dobiju „amin“ nadležnih.

„Bilo je pokušaja formiranja odeljenja s malim brojem učenika, ali to nije moglo da bude urađeno bez ranijeg blagoslova nekog iz školske uprave. Mi nemamo informaciju ko je gde ostao bez posla, čak ni spisak škola“, navodi Jović.

Izvor: 021.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*