U jeku kampanje odbila da otvori halu – otkaz za direktorku

hala

Od predsedničkih izbora u Srbiji prošlo je više od četiri meseca, ali, da li pojedini predizborni računi tek sad stižu na naplatu? Dugogodišnja direktorka osnovne škole „Branko Radičević“ u Ravnom Selu tvrdi da je smenjena sa te funkcije, zato što je odbila da u jeku kampanje svečano otvori sportsku halu u toj školi.

Jedna od najmodernijih sportskih hala u Vojvodini, sredinom marta ove godine nije bila dovršena. Bez obzira na to, direktorka škole tvrdi da je tih dana dobila, kako kaže – direktivu – od istaknutog funkcionera Srpske napredne stranke, da hala mora biti svečano otvorena, i to na dan održavanja mitinga te partije u Ravnom Selu. Taj zahtev je, kaže, odbila.

„Mene je o tome da se hala otvara obavestio telefonskim putem gospodin Srđan Kružević. Mi smo se bojali, upravo da će, ako bude mitinga, grupa građana Ravnog Sela, ali i sa strane, znate već kako to biva na mitinzima, krenuti prema školi. Škola je vaspitno-obrazovna ustanova, u njoj su učenici i iz tog razloga su se svi plašili i odluka je bila takva – da ne bi bilo stranačkih obeležja, transparenata i svega onoga kako ne bismo prekršili zakon“, kaže smenjena direktorka OŠ „Branko Radičević“ Snežana Stanar.

Srđan Kružević, koga direktorka označava kao čoveka koji je vršio pritisak na nju, zamenik je gradonačelnika Novog Sada, a za vreme predizborne kampanje bio je šef izbornog štaba SNS za vrbasku opštinu, kojoj pripada i Ravno Selo.

Kada smo pokušali da dobijemo odgovor Srđana Kruževića na ove optužbe, on nam je samo kratko, telefonom, rekao da ne želi da komentariše ceo slučaj.

Nedugo posle izbora, Školski odbor tražio je smenu direktorke, a kao razlog navedeno je upravo neotvaranje sportske hale. To rešenje pokrajinski sekretar za obrazovanje najpre je odbio da potpiše, s obrazloženjem da je nezakonito, da bi samo mesec i po dana kasnije, ipak razrešio direktorku.

„Da bi ustanova mogla nesmetano i u skladu sa zakonom da funkcioniše i obavlja svoju delatnost, neophodna je saradnja između organa upravljanja i direktora ustanove. Poremećeni odnosi između direktora Osnovne škole „Branko Radičević“ u Ravnom Selu i većine članova Školskog odbora ove škole, ugrožavaju i dovode u pitanje nesmetano obavljanje delatnosti škole, što može imati dalekosežne i ozbiljne posledice za ovu obrazovno-vaspitnu ustanovu“, rekao je pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš.

Odlukom da smeni direktorku po identičnom zahtevu koji je pre toga označio nezakonitim, pokrajinski sekretar sam je prekršio zakon, smatra sindikalac Slobodan Brajković.

„Mi se pitamo, dokle će da se ne poštuje zakon? Onda nam takvi zakoni ne trebaju – ako ih ne poštuje pokrajinski sekretar, kako će njegovi službenici da ga poštuju? Ovde je, po meni, u pitanju čista politika“, smatra predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

Politikom se bavi i direktorka, koja je, paradoksalno, i sama članica Srpske napredne stranke. Ipak, kaže, nema te stranačke discipline zbog koje bi dozvolila da politika uđe u školu.

„Koliko god da sam član bilo koje stranke, pa čak i ove, kao čovek, kao građanin, gde su mi uskraćena sva ustavna prava, gde je u potpunosti prekršen sistem vaspitanja i obrazovanja, gde sam ja po struci učitelj koji bi trebalo da vaspitava decu – ja sam šokirana“, navodi Snežana Stanar.

Izgradnja sportske hale započeta je još pre osam godina, a za nju je, umesto planiranih 145 miliona dinara, utrošeno oko 30 miliona manje.

Izvor: N1 info

Jedan komentar na U jeku kampanje odbila da otvori halu – otkaz za direktorku

  1. Nema nama spasa od užasa. Smenjenoj direktorki svaka čast što ne dozvoljava da se škola koristi za promociju bilo koje stranke, pa ni one čiji je član.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*