U ponedeljak konačni raspored đaka

djaci
Ko će dobiti knjižicu željene srednje škole, a ko će obrazovanje nastaviti u srednjim školama koje im nisu bile među favoritima, mali maturanti i njihovi roditelji moći će da saznaju u ponedeljak, kada se objavljuje raspored upisa u srednje škole. Tradicionalno najveće intetresovanje vlada za medicinske i ekonomske srednje stručne škole, kao i gimnazije.Za 70.300 osmaka ove godine slobodno je 77.600 mesta u srednjim školama i gimnazijama, ali na upis u četvorogodišnje škole ne mogu svi da računaju. Samo učenici koji imaju više od 50 bodova sa završnog ispita i tokom školovanja, mogu da upišu četvorogodišnje škole, dok oni koji imaju manje bodova moraće da upišu trogodišnje škole.

U Novom Sadu popularne su gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”, “Svetozar Marković” i “Isidora Sekulić”, naročito opšti smerovi, ali je gužva i za mesto u gimnaziji “Laza Kostić”.  Od stručnih škola, visoko rangirane na listama želja i dalje su Srednja medicinska škola “7. april”, Srednja ekonomska škola “Svetozar Miletić” i Elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin”, ali sve više đaka imaju i privatne škole, naročito one koje podučavaju buduće medicinare i IT stručnjake.

Raspored učenika po srednjim školama objavljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a budući srednjoškolci na sajtu Ministarstva mogu da provere da li su primljeni u željenu školu, ukucavanjem jedinstvene šifre učenika. Na stranici se nalaze podaci o bodovima ostvarenim u toku školovanja, bodovi ostvareni kroz nagrade na takmičenjima i bodovi osvojeni na završnom ispitu. U donjem delu tabele nalazi se deo za iskazane želje učenika u prvom i eventualno drugom krugu. Pored svakog kruga nalazi se link “vidi” gde učenik može da pogleda listu, koju je predao 26, odnosno 27. juna. Sa desne strane nalazi se informacija o statusu učenika. Nakon objave rasporeda učenika, u tom odeljku bi trebalo da piše ime škole i obrazovnog profila za koji je učenik imao dovoljno bodova, a nalazi se na najvišem mestu na listi želja koju je predao.

Nakon rasporeda učenika po srednjim školama, sledi prvi upisni rok koji će se održati 6. i 7. jula. Svi učenici koji ostanu neraspoređeni dobiće šansu za upis u drugom upisnom roku – 9. jula, kada će se popunjavati preostala slobodna mesta u svim srednjim školama.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*