U školama u Srbiji počelo PISA testiranje: Za svakog petnaestogodišnjaka druga kombinacija 60 zadataka

pisa

U 222 škola u Srbiji počelo je ovogodišnje PISA testiranje, tako da se oko 9.200 petnaestogodšnjaka, rođenih 2002. godine, iz 182 srednje i 40 osnovnih škola, od kojih je 47 iz Vojvodine, našlo, zajedno s vršnjacima iz 80 zemalja iz čitavog sveta, pred testovima čiji će rezultati krajem sledeće godine pokazati kakvi su obrazovni sistemi zemalja učesnica.

U skladu s precizno utvrđenim kriterijumima OECD-a, koji ovo testiranje organizuje, izabrane su i škole i uglavnom po 53 učenika iz svake koja učestvuje u istraživanju.

Testiranje će trajati do početka juna i prvi put će kompletno biti elektronsko. Testove će đaci raditi na laptopovima, a osim jezičke, matematičke i naučne pismenosti, testiraće se i finansijska pismenost i opšte kompetencije, koje podrazumevaju znanja iz oblasti od velike društvene važnosti, kao što su ljudska i dečja prava, razumevanje različitih kultura…

„Kompletno testiranje za učenike traje nešto više od tri sata“, kaže nacionalna koordinatorka PISA projekta u Srbiji profesor dr Dragica Pavlović Babić.

„Posle petnaestominutnog uvoda, u kojem se učenici upoznaju s procedurom, rade zadatke dva puta po sat vremena, s petominutnom pauzom na svaki sat, pa imaju pauzu od 15 minuta i zatim još pola sata popunjavaju upitnik s pitanjima o sebi, svojim stavovima, učenju i školi.“

Po rečima Dragice Pavlović Babić, i za ovogodišnje testiranje odabrano je mnogo različitih zadataka iz svih pet oblasti. Tako, recimo, zadataka kojima se proverava čitalačka pismenost ima 245, a za proveru naučne pismenosti pripremljeno je 115 zadataka.

„Praktično, svaki učenik dobije drugačiju kombinaciju od 60 zadataka i to iz dve ili tri oblasti, a ne iz svih pet, pa ne postoji mogućnost prepisivanja“, kaže Dragica Pavlović Babić.

„S obzirom na to da se radi elektronski, dok je u delu testa s pitanjima iz jedne oblasti, učenik može da se vraća, ali kada završi tu oblast i pređe na pitanja iz druge, više ne može da se vrati na prethodnu oblast.“

Ovo testiranje, koje se smatra najvećom i najboljom procenom obrazovnih sistema pojedinih država, održava se svake treće godine, a najbolje rezultate godinama imaju đaci iz Singapura i Tajlanda, dok je od evropskih zemalja najbolje plasirana Finska.

Prvo PISA testiranje u Srbiji sprovedeno je 2003. godine, a poslednje 2012. i pokazalo je da učenici u Srbiji ne znaju da primene naučeno gradivo i da je njihovo funkcionalno znanje ispod OECD proseka. Na poslednjem PISA testiranju, održanom 2015, Srbija nije učestvovala jer za to nisu bila obezbeđena sredstva.

D. Devečerski

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*