U Surdulici OBEZGLAVILI još PET ŠKOLA i nametnuli im podobne PARTIJSKE VD DIREKTORE!

ucionica

Virus partokratije zlokobno se širi po školama u Srbiji, po naše obrazovanje izgeda ništa manje opasniji od korone, jer više nema dana bez uznemirujućih vesti da je negde protiv volje nastavnika, đaka i roditelja doveden partisjki v.d. direktor umesto onog koga su izabrali po zalugama i zakonski.Trenutno alarmantno žarište partokratije dešava se u opštini Surdulica jer su tamo, od početka školske godine, smenjeni direktori u školama “Jovan Jovanović Zmaj”, “Vuk Karadžić, “Bora Stanković” ,“Pera Mačkatovac” i Poljoprovrednoj školi “Josif Pančić” da bi na njihova mesta lokalna vlast dovela svoje partijski podobne v. d. direktore.

Slučaj iz Osnovne škole “Bora Stanković” iz surduličkog naselja Jelašnica je klasičan primer kako se, u partijskoj deobi plena vladajućih SNS i SPS, menja dugogodišnji uspešni direktor i   dovodi čovek sa strane, koji onda čak i poništava rešenja za stalni odnos za četiri koleginice, koje u školi rade već sedam i više godina!

-Verovali smo na reč inspektorima Republičke prosvetnr inspkecije, sa nadležnim sedištem iz Vranja, kad su bili 15. jula i rekli da radimo sve po zakonu, i da je to rutinska kontrola. Tek, 18. avgusta stiže nam  rešenje o postavljenju izvesnog Miloša Stojanovića za v. d. direktora, ali bez razrešenja našeg dugogodišnjeg i po volji svih nas direktora Zorana Petkovića. To naknadno stiže i dva dana kasnije se obavlja mirna primopredaja dužnosti, ali nismo  ni slutili da naše muke tek tada počinju, priča za Glas javnosti Nikola Mihajlović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u školi “Bora Stanković”, iz surduličke Jelašnice.

Nakon primopredaje dužnosti zaseda i Školski odbor i konstauje promene, kao i da se prethodni direktor vrati na mesto učitelja, na neodređeno vreme, u kome je i bio ranije. Naizgled, rutinska stvar.

Novopostavljeni v.d. direktor donosi rešenje da prethodniku ukida status zaposlenog na naeodređeno vreme, ali i za četvoro koleginica, jer navodno nisu bili regularni uslovi konkursa kada su primani na neodređeno vreme. Radi se o kolegama koji su konačno, nakon sedam i više godina rada u našoj školi, sačekali dozvolu ministra Šarčevića da ukine prethodnu zabranu i  zaposle se na neodređeno vreme. Ponišatava nam regularne konkurse od juna meseca, zbog nekih navodnih “tehničkih grešaka” oko lekarskih uverenja i tome slično. Advokati nam tvrde da on sve radi mimo zalkona, ali kada ga pitamo da se dnemo i razrešimo probleme on nam samo kaže da mora da se kosultuje sa svojima iz Srpske napredne stranke, pa će nam, kao, javiti. Da čudo bude veće zovemo i nadležnu  Inspekciju rada uz Vranja ali se oni proglašavaju “nenadležnim”, skoro isti slučaj je i inspekcijom Ministarstva prosvete, koji nam kažu “da se  strpimo, jer imaju puno posla”.  Imali smo jednočasovni štrajk, videćemo šta nam valja činiti , – ogorčeno nam priča predsdnik sindikata iz ove škole, Nikola Mihajlović.

Politička situacija u Surdilici, kako saznaje Glas javnosti, je vrlo “borbena” jer i SNS i SPS u loklanom parlamentu imaju po 17 odbornika, tako da će borba za veći partijski plen očigledno  trajati do poslednje škole, obdaništa, biblioteke… Ako se već ne može predvideti tok ove partijske borbe, epilog je nesumnjivo poznat  - izgubiće đaci i njihovi roditelji, prosvetni radnici i obrazovanje ali to se ovde doživljava, nažalost, samo kao neminovna kolateralna šteta.

Za kraj ovih redova možda još samo jedna definicija koja ovo sve pravilno naziva: “Partoktratija ili partiokratija je kvazidemokratsko uređenje u kome se prava vlast ne nalazi u institucijama već u rukama poilitičkih partija”.

(Glas javnosti)

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*