UČENIČKA TAKMIČENjA – PODSTICAJ ILI KAZNA

srb-sombor-gimnazija-SPAJAN

Na učeničkim takmičenjima se, po pravilu, okupljaju najvredniji i najtalentovaniji učenici koje predvode učitelji i nastavnici sa najviše entuzijazma.

Uprkos tome mnoga takmičenja se već godinama organizuju na neprimeren način.

Većina takmičenja, bez razumnog razloga, se organizuju subotama, pa čak i nedeljama. Time se dodatno opterećuju i učenici i nastavnici, ali i školski budžeti.

Naročito su štetna takmičenja koja se organizuju nedeljama. Mnoštvo je razloga zbog kojih nedeljna takmičenja treba izbegavati:

  • nedelja je retka prilika da učenici i nastavnici budu sa svojim porodicama na okupu;
  • učenici putnici imaju redukovan saobraćaj, pa je otežan njihov dolazak i povratak sa takmičenja;
  • rad prosvetnih radnika koji prate učenike, dežuraju ili učestvuju u komisijama nije dodatno plaćen;
  • stvaraju se nepotrebni troškovi zbog potrebe da se nedeljom zagrevaju škole domaćini, pri čemu se dodatno zagađuje i životna sredina.

Sa druge strane, jedino opravdanje za takmičenja vikendom imaju državna takmičenja na kojima učestvuje veliki broj učenika iz cele države, pa je potrebno više vremena da se okupe.

Opštinska, pa i okružna (gradska) takmičenja se mogu organizovati radnim danima. Uvek se može naći škola u kojoj se može osloboditi 2-3 učionice za organizaciju takmičenja. U slučajevima i u mestima gde učestvuje veći broj učenika može se takmičenje raspodeliti na više škola. Uostalom, radnim danima se i sada organizuju sportska takmičenja i takmičenja poput Kengura ili Misliše bez većih problema.

Dobro organizovana takmičenja bi podrazumevala i blagovremeno objavljivanje Kalendara takmičenja (makar do novembra) i vođenje računa da se srodna takmičenja što više vremenski razdvoje.

Ovogodišnji Kalendar takmičenja je potpuno u suprotnosti sa svim navedenim principima.

1. Usvojen i objavljen je tek krajem decembra.

2. Postoji nekoliko preklapanja takmičenja koja su srodna i na koja žele da idu isti učenici: fizika i informatika, fizika i biologija u srednjim i fizika i geografija u osnovnim školama.

3. Takmičenja nedeljom su neopravdano (mogla su makar subotama) organizovana za devet predmeta u srednjim školama i sedam puta u osnovnim školama. Najgore je prošla fizika, jer su takmičenja na svim nivoima iz ovog predmeta predviđena nedeljom, kao da su se fizičari zamerili svojim kolegama u ministarstvu (Društvo fizičara Srbije je zvanično podržalo prošlogodišnji štrajk prosvetnih radnika, a ministar i njegov pomoćnik su fizičari). Takmičenja iz biologije su, takođe, uglavnom planirana za nedelje. Nisu pošteđeni maternji jezik, latinski jezik, istorija, informatika, sociologija i geografija.

Nekoliko škola i stručnih društava su uputili zvanične zahteve za promenu Kalendara takmičenja, ali nisu dobili nikakav odgovor. Ovakvim postupanjem Ministarstvo pokazuje nemar prema najtalentovanijim i najuspešnijim učenicima.

Resor za obrazovni sistem Unije SPRS

Dušan Mišković

 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*