Учитељи: Жртвовани смо, нисмо дадиље

ucionica

Учитељи су огорчени одлуком Кризног штаба да су од преласка на онлајн наставу изузети само ђаци од првог до четвртог разреда основне школе, а захтев да и за ове ученике од понедељка буде организована настава на даљину јуче су Влади, Кризном штабу и Министарству просвете упутили сви репрезентативни синдикати образовања.

Неки од њих су затражили и затварање предшколских установа будући да је међу васпитачима велики број заражених вирусом корона.

Незадовољство због најновије одлуке КШ превасходно је изазвало образожење надлежних да деца млађег школског узраста наставу треба да похађају у школи јер нема ко да их чува код куће, пошто је већина родитеља запослена.

Учитељи се осећају „жртвованим“ и поручују да нису дадиље. Из школа, међутим, упозоравају да нису само учитељи дискриминисани.

У истом положају су наставници страних језика који предају нижим разредима основне школе, а за сада се не зна да ли одлука о преласку на онлајн рад важи и за директоре, стручне сараднике у школама (педагоге, психологе), секретаре и административне раднике, те шта ће бити са домарима и „теткицама“.

Ово је само једна у низу непознаница на које јавност чека одговоре из Министарства просвете.

Како ће ђаци бити оцењивани током онлајн наставе, да ли је одлазак на зимски распуст од 21. децембра и крај првог полугодишта, колико ће трајати онлајн часови, хоће ли наставници наставу на даљину држати од својих кућа или из школе, само су нека од питања која смо упутили Министарству, али до закључења овог издања Данаса нисмо добили одговоре.

И Савез учитеља Србије тражиће од Владе и Кризног штаба да ђаци од првог до четвртог разреда пређу на онлајн наставу, најавила је за Данас председница тог струковног удружења учитеља Снежана Милојковић.

– Разумемо зашто се тражи да учитељи наставу држе у школи и да је то битно да би деца на адекватан начин усвојила наставне садржаје, али у ситуацији у којој је угрожено здравље, сматрамо да оно треба да буде на првом месту, а све остало ће се надокнадити. Учитељи су изузетно оптерећени јер раде троструко, у школи са једном, па потом са другом групом ученика, а онда и онлајн са децом која наставу прате од куће. Плашимо се да ће бити све више болесних учитеља и да ћемо угрозити здравље деце, али и сопствено здравље, каже Милојковић.

Из Уније синдиката просветних радника Србије упозорили су јуче да су млађа деца узрасна група у којој је трансмисија вируса и те како активна, због чега су апеловали на надлежне да и учитељи пређу на онлајн наставу.

Учитељица из Чачка Весна Јеротијевић, која је и чланица Уније, пита се да ли су учитељи „заборављени или потпуно занемарени као део образовно-васпитног процеса или их је Министарство просвете избрисало из бројног стања, како би били жртвовани за спас образовања“.

– Можда смо ми који радимо у „нижим“ разредима грађани нижег сталежа, недостојни права преласка на онлајн наставу. Апелујемо на родитеље да нас подрже у настојању да и ми пређемо на онлајн наставу, истиче Јеротијевић.

Отвореним писмом министру просвете Бранку Ружићу обратила се и учитељица Марија Стошић, портпаролка Синдиката образовања Краљево, која је поручила да учитељи нису бебиситери.

„Ангажујете при свакој установи аниматоре и стручна лица који ће водите бригу о деци запослених под посебним условима, док ми водимо бригу о њиховом образовању“, навела је Стошић, напомињући да је држање социјалне дистанце међу децом немогуће, а посебно када је реч о млађем узрасту.

„У просвети је све мање радно способног кадра. Зар некоме може бити решење повлачења апсолвената на замену оболелих и наставника у изолацији? Тренутно једино могуће решење је измештање наставе у онлајн окружење. А када све ово прође и када бројке у погледу оболелих и преминулих почну да се смањују, онда размишљајте о могућим моделима и постепеном враћању једног по једног дела образовног система у учионице“, наводи Стошић у писму министру.

– Епидемиолошка ситуација у вртићима и школама постала је веома озбиљна. Имамо све више потврђених случајева инфекције ковид 19 међу просветним радницима, наставницима, ваннаставним особљем, али и децом. Кризни штаб није смео да изостави млађи школски узраст и предшколске установе. Сматрамо да смо сви део образовног система и да би требало да постоје једнаки услови и стандарди за све. Не живимо на другој планети, нити у другој држави, ако је одржавање наставе у школама ризично за старије ученике, ризично је и за млађу децу. Разумемо потребу родитеља да им деца буду збринута док су на послу. Такође смо свесни да је учење у директној комуникацији најефикасније. Међутим, сада је најважније сачувати здравље и живот, сматра Душан Кокот, председник Независног синдиката просветних радника Војводине.

У Чачку преко осам одсто заражених наставника

Синдикат образовања Чачак (СОЧ) донео је одлуку да све школе пређу на онлајн рад од понедељка. Председник СОЧ-а Владимир Аџић каже за Данас да су са овом одлуком упознати директори школа и родитељи и да ће учитељи који су чланови овог синдиката од понедељка наставу држати онлајн.

– Ово јесте синдикална одлука. Наш задатак је да штитимо животе људи, а Кризни штаб нам је поручио да короне нема од првог до четвртог разреда. Начелница Школске управе је прокоментарисала да је одлука СОЧ-а незаконита. Али ја нисам позвао људе да не раде већ сматрамо да су учитељи такође наставници и моја је обавеза да заштитим и њихове животе. У Чачку је тренутно преко осам одсто заражених наставника или су у изолацији, директори школа све теже налазе замене одсутних, истиче Аџић.

У вртић уз потврду?

Председници два синдиката запослених у предшколству затражили су од Владе и Кризног штаба да се врати на снагу одлука да у вртићима могу да бораве само деца чији родитељи су обавезни да буду физички присутни на послу, што морају да документују потврдом послодавца. Председници Самосталног синдиката предшколског васпитања и ГСПРС „Независност“ указују да је драстично порастао број заражених међу запосленима у обдаништима, да се због немогућности да се обезбеде замене васпитне групе спајају, те није могуће направити дистанцу међу децом.

Извор: Данас

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*