Уџбенички Картел изнова застрашује просветне раднике

alekkavcic2

Уџбенички Картел изнова застрашује просветне раднике

Ради истинитог и потпуног информисања јавности фондација „Алек Кавчић“ принуђена је да на овакав начин реагује на најновије нападе које скоро свакодневно долазе од организације „Удружење издавача уџбеника, наставних средстава и учила Србије“ (у даљем тексту Картел). Ова организација је Картел сачињен од само подскупа издавача у Србији, а предвођени су немачким Клетт-ом (у оквиру кога су Клетт, Нови Логос и Фреска) и хрватским БИГЗ-ом. По дефиницији, картел је „удружење истородних фирми конкурената које тиме (удруживањем у картел) постају монопол; док већи профит остварују диктирањем услова продаје, монополским ценама и другим погодностима, а не смањењем трошкова и рационализацијом“.
У уџбеничком Картелу се НЕ налази највећи, најреспектабилнији, најквалитетнији домаћи издавач
„Завод за уџбенике и наставна средства“, нити мноштво малих домаћих издавача које је страни монополиста довео до ивице опстанка. Сада је Картел, одабрао нову стратегију – застрашивање наставног кадра.
Картел „сматра за своју обавезу“ да упозори наставнике да ће поступити тобоже „нескладно у односу на одредбе Закона о уџбеницима“ ако се определе за Законом одобрене уџбенике са сајта бесплатнабиблиотека.цом којег је подигла Фондација Алек Кавчић. Овакво дејство Картела је директно застрашивање правосуђем, а да при томе, Картел није цитирао ни један члан постојећег Закона о уџбеницима на који се тобоже позива и који би се тобоже кршио. Осврћући се искључиво на важећи Закон о уџбеницима, и цитирајући га, Фондација износи следеће непобитне чињенице.
1) Нигде у Закону о уџбеницима не стоју да се пдф уџбеника не сме окачити на интернет. У слободној земљи, на слободном тржишту, ако нешто није изричито забрањено, то је аутоматски дозвољено.
2) Уџбеник у пдф формату је легитиман уџбеник. Закон о уџбеницима, Члан 2, став 1, експлицитно каже „Уџбеник је основно дидактички обликовано наставно средство, у било ком облику или медију, …. који је одобрен у складу са овим законом.“ Сви уџбеници окачени на сајту бесплатнабиблиотека.цом су одобрени од Министарства просвете у складу са Законом и имају печат одобрења изложен у самом уџбенику, а пошто је уџбеник дозвољен у „било ком облику или медију“, мора бити дозвољен и у електронском пдф формату.
3) Закон ни једним чланом није навео доњу границу цене уџбеника на тржишту. Не постоји клаузула у Закону која не дозвољава цену уџбенбика од нула динара. Закон чак експлицитно каже у члану 36, став 3, да су дозвољни „бесплатни примерци уџбеника које издавач даје ради реализације избора уџбеника“. Нигде у закону се не каже да је забрањено делити ове бесплатне примерке путем интернета.
4) Цена штампе је такође ствар слободног тржишта. Ако неки издавач има интерес да одштампа, прода и дистрибуира уџбеник за укупну цену од 2 динара по страници (што укључује и пдв), то

је његово легитимно право све док достављени уџбеник задовољава све критеријуме по коме му је Министарство дало одобрење. Закон то ни у једној клаузули не забрањује. А издавачи чије писање уџбеника спонзорише Фондација Алек Кавчић ће заиста понудити тржишну цену штампе и дистрибуције укориченог легитимног уџбеника од само 2 динара по страници.
5) Фондација Алек Кавчић није издавач, али има право да буде спонзор уџбеника оних издавача који уђу у сарадњу са Фондацијом. Ни један члан Закона не брани било ком издавачу да има добротворну организацију за спонзора писања уџбеника. Фондација Алек Кавчић је регистрована као организација која промовише образовање и науку, и то ради тако што промовише писање бесплатних уџбеника али и штампу за што нижу цену.
6) Картел се жали на тобоже прекинут „процес дигитализације“, а чињенице су управо супротне. Уџбеници на сајту бесплатнабиблиотека.цом јесу дигитални. Али су и бесплатни. Управо та цена од нула динара је оно што заиста тишти Картел. А Закон о уџбеницима ни у једном члану не помиње „процес дигитализације“.
7) Картел се жали да уџбенбици на сајту бесплатнабиблиотека.цом „нису у каталогу“ министарства, а Закон јасно каже, члан 19, став 2, тачка 4), да уџбеници који имају „број и датум издавања решења о одобрењу рукописа уџбеника“ улазе у Каталог. Сви уџбеници на сајту бесплатнабиблиотека.цом имају изложен „број и датум издавања решења о одобрењу рукописа уџбеника“ у самом уџбенику.
8) На самом крају, Картел се позива на свој „труд за напредак образовања“ како би обезбедио уџбенике за децу националних мањина и/или ометену у развоју, дакле уџбенике које Закон назива „нискотиражним уџбеницима“. При том Картел пренебегава да помене улогу националног јавног издавача, „Завода за уџбенике и наставна средства“, за који Закон децидно каже, у члану 15, став 2, да „јавни издавач издаје нискотиражни уџбеник, ако сам издавач не издаје тај нискотиражни уџбеник.“ Подсетићемо да се управо уџбеници јавног издавача налазе на сајту бесплатнабиблиотека.цом. А за остале издаваче чији су уџбеници на сајту, Закон каже у члану 11, став 3, да је сваки издавач дужан да издвоји „… средстава за издавање нискотиражних уџбеника у износу од 2% остварених нето прихода… и уплати на рачун јавног издавача…“ Сви издавачи уџбеника на сајту бесплатнабиблиотека.цом, придржавају се тих законских одредби.
Аргументи Картела немају законску основу. Картел застрашује директоре и наставнике без цитирања Закона. Ово је још један недозвољен притисак на просветне раднике, још један вид корупције. Прави циљ овог притиска је остваривање енормног профита Картела преко грбаче родитеља ђака у Србији.

У прилогу можете преузети допис Удружења издавача уџбеника.

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*