Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije uputila zahteve novoj vladi

safe_image

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) je danas uputila novom ministru prosvete Branku Ružiću zahtev za hitne pregovore o visini zarada zaposlenih u obrazovanju i nastavak pregovora o platnim razredima čija se primena očekuje 1. janura 2021. godine.

Ti zahtevi upućeni su i predsednici Vlade Srbije, Ani Brnabić, i ministrima finansija i lokalne samouprave, Siniši Malom i Mariji Obradović.
„Kako bismo novog ministra prosvete uputili u prilike ili bolje reći u neprilike u prosvetnom sistemu koje nisu rešavane u prethodnim mandatima, USPRS počinje danas iz Čačka seriju konferencija za medije koji će se završiti 5. novembra u Beogradu ispred zgrade Vlade Srbije“, rekla je članica Predsedništva Unije Vesna Jerotrijević novinarima u Čačku.

Član Presedništva Unije, Vladimir Adžić koji je i predsednik Sindikata obrazovanja Čačka, rekao je da očekuje da će nova-stara Vlada i resorno ministarstvo „shvatiti neophodnost socijalnog dijaloga“ kojeg, po njegovoj oceni, gotovo da nije ni bilo tokom rada prethodne vlade Ane Brnabić.

„Bez iskrenog i konstruktivnog socijalnog dijaloga, nema rešenja za naša potraživanja. Dugovanja prema zaposlenima u prosveti se nagomilavaju i godinama ne rešavaju“ rekao je Adžić.

On je dodao da Unija „dosledna i spremna za dogovor, ali ne i za dalja ponižavanja prosvetnih radnika“.

Adžić je podsetio Vladu da Unija ima s njom sporazum iz 2015. godine i da se on mora ispuniti, ao i da već pet godina nema platnih razreda koji su prosvetnim radnicima obećani u januaru 2016. godine.

„Zato mi predlažemo izmenu koeficijenta. Najavljeni minimalac od 1. januara 2021. godine iznosiće 32.126 dinara što je 6,6 odsto više od prošlogodišnjeg minimalca. Budući da se Unija već 21 godinu zalaže za odnos jedan prema tri, odnosno minimalac prema plati nastavnika, očekujemo značajno povećanje zarada u našem sistemu da bismo došli do željenog odnosa u narednom periodu“, rekao je Adžić.

Dodao je da Unija traži i korigovanje koeficijenata pomoćnom osoblju u prosveti jer po postojećim koeficijentima njihove plate dopunjuju se do minimalca, „a to je nažalost i osnovica za penziju. Umesto koeficijenta 6,30 adekvatan koeficijent bi bio 9,30″, rekao je Adžić.

Izvor: Beta

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*