Вербић: са синдикатима ће бити постигнут договор о свим захтевима сем оног којим траже да им се не смање плате

verbic-betina-fotka-jpg_660x330

„У буџету за идућу годину обезбеђена су средства за бесплатне уџбенике за социјално угрожене ђаке. Износ је приближно исти оном од претходне године“, изјавио је за Радио – телевизију Војводине Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

Он је додао да ће начин њихове расподеле бити другачији.

То ће бити уврђено подзаконским актима. Желимо да их добију они који су најугроженији. До сада су бесплатне уџбеник добијали ученици у прва четири разреда и то само за неке предмете. Угрожених има и у вишим разредима основних и средњих школа“, објаснио је он.

Говорећи о штрајку просветних радника, нагласио је да ће са синдикатима бити постигнут договор о свим захтевима сем оног којим траже да им се не смање плате.

На састанку са, родитељима ученика 37 новосадских основних школа, он је казао да они морају бити укључени у стратешка питања образовног система, јер се пречесто дешава да они немају никакав утицај на његово функционисање.

„Дијалог родитеља и Министарства просвете најчешће не постоји“, оценио је Вербић и додао да „углавном ради о једностраном обраћању и комуникацији путем медија, што је веома лоше“.

Једна од тема о којој се говорило је Нацрт закона о уџбеницима који је припремило Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а који је на јавној расправи.

„Основни циљ који желимо да постигнемо новим законом је да не штампамо књиге које деца неће користити“, навео је министар. „Добро знате колико су тешке торбе првака, али неке од књига на крају године остану неотворене“, рекао је Вербић.

Родитељи су подржали нацрт закона, а питања која су постављали тицала су се избора уџбеника у школама, квалитета, цене, доделе бесплатних уџбеника, грешака којих има у уџбеницима, контроли садржаја, наведено је у саопштењу.

http://www.rtv.rs/

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*