Verbić sa sindikatima

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i predstavnici reprezentativnih sindikata prosvete razgovarali su u Ministarstvu o najavljenom smanjenju plata i o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Predstavnici sindikata obrazovanja nisu postigli dogovor sa ministrom prosvete o zahtevu da se ta delatnost izuzme iz programa smanjenja plata, pošto današnjem sastanku nije prisustvovao ministar finansija Lazar Krstić, pa prosvetari ne odustaju od štrajka upozorenja.

Kako je Tanjugu rekla portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, ministar Srđan Verbić je, kao i svi prethodni ministri prosvete, tvrdio da „nemaju veze sa finansijama“, zbog čega su sindikati zatražili hitan sastanak sa ministrom finansija.

„Mi u prosveti odavno sprovodimo racionalizaciju i nismo prava adresa za takvu vrstu stezanja kaiša“, rekla je Janković i navela da nastavnici od 2008. godine nisu imali povećanje plate već samo manje usklađivanje sa troškovima životnog standarda.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović potvrdio je Tanjugu da će najavljeni štrajk upozorenja biti održan 19. maja i istakao da su sindikati u razgovoru sa ministrom predočili da neke stvari u prosveti mogu da se reše i bez novca.

Na primer, da nastavnici budu oslobođeni nepotrebne administracije, da se ukinu neki besmisleni seminari, rekao je Pavlović.

U saopštenju Ministrstva prosvete nakon sastanka, ministar Verbić je naveo da deo rešenja problema najavljenog smanjenja zarada u prosveti vidi u pažljivom formulisanju kriterijuma za izradu platnih razreda, na čemu će se raditi u narednim mesecima.

Razgovore o ovim problemima treba nastaviti i u njih uključiti i predstavnike drugih vladinih organa, navedeno je u saopštenju.

Sindikati su tražili i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojim bi se regulisalo pitanje finansiranja po učeniku, rešio status prosvetnih radnika koji su zasnovali radni odnos sa nepunim radnim vremenom.

Sastanku su prisustvovali predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Tomislav Živanović i predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

Kako su najavili sindikati, 19. maja u školama neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni.

Izvor: RTS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*