VRUĆ KROMPIR ZA RUŽIĆA: Da li da POTVRDI VOLjU ZAPOSLENIH u OŠ “Ivo Andrić“, ili da i treći put POSTAVI PARTIJSKU V.D. DIREKTORKU!

prosvetaprotestbrankoruzicgj-1

Prvi veliki ispit pred javnošću novi ministar prosvete, Branko Ružić, polaže već nakon mesec dana stupanja na funkciju.

I to u obliku “vrućeg krompira” serviranog od njegovog prethodnika na tom mestu, da li da i posle trećeg uzastopnog izbora direktora OŠ “Ivo Andrić” u Rakovici od strane nastavnika i roditelja to i potvrdi ili da kao bivši Šarčević uvaži namet lokalne samouprave i ustoliči novu partijsku v.d. direktorku, kao stranački izbor vladajućih naprednjaka.

Elem, već više od godinu dana zaposleni, uz podršku roditelja i građana beogradske Rakovice, u OŠ “Ivi Andrić” na tri uzastopna konkursa biraju ubedljivo i legalno nastavnicu Draganu Dejanović Kovačević na mesto direktora ali je to sprečavao potpis na odluci ministra prosvete koji je, po želji lokanih opštinskih valsti, nametao im partijske v.d. rukovodioce na tu poziciju. Sa tim odlukama “andrićevci” se nisu mirili i ovih dana je završen i treći konkurs za direktora škole, na koji su, kako saznaje Glas javnosti, poslednjeg dana roka za prijave stigla i dokumenta učiteljice iz rakovičke OŠ “Branko Ćopić”, Lenke Jokić, za koju se opravdano sumnja da je partijski kadar vladajućih naprednjaka, što realno otkriva namere da lokalna vlast neće odustati od njihove škole kao zacrtanog partijskog plena.

Ipak, nakon završenog konkursa ovih dana je, kako to zakon i nalaže, održano Nastavničko veće na kome su se izjasnili o kandidatima za novog direktora škole. Kako saznajemo, za njihovu koleginicu Draganu Dejanović Kovačević glasalo je 92 člana kolektiva, dok je napredna učiteljica imala tek dvoje pristalica. Znači, Nastavničko veče je glasalo 94:2 za njihovu Draganu. Sledeći korak je bio Školski odbor koji ima devet članova, na kome se nisu pojavila tri člana lokalne samouprave, pa su nastavnici i roditelji glasali šest prema nula, takođe za Draganu. Izostanak tri člama lokalne samopuporave se ponavljao i prethodnih puta, jer je to očugledno bila partijska odluka lokalane samouprave da se zvanično ne legitimišu a onda i izgube na glasanju, ali to svakao ne utiče na zakonsku valjanost odluke, jer se ona donosi prostom većinom.

Sada je, opet, na redu ministar prosvete, da svojim potpisom ozvaniči odluke Nastavničkog veća i Školskog odbora, pa tako i počne mandat izabrane direktorke, ali i do sada to očekivano, pošteno i logično nije zaživelo u OŠ” Ivo Andrić”., već su im na tu funkciju slali partijske kadrove, koji pri tom nisu ni imali iskustva u rukovođenju obrazovnim ustanovama.

Takođe, indikativno je, kako saznaje Glas javnosti, da je dosadašnja partijska v.d. direktorka nekoliko dana pre završetka ovog konkursa otišla na bolovanje, što dodatno daje manevarski prostor lokalnoj samoupravi da joj izvesno vreme “razvlači status”, u stvari sve dok se novi ministar, Branko Ružič, ne oglasi. A to može i potrajati, jer je kao političar Branko Ružić već prepoznat kao neko ko ne donosi energične odluke, da duže vaga šta je u njegovom interesu, ali njegovog SPS-a. Možda i najviše oko toga kako bi takva odluka uticaala na koalicijone odnose socijalista i naprednjaka, jer je “disciplinovanje” škola preko partijskih v.d. direktora njihova oprobana i raširena praksa po celoj Srbiji.

Da je problem sa partijskim disciplinovanjem nastavnika OŠ “Ivo Andrić” bio jednostavan ne bi ga, inače, pragmatični “školski biznismen” Šarčević ostavio kao “vruć krompir u rukama” nasledniku Ružiću, jer je odlično znao da ako se oni izbore za svoju volju da to može da otvori mnoge “pandorine kutije” po Srbiji, gde takođe vladaju nametnuti v.d. direktori, a to bi onda…

Da je i tražio veći izazov na početku mandata novi ministar prosvete, Branko Ružić, teško da je i mogao da zamisli baš ovakav, tu dileme više nema.

(Glas javnosti)

Jedan komentar na VRUĆ KROMPIR ZA RUŽIĆA: Da li da POTVRDI VOLjU ZAPOSLENIH u OŠ “Ivo Andrić“, ili da i treći put POSTAVI PARTIJSKU V.D. DIREKTORKU!

  1. Anonimni kaže:

    Direktore treba menjati nisu ga stekli rodenjem vec nametanjem i raznim spekulacijama i diktaturom

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*