Za ekskurziju potrebno malo bogatstvo

Mnogim roditeljima sve je teže da pošalju dete na ekskurziju. Ipak, uz tešku muku i odricanje za to se novac nekako prikupi ili pak pozajmi, jer i to je lakše, nego objasniti mališanu zbog čega ne može da putuje, za razliku od drugara iz škole.

Na ekskurzije, odnosno jednodnevne izlete kreće se već u vrtiću, a taj trend se nastavlja u nižim razredima osnovne škole, a višednevna putovanja se organizuju za starije osnovce i srednjoškolce. U Predškolskoj ustanovi «”Radosno detinjstvo”» ovog meseca konkurs je ponovljen za izlete, odnosno škole u prirodi, a uprava se trudi da nađe što povoljniju turističku agenciju. Kriterijumi ove ustanove su veoma strogi i visoki, jer je reč o maloj deci, pa tako se u konkursu spominje da se pošalju ponude za izlete u martu, aprilu i maju, dok je za vrtić u prirodi od pet dana realizacija od marta do juna. Da bi jedan osnovac otišao na sedmodnevno putovanje po Srbiji roditelji moraju da izdvoje polovinu prosečne mesečne zarade, jer to košta oko 18.000 dinara. Zato su sve popularnije dvodnevne i trodnevne eksurzije koje koštaju od sedam do deset hiljada dinara, što je i dalje za većinu porodica preskupo. Za mlađe uzraste zanimljivi su jednodnevni izleti koji se plaćaju od 2.500 pa do 4.000 dinara, u zavisnosti od ponude i destinacije. Najpopularnija je Mali Iđoš, a cena je oko 3.500 dinara.

Direktor škole „Kosta Trifković” Milan Spasojević kaže za „Dnevnik” da njihovi osmaci uglavnom idu početkom školske godine na ekskurziju.

- Naši osmaci su bili lane u septembru na trodnevnoj ekskurziji u Bajinoj Bašti i okolini. Ona je koštala oko sedam hiljada dinara, a sad čujem da je već deset. Inače, sve ekskurzije odobrava Savet roditelja, tako da je i ovu našu, a roditelji su imali priliku da uplaćuju u pet rata. Ekskurzije, posebno jednodnevne, veoma su skupe. Primera radi, do Beograda košta 2.500 dinara – navodi Spasojević i dodaje da bi u ovom segmentu hitno nešto trebalo nešto menjati. On smatra da ništa jeftinije nisu ni škole u prirodi koje se organizuju za decu nižih razreda, pa tako za Testeru treba izdvojiti oko 12.000, a za Gučevo čak 14.000 dinara.

Mada su u organizaciju ekskurzija uključeni saveti roditelja, mnogi nisu upoznati sa načinom finansiranja školskih putovanja, pogotovo nakon novog, mnogo strožeg i preciznijeg pravilnika. Škola određuje potencijalne rute, raspisuju se oglas za izbor agencije, a o tome koja će dobiti posao odlučuje komisija u kojoj se nalaze i roditelji. Sem nastavnika i dece, na višednevne ekskurzije sada moraju da idu i lekar i vodič. Takođe, o visini naknade za nastavnike odlučuje Savet roditelja i one se obračunavaju u bruto iznosu i isplaćuju u skladu sa zakonom, na teret roditelja učenika koji putuju.

Milana, majka dvoje srednjoško­laca kaže za „Dnevnik„ da joj svake godine veliki problem predstavlja da nađe način da joj deca putuju i ne zaostaju za drugarima.

- Uopšte mi nije jasno zašto su ekskurzije tako skupe, kada često isti aranžmani u agencijama koštaju jeftinije – kaže sagovornica.

Lj. Natošević

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*