Za minimalnu korpu trebaju skoro dva minimalca

Dugovi-siromaštvo-prazan-novčanik
Koliko će zaposleni u Srbiji, koji radeći zarađuju minimalanu zaradu, svakog meseca stavaljati u novčanik trebalo bi da bude poznato polovinom septembra, jer bi tada trebalo da bude doneta odluka o visini minimalne mesečne zarade. Da podsetimo, sadašnja minimalna zarada teška je oko 21.000 dinara, odnosno minimalna cena radnog sata je 121 dinar, a sinikati su već nekoliko puta zahtevali da se visinima minimalne cene rada poveća na oko 140 dinara po satu.

Kako bi pre zakonskog roka za utvrđivanje visine minimalne zarade o tome razgovarali partneri kojih se ta tema i te kako tiče, na inicijativu sindikata održan je sastanak predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” i Unije poslodavaca Srbije. Po rečima predednika SSS Vojvodine Gorana Milića, na sastanku se razgovaralo o veoma važnim temama za sve zaposlene u Srbiji, a pre svega potrebi da se poveća minimalna cena rada.

- Ovo je prvi sastanak predstavnika sindikata i poslodavaca, bez predstavnika države, kako bi se se došlo do zajedničkog stava i dogovora o važnim pitanjima za zaposlene u Srbiji – kaže Milić. – Ovakvi sastanci veoma su korisni jer se u direktnim razgovorima lakše pronađe rešenje, a imaući u vidu da je 15. spetembar  zakonski rok kada bi trebalo da se donese odluka o visini minimalne cene rada bilo bi dobro da se pre tog roka postigne dogovor i nastupi, ako je moguće, s jednim predlogom.

Za sada, rekao je Milić, nije bilo reči o konkrentim predlozima, ali je istakao da će uskoro razgovori biti nastavljeni, a da će ih, ovoga puta priremiti predstavnici poslodavaca.
- Iako nije bilo konkrentnih predloga za visinu minimalne zarade, ukoliko se poštuje Zakon o radu i parametri koji su propisani kao normativ za promenu cene rada koji su povoljni – mala inflacija, veća uposlenost, povećana  produktivnost… nema razloga da se ne poveća minimalna cena rada. Naši zahtevi nisu se menjali, a mi smo već ukazali na neophodnost promene, odnosno povećanje minimalne cene rada. Potrebno je sagledati sve što je važno za promenu, uzeti u obzir i rast troškova života kako bi minimalna zarada pokrila veći procenat minimalne potrošačke korpe nego sada, jer minimalac sada pokriva oko 60 odsto ove korpe.

Dakle pregovori i razgovori o visini minimalne cena rada su počeli, a rezultati će biti poznati uskoro. Ukoliko se sindikati i poslodavci ne dogovore, odluku će doneti Vlada Srbije, a to ne bi bio prvi put. Da li je realno očekivati da satnica bude povećana za oko dvadeset dinara teško je reći, budući da je pre sada važeće cene rada od 121 dinar, minimalna satnica bila 115 dinara, koliko je iznosila od aprila 2012. do kraja 2014. godine .

D. Mlađenović
O kolektivnim ugovorima u realnom sektoru

Na sastanku se razgovaralo i o kolektivnim ugovorima u realnom sektoru, pošto u Službenom glasniku nisu objavljeni kolektivni ugovori dogovreni s Unijom poslodavaca. Kako kaže Goran Milić, dogovoreni su granski kolektivni ugovori u oblasti poljoprivrede i građavinarstva, ali se, pošto još nisu objavljeni, ne mogu potpisati i primeniti.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*