Закључна оцена – обавезна или не?

skola-ucionica-razred-678x382

Закључна оцена на крају првог полугодишта не мора да се утврди, најновији је став Министарства просвете, иако су пре само десетак дана школама прослеђена упутства у којима је написано супротно.

У више школа нашем листу је јуче речено да нису добили обавештење да не морају да изведу закључне оцене за крај првог полугодишта.

Напомињу да таква могућност постоји једино уколико ученик нема ниједну оцену од почетка полугодишта и у том случају ће он остати неоцењен.

Из Министарства просвете нису одговорили на питање Данаса на основу чега су дошли до става да се оцене не морају закључити на крају првог полугодишта, када и Закон о основама система образовања и васпитања и Правилник о оцењивању у основном образовању јасно прописују да се закључна оцена изводи на крају првог и другог полугодишта.

Уместо тога, нашој редакцији су послали идентичан одговор који су претходно упутили другом дневном листу (што је и био повод за наше питање), а у коме износе ново тумачење члана Правилника о оцењивању који се тиче броја потребних оцена за закључивање.

Овај члан је, подсетимо, измењен прошле школске године, јер због преласка школа на наставу на даљину ученици нису могли да буду оцењени довољан број пута да би се извела закључна оцена.

„Чланом 5 став 2 Правилника о оцењивању ученика у основном образовању прописано је да ученику који није оцењен најмање четири пута из обавезног предмета и изборног програма други страни језик у току полугодишта, односно најмање два пута у току полугодишта, уколико је недељни фонд обавезног предмета, изборног програма и активности један час, не може да се утврди закључна оцена, изузев у случају када због угрожености безбедности и здравља ученика и запослених није могуће оценити ученика потребан број пута. Наведена одредба Правилника је на снази и примењује се. То нужно не значи да оцена мора да се утврди, јер Правилник каже може да се утврди“, наводи се у одговору Министарства листу Данас.

Међутим, исти правилник на који се позивају у члану 7 прописује да се „закључна оцена из обавезног предмета, изборног програма и активности утврђује на крају првог и другог полугодишта, на основу свих појединачних оцена које су унете у дневник од почетка школске године, а у складу са законом“.

Секретари школа са којима смо јуче разговарали такође указују да се по важећим прописима закључна оцена на крају првог полугодишта мора извести, али су и сами збуњени тумачењем Министарства.

Тим пре што такво обавештење школе нису добиле.

Наши саговорници нагађају да је ново тумачење просветне власти њихов покушај да одговоре на примедбе наставника да због скраћивања првог полугодишта немају довољно елемената да свима закључе оцене, те да су приморани да то чине и ако су ђаци од септембра добили само по једну оцену у дневник.

А оно чиме се образовне установе руководе су поменута упутства за организацију рада од 27. новембра, која су упућена после одлуке о преласку на онлајн рад ученика виших разреда основне школе и средњих школа. У њима дилеме нема.

У одговору нашем листу из Министарства су цитирали део из овог упутства за основне школе у коме, између осталог, пише да ће „оцене које су ученици добили у току непосредног образовно-васпитног рада од почетка ове школске године и подаци о напредовању ученика и оцене које ће ученицима бити дате у периоду до завршетка првог полугодишта омогућити извођење закључне оцене“.

Такође је наведено да је „при извођењу закључне оцене за крај првог полугодишта, потребно узети у обзир све оцене, како током наставе по изабраном моделу, тако и током наставе на даљину. Уколико ученик нема број оцена потребних за утврђивање закључне оцене, из оправданих разлога (болест, изолација и друго) може да буде неоцењен.

Овом ученику неће бити утврђен општи успех на крају првог полугодишта“, навели су из Министарства.

Извор: Данас

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*