ЗАОКРУЖИ ОБРАЗОВАЊЕ У ЗРЕЊАНИНУ

banat

На конференцији се говорило о горућим проблемима просвете, у држави, али и на локалном нивоу.

Говориле су:

  1. Снежана Болдижар, о броју ученика у одељењу,
  2.  Олгица Ракић, о улагању у образовање,
  3.  Александра Мажић, о судским споровима и штрајку.

  1. Под тачком један говорило се о потреби смањења броја ученика у одељењу, највише из разлога отежаног рада у постојећим условима са 25 и више ученика у одељењу, поготово што у скоро свим одељењима постоје ученици који похађају наставу по ИОП-у1 или ИОП-у 2, а постоје и ученици са изразитим способностима, који наставу похађају по ИОП-у 3. Наглашено је да би се смањењем броја ученика, смањио и број технолошких вишкова.
  2. Под тачком 2, направио се осврт највише на проблеме стручних школа у Зрењанину. Наглашено је да постоји недостатак кабинета, непостојање уџбеника из одређених предмета, неопремљеност кабинета адекватном опремом. Такође је наведено да се јако мало улаже у школе, почевши од њихових фасада па до унутрашњости самих објеката. Проблем је и увеђење нових стручних предмета, где професори раде без уџбеника, плана, а нису ни прошли обуке за предавање истих, што захтева додатне припреме за час.
  3. Под тачком три говорило се о:

-        Увођењу платних разреда, где би однос плата био 1:3, помоћних радника и наставног особља

-        Ребаланс буџета, јер је просветарска плата била испод републичког просека.

-        Исплата светосавских награда у износу од 5000 дин

-        Кориговању коефицијента помоћном особљу, које не зарађује ни минималну зараду

-        Подношење тужби на рачун неисплаћених регреса и топлих оброка помоћним радницима и тужби наставног особља на основу ИОП-а и преконормног рада.

На крају сваког излагања изражено је незадовољство ресорним министарством и  сви су позвани да 3.априла изађу на изборе и заокруже образовање.

Инфо СПРБ

 

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*