Месечне архиве: јун 2013

Заштитник грађана: Шта се све крши поништавањем матуре

Одлуком Републичке комисије за спровођење завршног испита, којом је успех на завршном испиту елиминисан као критеријум за рангирање ученика, прекршени су Закон о основама система образовања и васпитања, Закон о средњем образовању и васпитању и Правилник о упису у средњу школу, указао је данас заштитник грађана Саша Јанковић.


Мала матура обиловала незаконитостима и пропустима: Саша Јанковић
Та два закона и Правилник изричито захтевају да резултати теста буду урачунати у успех ученика и наводе их, чак, као први критеријум.

...

Министровање Жарка Обрадовића

У јуну 2011. тврдило се да је лажирање завршног испита забележено у 80 школа у Србији. Нико није одговарао. Наредне године речено је да ће на новом испиту бити пооштрена контрола.

“Због лажирања прошлогодишњих резултата завршног испита у 80 школа у Србији, биће пооштрена контрола на предстојећој малој матури, најављују у Министарству просвете.”
Блиц, 24.4.2012. године

Током августа 2011.године укинут је Сектор за средње образовање, који је поред Сектора за основно и високо, најважнији у Министарству. На челу других сектора у Министарству просвете су страначке личности, једино је помоћник за средње образовање Богољуб Лазаревић био човек из струке.
Školske klupe
Школске клупе

...

Споран кадар води наше образовање: Сви министрови људи

Афера с малом матуром само је један у низу пропуста министра Жарка Обрадовића и његових сарадника након којег је поново покренуто питање ко и како управља просветом у Србији. Најближи сарадници министра Обрадовића део су старог кадра СПС, у министарство су углавном постављани без конкурса, а међу њима има и оних који се у животу никада нису бавили просветом.
Жарко Обрадовић
Они који су блиски с министром Обрадовићем по правилу добијају највећи део колача, покривају најважније секторе и одлучују о судбини просвете у Србији. Остали се труде да покорно извршавају наређења и очигледно им је, уз високу плату коју примају од државе, то сасвим довољно.

...

Министарство просвете: Произвољне оцене заштитника грађана

Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је вечерас да се у саопштењу Заштитника грађана Саше Јанковића око мале матуре налазе произвољне, неутемељене и нетачне оцене.

Јанковић је раније данас саопштио да су просветни органи и организације, на челу са Министарством просвете, начинили огромне незаконитости и пропусте на штету права ученика у организовању завршног испита за ученике основних школа.

...

Јанковић: Огромни пропусти на штету права ученика

Просветни органи и организације, на челу са Министарством просвете, начинили су огромне незаконитости и пропусте на штету права ученика у организовању матуре за основце, саопштио је заштитник грађана Саша Јанковић
 Ombudsman Saša Janković
Просветни органи и организације, на челу са Министарством просвете, начинили су огромне незаконитости и пропусте на штету права ученика у организовању завршног испита за ученике основних школа, саопштио је у суботу заштитник грађана Саша Јанковић.

...

Која такмичења доносе поене осмацима

За упис у средње школе не рачунају се бодови са такмичења која нису у званичном календару Министарства просвете. – Школе не утичу на унос тих података

Званичне листе жеља за упис у средње школе биће објављене 3. јула (Фото Д. Јевремовић)
...

Контрапетиција или Нисам ја носио брусхалтер

Толика се халабука дигла против министра просвете да јој се неко већ и због тога мора супротставити, разлози да неко стане и на страну усамљеног појединца су етички, псхихолошки, историјски и класни.

1. Министар је своме послу мисионарски предан, таштина би сваког другог, па био тај и непостиђујући каријерист, нагнала да узвикне: „Крвожедници клети, сви ви којима је нечија оставка замена за негдашње јавно извршење смртне казне, ево вам моје оставке, наслађујте се оним што мислите да је за мене испаштање и несрећа, а ја ћу вам се осветити научним открићима још славнијим од оних којима је крцата моја дисертација и моја мега каријера у Тренду!“ Али не! Професор Обрадовић остао је на бранику фотеље, ако се тако може рећи, иако се против њега подигла тушта и тма, иако његову оставку тражи и старо и младо!

...

Јанковић: Ученици оштећени

Просветни органи, на челу са Министарством просвете, начинили су огромне незаконитости у организовању мале матуре на штету права ученика, каже Саша Јанковић.

Према речима Заштитника грађана, на ове пропусте, који су на штету ученика, владавине права и образовног система, указује се у нади да ће то помоћи „изменама начина на који се обављају послови државне управе у области образовања, за шта су потребне и персоналне промене“.

...

СВИ КРИВИ СЕМ ЊЕГА: Жртвују штампарију да спасу Обрадовића

Штампарија има један улаз, који су чувала два полицајца, тврде у „Службеном гласнику“; Тестови су били на УСБ флешу и тако су изнети

БЕОГРАД – Чега се све неће досетити не би ли одговорност скинули са себе.
Зорица М., радница штампарије „Службени гласник“, није украла тестове, већ је та прича смишљена како би министар Жарко Обрадовић скинуо одговорност са себе, тврди извор Kурира из врха „Службеног гласника“.

...

Бубање узима данак

Београд – У сенци афере са „проваљеним“ тестовима из српског и математике остао је податак да су ове године забележени лошији резултати на малој матури, па чак и на тесту из матерњег језика, који је био познат пре одржавања тог испита.

Статистика показује да са повећањем броја непознатих задатака пада просек, што за стручњаке није изненађење. Такви резултати су последица начина учења који деценијама доминира у нашим школама, а то је бубање без разумевања, упозорава Иван Ивић, професор Филозофског факултета у Београду у пензији и један од наших највећих образовних стручњака.

...