Месечне архиве: јул 2013

Наставници у Арканзасу носиће оружје у школу

КЛАРКСВИЛ – Запослени у средњој школи у Кларксвилу, у америчкој држави Арканзасу, у новој школској години ће носити сакривено оружје.

...

Заказана реприза мале матуре

Друго полагање завршног испита за осмаке биће 26. и 27. августа. Изаћи ће око 1.500 ученика и одрасли из пројекта „Друга шанса“
УЧЕНИЦИ који, због болести или неких других разлога, нису полагали малу матуру у јуну, другу шансу имаће 26. и 27. августа. Оваквих ђака је у целој Србији око 1.500 и они ће, да би имали доказ о завршеној основној школи, морати да полажу малу матуру.

...

Стиже и трећи тест, али какав?

Мада би већ на крају наредне школске године требало да, сада свршени седмаци, а од 1. септембра осмаци, буду прва генерација која ће на крају основног школовања полагати три теста на завршном испиту.
...

Посао прво за наставнике који су проглашени вишком

НПС: Законским изменама у школама су затворена врата младим наставницима. – Aкадемско образовање изједначава се с једнодневним испитом за лиценцу

Изменама Закона о основама система образовања и васпитања оштећена је армија студента која се школовала за наставнички позив, готово је једногласан став Националног просветног савета. По мишљењу стручњака овог тела, просветне власти и Скупштина нису усвојили ниједну од њихових примедби, а накнадно је чак дописан и члан који ће да доведе до потпуног хаоса у школама јер директори школа неће знати кога да запосле.

...

Просветни радници – високообразовани, а најмање плаћени

Просветари најслабије плаћени од свих занимања која траже факултет. Иако је у просвети 80 до 90 одсто високообразованих, зараде међу најнижима

Наставници у новчанику сваког месеца имају минималац мање

НАСТАВНИЦИ су пре само пет година месечно зарађивали скоро три минималца. У новчанику сада сваког месеца имају један минималац мање. Трећина професора не добија ни оволико, јер су технолошки вишак, без пуног фонда часова. Од јесени ће листа прекобројних бити још дужа, јер ће се смањити број ђака у клупама.

...

Прво Закон о штрајку, па онда о раду

Радна група почеће измене Закона о раду тек када се актери социјалног дијалога усагласе око одбредби Нацрта Закона о штрајку, што неће бити лак посао и могуће је да ће доношење измена бити “пролонгирано“ за почетак следеће године, изјавио је данас државни секретар Министарства рада и социјалне политике Зоран Мартиновић.

- Биће веома тешко, имајући у виду и све што се полемише око Нацрта закона о штрајку и верујем да ће много тежа бити процедура усвајања измена и допуна Закона о раду… Ипак треба сви да размислимо у каквом времену живимо, колика је стопа незапослености, која су то решења која могу такву ситуацију да промене и да идемо у неком бољем правцу – рекао је Мартиновић.

...

Шта доноси нови Закон о штрајку?

Јавна расправа о Нацрту закона о штрајку завршава се 2. августа, и ако се до тада отклоне несугласице актера који учествују у његовој изради током септембра би о њему могла да се изјасни влада

БЕОГРАД – Јавна расправа о Нацрту закона о штрајку завршава се 2. августа, и ако се до тада отклоне несугласице актера који учествују у његовој изради у вези појединих одредаба и уваже додатне сугестије, током септембра би о њему могла да се изјасни влада, након чега би ушао у скупштинску процедуру, најавио је данас државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Зоран Мартиновић.

...

Учитељица с децом протестује испред Министарства због смањене плате

17. 07. 2013.

Учитељица Јасминка Илић, мајка четворо деце из Тополе, протестовала је синоћ са својом децом испред зграде Министарства просвете у Београду због непризнатих диплома и мале плате коју прима у школи у Горњој Трнави. Илићева је синоћ изјавила за “Блиц” да ће испред Министарства провести читаву ноћ.

...

Млади српски хемичари покупили медаље у Москви

26.07.2013.

На 45. Међународној хемијској олимпијади у Москви четворочлани тим средњошколаца из Србије освојио је три медаље – две сребрне и једну бронзану. Сребрне медаље освојили су ученица 13. београдске гимназије Исидора Бањац и средњошколац из Крупња Марко Нешић, а бронзу Давид Копривица, из Ваљевске гимназије, саопштила је градска управа. У српском тиму био је и ученик Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада Драган Миладинов, наводи се у саопштењу. Српску екипу која је боравила у Москви водили су редовни професор београдског Хемијског факултета Душан Сладић и ванредни професор нишког Природно математичког факултета Нико Радуловић. Извор: Тањуг

...

Стало време у школама: Српски ђаци још користе пољске тоалете

Залутали посетилац села Градојевић код Коцељева могао би да помисли да се налази усред снимања хорор филма када би закорачио у локалну школу. Она је, да ствар буде гора, типичан пример сеоских и приградских школа у Србији које се у 21. веку могу “похвалити” пољским тоалетима и опремом старом бар 30 година.
Недостојно 21. века: Пољски тоалети у школи у селу Градојевић
Nedostojno 21. veka: Poljski toaleti u školi u selu Gradojević
ХОРОР – У пољски WЦ идемо, али морамо да доносимо флашице воде од куће и да перемо руке изнад канте – каже један од ученика школе у Градојевићу.

...