Месечне архиве: октобар 2013

Министарство забранило Ноћ вештица?

Београд, Зрењанин — Прослава Ноћи вештица у школама на територији Школске управе Зрењанин „биће сматрано самовољним понашањем“, пише у допису прослеђеном школама.

У допису на меморандуму Министарства просвете, науке и технолошког развоја (Школска управа Зрењанин) наводи се да се ШУ дописом директорима средњих и основних школа обраћа на основу сазнања да се у „појединим школама планира обележавање (прослављање) тзв. ‘ноћи вештица’, 31. 10. 2013. године“.

Како се даље наводи, такве активности нису предвиђене ни годишњим плановима школа, ни наставним програмима, нису део програма верске наставе, нити се налазе на списку верских празника у календару АП Војводине.

„Према свему наведеном, обавештавамо вас да ће такве активности бити третиране као самовољне и супротне важећим законским нормативима, као и да ШУ Зрењанин не одобрава њихово одржавање“, пише у допису.

Како је начелник ШУ Зрењанин Станиша Бањанин рекао за „Блиц“, нису предвиђене никакве санкције, али је ово „превентивно деловање“, јер је прошле године било инцидената када су се бацале петарде, а једно дете је било и повређено.

Он је истакао да „не може одједном да се организује прослава која није предвиђена планом“ и да је у „том случају такво понашање самовоља“.

Иначе, ових дана је објављено да је слична одлука донета и у Сибиру.

Извор: B92

...

ВЕРУЈ У ОБРАЗОВАЊЕ – ИСИДОРА СЕКУЛИЋ

...

ВЕРУЈ У ОБРАЗОВАЊЕ – ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ

...

ВЕРУЈ У ОБРАЗОВАЊЕ – ВУК СТЕФАНОВИЋ КАРАЏИЋ

...

Веруј у образовање- Свети Сава

...

ВЕРУЈ У ОБРАЗОВАЊЕ

Поштоване колегинице и колеге,

Свакоме ко данас ради у српској просвети јасно је да нам није добро. Прошло је оно време када су се ценила мишљења учитеља и у коме је чак и један неписмени владар наређивао отварање школа. Ваљда је ово тако и замишљено, као диригована акција урушавања свега што смо волели, за шта смо се школовали и чему смо се надали.

Унија синдиката просветних радника једини је синдикат у просвети чије комплетно руководство ради у основном и средњем образовању. Из различитих градова, долазимо и разговарамо како је у Зрењанину, Крушевцу, Чачку, Крагујевцу, Београду. Причамо, размењујемо искуства и увек закључимо једно те исто, свуда су проблеми идентични. Имена су различита, начелници школских управа су овај или онај, директорке и дикретори су та или неко, инспекције су ових или оних, али – све је, попут математичке формуле, исто!
И шта нам је чинити? Можемо да кукамо, то је наше легитимно право. Можемо да чекамо да нам се поправи статус, то многи од нас раде. Можемо да се повучемо у себе и мислимо да смо завршили све своје борбе, то је људски, после свих оваквих година, али МОЖЕМО И ДА МЕЊАМО! Заједно да мењамо, да покушамо да вратимо осмехе на лица својих колега, да вратимо наду, јер, бојим се, да нам и она понестаје.
Одлучили смо да вас позовемо да подржите нашу кампању ВЕРУЈ У ОБРАЗОВАЊЕ.
Видећете спотове, а онда предлажите, критикујте, размишљајте где и како бисмо могли да померимо ствари у главама оних који нас окружују, а и својим, наравно. Рећи ћете да је немогуће! Логично, али не сасвим тачно! Ништа, али ништа није немогуће, па ни Србију вратити на путеве славних образованих људи из њене прошлости. Не ваља и неће ваљати, промене су неопходне, а верујте на реч и даље НЕМА КО ДРУГИ, ни да их предложи, ни да их спроведе. Очекујемо ваше коментаре и помоћ у сваком смислу, кампања и званично почиње!
ИНФО УСПРС
...

Министар: Одговараће сви у ланцу припреме и допреме хране за децу

Министар просвете Томислав Јовановић изјавио је вечерас да је тровање деце у основним школама у Београду недопустиво и да показује поражавајуће стање у друштву и поручио да ће одговарати сви који су учествовали у ланцу припреме, контоле и дистрибуције хране.

...

Основана нова организација

У суботу је у Новом Саду основана још једна синдикална организација Уније синдиката просветних радника Војводине, односно Уније синдиката просветних радника Србије. Уз присуство 15 од позваних 17 делегата, основан је Војвођански просветни синдикат регије Нови Сад. Скупштини су као гости присуствовали Звонимир Јовић председник УСПРВ, Јоца Копчић члан председништва УСПРВ, Добрила Гмизић и Стеван Јурић чланови ГО УСПРС и Невенка Радуловић члан ИО УСПР град Нови Сад. Звонимир Јовић је поздравио присутне и истакао велико задовољство због формирања ове организације. Ово је још један од доказа да је УСПРВ на правом путу у својој борби за права просветних радика и стабилан образовни систем истакао је Јовић. Синдикат оснивају школе из општина: Ириг, Темерин, Бачки Петровац, Бач, Жабаљ, Беочин.
На оснивачкој Скупштини је после дискусије усвојен Статут и формирани су Извршни одбор, Надзорни одбор и Статутарна комисија. Извршни одбор чине представници општинских одбора. За председник ИО је изабран Саша Матешић. Саша Матешић се Захвалио на указаном поверењу и истакао да ће се ВПСРНС бавити синдикалним питањима, и да ће се потрудити да се повећа број чланова и прошири мрежа школа на територији на којој делују.

...

Пет синдиката формирало Српски синдикални фронт

Српски синдикални фронт данас је у Београду формирало пет синдикалних централа, како би се успешније борили против најављених промена закона о раду и штрајку.

...

Томислав Јовановић: Не продајемо Петницу „Мегатренду“

Финансирање Истраживачке станице Петница ускоро ће бити решено и та институција са традицијом неће бити на продају, рекли су данас у Београду званичници Министарства просвете и науке Србије.

...