Месечне архиве: јануар 2014

Или платни разреди или повишица од десет посто

Друго полугодиште прошле недеље у школама у Војводини, а ове седмице и у остатку Републике, почело је нормално, иако синдикати просветних радника још нису потписали протокол с Владом. Подсетимо, пре Нове године су сва четири репрезентативна синдиката одбила да потпишу понуђени протокол па је договорено да своје предлоге доставе ресорним министарствима одмах после Божића.
...

САВИНДАН, СВЕТИ САВА

Први Архиепископ српски, син Стефана Немање, великог жупана српског, рођен 1169. године. Као младић побегао на Свету Гору где се замонашио. За његовим примером је нешто касније пошао и његов отац, после смрти познат под монашким именом Симеон Мироточиви. Свети Сава је био изузетно образован и енергичан човек који је у Никеји успео да издејствује независност Српске Православне цркве и постане први Архиепископ српски. Подигао је заједно са оцем манастир Хиландар, а потом многе манастире и школе по Србији. Подигао је и прве болнице које су биле при већим манастирима. По смрти, Савине мошти су пренесене у манастир Милешева 1237. године, а Турци их спалише 1594. године, на Врачару. На том месту се данас налази храм Светог Саве.
...

КО УДАРА ТАКО ПОЗНО?

...

ХИМНА СВЕТОМ САВИ

...

ОЦЕЊИВАЊЕ КРАГУЈЕВАЧКИХ ШКОЛА Катастрофа о којој се ћути

Међу крагујевачким основним школама позитивне оцене од просветних инспектора добиле „Драгиша Луковић Шпанац” и „Светозар Марковић”, док се „Милутин и Драгиња Тодоровић” може похвалити одличним успехом. Од средњих добре само Прва гимназија и Економска, што ће рећи да су 13 основних и четири средње школе „понављачи”
 За катедром седи наставник. Пред њим су слонче, мајмунче, рибица у акваријуму и ној.
...

Раднике дисциплинују, тајкуне штите

На крају недеље у којој је саопштено да се наставља социјални дијалог о такозваним Радуловићевим реформским законима, пре свега Закона о раду и у којој су уједињени синдикати организовали штрајкове упозорења и уличне протесте тражећи смену министра и повлачење закона, гост РСЕ је професор економије на Филозофском факултету у Београду др Миодраг Зец.
Он каже да ова власт терет реформи неравномерно сваљује на запослене, а и даље штити послодавце и тајкуне. Професор Зец најпре објашњава политичке услове који су потребни да би се реформисало друштво које је и даље у економском суноврату.

...

Просечна плата у Србији 50.820 динара

Просечна плата у Србији исплаћена у децембру прошле године износи 50.820 динара, а укључујући порезе и доприносе 70.071 динара, саопштио је Републички завод за статистику.

У односу на просечну зараду из новембра, децембарска нето плата је номинално већа за 15,1 одсто, а реално за 14,9 одсто.

Просечна нето плата, дакле без пореза и доприноса, исплаћена у децембру 2013. у односу на просечну плату из децембра 2012, номинално је већа за 8,3, а реално за шест одсто.

Ако се посматра нето плата у периоду јануар– децембар 2013, она је номинално већа за 6,2, а реално је мања за 1,5 одсто у односу на зараде из периода јануар– децембар 2012, стоји у саопштењу РЗС-а.

Извор Блиц

...

У ФОКУСУ – Шта стварно пише у Нацрту измена Закона о раду Ко лаже – синдикати или Министарство?

Београд – Министар привреде Саша Радуловић изјавио је да синдикати шире лажи о Закону о раду и да „нису тачне изјаве да ће доћи до смањења плата за 35 одсто током годишњег одмора, да ће свима бити смањене плате за износ за минули рад, или да радник мора да буде 24 сата доступан послодавцу“.
Дајемо читаоцима упоредни преглед садашњих решења о наведеним питањима у садашњем Закону о раду и Нацрту измена Закона о раду да би сами закључили ко лаже. Међу одредбама које наводимо су и неке о којима се у јавности није ни водила расправа, која је заглушена инсценираним свађама између министра привреде и синдиката. Рецимо, код решења из одредбе о прерасподели радног времена поставља се питање: може ли послодавац прописати раднику радни дан од 12 сати у непрекидном трајању од шест месеци и то третирати као редовно радно време?
...

Мала матура, нови тест и непознати задаци

Осмаци ће ове године по четврти пут полагати завршни испит. Као и претходних година у априлу или мају ће имати пробни испит, а ових дана се очекују и збирке за припрему. Од ове године полагаће се и комбиновани тест, а сва питања на испиту ће бити непозната. По четврти пут, осмаци ће ове године полагати завршни испит, такозвану малу матуру, а новина је што ће се ове године, поред матерњег језика и математике, полагати и комбиновани тест који ће обухватити питања из биологије, географије, историје, хемије и физике. Сва питања на испиту ће бити непозната.
...

Забрана запошљавања, теорија и пракса

Због забране запошљавања у јавном сектору, поједине јавне службе којима недостају кадрови неће моћи да обављају посао, кажу синдикати и истичу да је забрана у пракси неостварива. У Влади то демантују и кажу да су формирали радну групу која ће контролисати примање нових дефицитарних кадрова.

...