Месечне архиве: септембар 2014

Одлука о штрајку позорења

МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ ДР СРЂАНУ ВЕРБИЋУ

Поштовани,

Репрезентативни синдикати образовања: Синдикат образовања Србије, Унија синдиката просветних радника Србије, ГСПРС Независност и Синдикат радника у просвети Србије, на заједничком састанку одржаном 25. септембра 2014. године донели су следећу:

ОДЛУКУ
1. Сви запослени чланови наведених синдиката ступиће у једночасовни штрајк упозорења у четвртак 2. октобра 2014. године. Штрајк упозорења ће се одвијати тако што запослени у школама, чланицама синдиката, неће држати први час у првој смени и први час у другој смени.
2. Штрајкачи одбор у штрајку упозорења, чиниће по два представника сваког синдиката:

  1.  Драган Матијевић
  2.  Томислав Живановић
  3.  Слободан Брајковић
  4.  Бранислав Павловић
  5.  Јасна Јанковић
  6.  Ружица Тодић Брдарић
  7.  Ранко Хрњаз
  8.  Радомир Шојановић

3.Штрајкачки захтеви су:

  1. изузимање запослених у образовању од најављеног смањивања плата у јавном сектору;
  2.  доношење правичног Закона о платама у јавном сектору (платни разреди), за све директне буџетске кориснике, којим ће се исправити неправда према просветним радницима.

...

Штрајк упозорења у Зрењанину

...

Одговор на оштру неолибералну политику

Зрењанин – Да ли је потребно да као резултат социјалне борбе почне политичко ангажовање левице, који су аргументи на страни демократског социјализма бар када је реч о земљама у окружењу реч и како синдикати и цивилни сектор могу да помогну у контролисању неолибералног концепта – теме су о којима је полемисано на изванредном и актуелном скупу у Зрењанину, одржаном током викенда у организацији Удружења грађана „Равноправност“, Левог самита Србије и уз подршку Фонда Роса Луксембург.

...

Минимална цена рада идуће године 121 динар по сату

Наредне године, минимална цена рада у Србији биће повећана са садашњих 115 динара на 121 динар по радном часу, одлучила је Влада Србије. Тиме је сатављена тачка на ову тему, о којој се чланови Социјално економског савета, односно представници синдиката, послодаваца и Владе Србије, нису договорили, па је, у складу с важећим прописима, одлуку донела Влада Србије.
...

У четвртак штрајк упозорења у школама

Синдикат радника у просвети Србије најавио је данас да ће у четвртак, 2.октобра, организовати штрајк упозорења у свим основним и средњим школама у Србији.

Како се наводи у саопштењу ове организације, на састанку председништва четири синдиката из области образовања – СРПС, СОС, УСПРС и ГСПРС „Независност“ – разматрана је тренутна ситуација у образовању, као и резултати преговора са ресорним министарством и министарством за државну управу и локалну самоуправу.

...

Нови закон мења систем оцењивања и побољшава дисципину

БOР – Измене и допуне Закона о основном образовању и васпитању требало би да промене систем оцењивања ученика, повећаjу дисциплину и омогуће другачиjи избор директора школа, рекао jе министар просвете, науке и технолошког развоjа Срђан Вербић приликом посете борским школама.

Oн jе у Бор дошао на позив професора из Eкономско-трговинске школе, чиjи ученици последњих неколико година бележе све боље резултате на регионалним и републичким такмичењима.
„Систем оцењивања jе нешто што свакако треба мењати и то ниjе jедина ствар коjу треба мењати. Знамо да морамо да побољшамо дисциплину у школама и променимо начин избора директора. Све су то кључне ствари коjе би требало променити у Закону о основном образовању и васпитању,“ рекао jе Вербић Танјугу.

Према његовим речима, на томе се ради, већ постоjи радна група коjа ради на новом закону и коjа се измеду осталог бави и тим проблемима и унапређењем постоjеће праксе.

...

Штрајк упозорења

Члановима Главног одбора УСПРС

Председницима општинских одбора УСПРС

Председницима основних организација УСПРС

 

Поводом заједничке Одлуке председника свих репрезентативних синдиката просвете од 25.септембра 2014. године, Унија синдиката просветних радника Србије издаје следеће

О   Б   А   В   Е   Ш   Т   Е   Њ   Е

Како су коначно сви репрезентативни синдикати постигли заједнички договор и донели Одлуку да се дана 2.октобра 2014. године одржи једночасовни штрајк упозорења, обавезни сте да ову Одлуку доставите директору школе и штрајк спроведете по уобичајеног процедури. За ову Одлуку није потребно изјашњавање основних организација, јер се ради о генералном штрајку на нивоу Републике, па је Ваша обавеза да исту само спроведете.

Репрезентативни синдикатаи просвете ће се 1.октобра 2014. године договорити о озбиљнијем протесту и штрајку, када ребаланс буде ушао у Скупштину РС, о чему ћете бити одмах обавештени.

Информацију о броју школа у штрајку доставите канцеларији Уније до 10 часова, како бисмо исти усагласили са осталим синдикатима и о томе обавестили чланство и јавност.

С поштовањем,

У Београду,                                                          Председник Уније СПРС

26.септембар 2014.                                                   Драган Матијевић

...

Вербић сменио начелника Тмушића

Велимир Тмушић, начелник Одељења за инспекцијске послове у установама предшколског, основног, средњег и високог образовања, смењен је са те функције.

Како сазнајемо, Тмушића је сменио министар просвете Срђан Вербић, и то најпре због приватног бизниса с дистрибуцијом уџбеника који је водио Тмушићев син, а што је у сукобу интереса. Тмушић јуче није био доступан за коментар, као ни министар Вербић, а из Министарства просвете су нам потврдили да он више не ради на позицији начелника.

- Због потребе посла прешао је на друго радно место. Од 3. септембра он ради на пословима самосталног саветника за унапређење општег и уметничког образовања у сектору управе за стручно – педагошки надзор – кажу из Министарства.

Извор: Курир

...

Закон о платама не исправља неправду према просвети

Синдикати просвете очекивали су да ће Закон о платама, исправити, како кажу, старе неправде, али до тога очигледно неће доћи до 2016. године, и закон ће, према њиховом мишљењу, само „конзервирати“ актуелну ситуацију. Портпаролка Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић рекла је да је тај синдикат очекивао да ће просветни радници кроз вредновање степена стручне спреме добити повећање зараде. „Међутим, до тога неће доћи и тиме смо разочарани“, рекла је Јанковић Тањугу и подсетила да ће кроз владине мере и просветни радници, као и цео јавни сектор, имати мање плате.
...

СА САСТАНКА У ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Иако је тема о Закону о платама на основу платних разреда отворена још у новембру прошле године, она је тек данас добила прве јасније обрисе.На састанку репрезентативних синдиката, министарке Кори Удовички и министра Срђана Вербића, сазнали смо да ће поменути закон бити донет до краја ове године, а примењиваће се од јануара 2015. године.

...