Месечне архиве: новембар 2014

Просвета је предузеће са седам милиона захтевних акционара

Промена безмало свих круцијалних закона који се тичу образовања, штрајкови наставника и студената, смањење плата, уговарање новог колективног уговора за просветаре, тек су део посла у, како каже ресорни министар др Срђан Вербић „предузећу са 140.000 запослених, 3.000 пословница и седам милиона акционара, у којем сви очекују перфектно пословање, али и да се о свему питају“. Руководећи овим огромним системом, министар, који је својевремено био највећа непознаница Вучићеве Владе, не мења приоритете. Каже, тих приоритета био је свестан и када је постављен, једино није био свестан колико тога је приоритетни проблем постало само због тога што се не примењују закони који, по оцени др Вербића, и нису тако лоши. Због тога министар инсистира на примени закона и каже, да је требало доста времена да сви заинтересовни схвате да министар није ту да произвољно тумачи закон, него да га поштује, што је имиy на који је данас веома поносан.

...

Вербић: са синдикатима ће бити постигнут договор о свим захтевима сем оног којим траже да им се не смање плате

„У буџету за идућу годину обезбеђена су средства за бесплатне уџбенике за социјално угрожене ђаке. Износ је приближно исти оном од претходне године“, изјавио је за Радио – телевизију Војводине Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

Он је додао да ће начин њихове расподеле бити другачији.

То ће бити уврђено подзаконским актима. Желимо да их добију они који су најугроженији. До сада су бесплатне уџбеник добијали ученици у прва четири разреда и то само за неке предмете. Угрожених има и у вишим разредима основних и средњих школа“, објаснио је он.

Говорећи о штрајку просветних радника, нагласио је да ће са синдикатима бити постигнут договор о свим захтевима сем оног којим траже да им се не смање плате.

...

ПРОСВЕТАРИ И ДАЉЕ У ШТРАЈКУ АЛИ ОКУПЉАЊЕ НА ТРГУ ОДЛОЖЕНО

ПРОТЕСТ „НА ЧЕКАЊУ”
Интензивни свакодневни преговори са представницима Министарства просвете и Владе Србије, а којима се прошлог петка прикључио и премијер Александар Вучић, навели су синдикате у просвети да протест у Зрењанину, заказан за среду 26. новембра, одложе. Међутим, штрајк у овдашњим школама се наставља и часови су и даље скраћени на 30 минута, јер, како кажу просветни радници у штрајку, у претходним периодима обуставе наставе дуго су надлежнима веровали на реч, сада ће им веровати тек када ставе потпис на уговоре како би осигурали своје захтеве.Како је истакао Душан Кокот, координатор Независног синдиката просветних радника Војводине у Зрењанину, просветари се надају повољнијем исходу.

...

ВЕРБИЋ ПРЕТИ ДИКТАТУРОМ: Просветари, законом ћу вам забранити да скраћујете часове!

Министар просвете, Срђан Вербић, гостујући у емисији “Кажипрст” на “Б92″ запретио је просветним радницима да ће им законом забранити да скраћују часове.

Демократија? Не, ово је страхократија.

Власт предвођена Александром Вучића, по свему судећи, суспендоваће демократију и завести режим страхократије. У Србији ће ускоро бити забрањено да се на један демократски начин борите против тоталитаризма.

Министар просвете, Срђан Вербић, који је иначе и сам просветар, запретио је просветним радницима да ће им законом забранити да штрајковима скраћују часове у школама. Ово је Вербић изјавио у емисији “Кажипрст” на Б92.

- Часови од 30 минита су катастрофа. То се не може надокнадити. Незадовољство се показује на други начин, транспарентима, а не тако да се ради на штету ђака”, каже Вербић, који је додао да ће предложити измену Закона о штрајку којим би се спречило скраћење часова као облик штрајка, преноси “Б92″.

Па не радите ствари због који ће просветари скраћивати часове!

Просветари штрајкују због смањења ионако већ ниских плата у просвети. Међутим, то Вербића не интересује. Уместо да поступи по вољи народа, јер у демократији народ бира своје представнике који ће радити у њиховом интересу, а не у интересу Александра Вучића, Вербић прети тоталитаристичким мерама.

Он је још додао да просветари неће бити изузети од смањења плата. Не попушта једне страна, не попушта друга страна – шта смо добили? Истина је да деца највише испашатају и зато би министар Вербић требало да учини све како деца не би испаштала – вратити просветаре на посао без смањења плата!

Питамо се само да је Вербић остао у просвети, кога би подржавао? Владу или своје колеге? Да ли би им тада претио тоталитаристичким мерама?

Да ли сте приметили један општи тренд? Када Влада не може да се избори са штрајкачима, у овом случају адвокатима и просветарима, који блокирају виталне државне институције, као што су судови и школе, држава се баца у пропаганду против својих грађана.

Просветари ће новим законом бити проглашени криминалцима уколико се одлуче на штрајк, а адвокати су још већи криминалци јер су од тајкуна добили паре да ремете рад судства како они не би били осуђени!

Извор: Телепромтер

...

САОПШТЕЊЕ

Поводом преговора са Владом Србије,

Унија синдиката просветних радника Србије издаје следеће

С А О П Ш Т Е Њ Е

Од саме најаве штрајка 29. октобра, до његовог почетка 17. новембра, на разговоре у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, позвани смо једном и то у петак 14. новембра, последњег радног дана пред почетак штрајка. Речено нам је да смо у праву, али да је штрајк беспредметан.

Након тог дана, састали смо се са министром Вербићем два пута прошле недеље, у четвртак и петак. Другом састанку (21. новембра) присуствовали су и министар финансија и председник Владе РС. Чинило се да је решење могуће, а ове недеље смо (упркос трима сусретима) далеко од потписивања било каквог протокола.

Неозбиљност оних који долазе да преговарају са нама, свакога дана са новим ставовима, кулминирала је јуче, када је запослена у Министарству финансија, негирала оно што је ресорни министар финансија рекао прошлог петка.

Уз све то, први међу нама, министар просвете, изјављује да се због силних добијених обећања штрајк мора одмах окончати, говорећи о томе да се преговара са синдикатима, али не и са запосленима у просвети и директорима школа.

Влада Републике Србије треба да зна да смо ми пре свега просветни радници, па тек онда чланови неког од просветних синдиката. Као озбиљни људи, са озбиљним захтевима, разговараћемо док се не нађе решење.

Остављање најобразованијих у овој земљи, да буду на рубу егзистенције, довољно говори о томе ко је у праву.

ШТРАЈК СЕ НАСТАВЉА!

...

ИЗВЕШТАЈ СА ПРЕГОВОРА

Данас, 28.новембра 2014. године су настављени преговори у Министарству просвете,  науке и технолошког развоја у вези са доношењем Посебног колективног уговора за запослене у основним  и средњим школама  и  домовима ученика.

Представници Министарства финансија се уопште нису појавили, што говори о њиховој неозбиљности и незаинтересованости да се рад школа нормализује.

У њиховом одсуству, остатак Одбора је усагласио већину чланова ПКУ. Нису усаглашени само они чланови око којих је неопходно мишљење Министарства финансија. За синдикат су остала спорна решења из чланова 37, 37а, као и члана 59. О њима, као и о члану 5. ПКУ, наставиће се преговори у понедељак, 1.децембра 2014. у 11:30 часова. Синдикати су поводом преговора издали заједничко саопштење и позвали министра просвете да активније утиче на ток преговора.

У Београду, 28.новембар 2014.

ИНФО УСПРС

...

Нема одустајања од штрајка

Ни после две недеље крај штрајка просветних радника се не назире, а јучерашња рунда преговора о посебном колективном уговору прекинута је без договора. Разговори се настављају данас, а према сазнањима нашег листа, још није пронађен начин како да се ублаже последице смањења плата просветним радницима, преко уштеда у оквиру буџета Министарства просвете.

 Синдикати тврде да су на састанку прошлог петка, којем је присуствовао и премијер Србије Александар Вучић, добили „зелено светло“ да се то уради преко посебног колективног уговора, а да је на јучерашњим разговорима представница Министарства финансија поручила да је то противзаконито. Према речима Јасне Јанковић, чланице Председништва Уније синдиката просветних радника, сва четири репрезентативна синдиката послала су захтев министру финансија Душану Вујовићу да нађе прихватљиво решење и да „разреши оно што је наговештено на састанку протеклог петка“.

...

Борски учитељи и наставници одржали јавни час

Форум синдиката образовања Бор организовао је данас јавни час на платоу борског Дома културе. На тај начин је око осамдесет присутних борских просветних радника пружило подршку просветним радницима широм Србије, који се већ десетак дана налазе у штрајку.

Форум синдиката образовања Бор је поводом овог догађаја издао следеће саопштење:

Окупили смо се данас на платоу испред Дома културе да се видимо, да нас други виде, а нарочито они који су нам препоручили да транспарентима искажемо своје незадовољство. Нисмо дошли да бројимо колико школа стоји усправно, а колико њих се руши. Дошли смо да покажемо да ми стојимо усправно.

...

ВРАЊЕ

Штрајк у просвети се наставља иако синдикати поздрављају почетак преговора са Владом Србије. То је заједничка одлука сва четири репрезентативна синдиката у образовању, саопштено је на прес конференцији. Због, како наводе, спровођења мера принуде и спречавања организовања штрајка, синдикати траже хитну смену Томислава Симоновића, начелника Школске управе Лесковац.

Наставља се штрајк просветара иако у мало релаксиранијој атмосфери након што су почели дуго очекивани преговори са Владом Србије. Тренутно је испуњењу најближи трећи захтев просветних радника, а то су измене и допуне посебног колективног уговора. Камен спотицања је ипак захтев који је на броју један, а то је да се просветари изузму од смањења плата у јавном сектору. Синдикати чак нуде и конкретно решење, али прве реакције послодавца не обећавају.

...

ПИСМО ПОДРШКЕ ПРОСВЕТНИМ РАДНИЦИМА

Ми,  чланови Савета родитеља Основне школе „Вук Караџић“ у Зрењанину подржавамо и пржамо безрезервну подршку просветним радницима у њиховим настојањима да заштите достојанство њиховог часног позива. Својом стручношћу, просветни радници васпитавају и образују генерације младих људи који ће продужити тамо где ћемо ми стати. Одговорност њиховог позива је неизрецива јер учитељи и наставници чувају и брину о оном највреднијем што ова земља има -нашој деци!

Као што се данас са радошћу присећамо наших некадашњих учитеља и наставника  који су оставили незбрисив траг у нашим животима, исто тако желимо и да наши потомци понесу сличне упомене на своје предаваче као људе од интегритета, поштоване и уважаване онако како то просветари заиста заслужују. Сагледавајуци развој нашег школства од оснивања Препарандије до данас, бројни су проблеми искрсавали и били решавани, на радост ђака и на „ползу“ читавог народа. Превазилажене су многе кризе, ратови и катастрофе, небројано пута је било тешко и почињало се изнова али увек је школство било камен темељац друштва у коме живимо.

Овом подршком апелујемо да тако буде у будуће.

 

У Зрењанину, 26.11.2014.                        У име чланова Савета родитеља

Стеван Вуков

...