Месечне архиве: април 2015

OКОНЧАН ШТРАЈК У ПРОСВЕТИ, АЛИ НЕ И СИНДИКАЛНА БОРБА

НАСТАВА НОРМАЛИЗОВАНА, ОД СЕПТЕМБРА РАЦИОНАЛИЗАЦИЈА
Након петомесечног штрај­ка просветних радника, током кога су часови били скраћени са 45 на 30 минута, Унија синдиката просветних радника Србије и Синдикат радника у просвети Србије потписали су у петак с Министарством просвете споразум, којим је окончан овај, по дужини трајања, историјски штрајк. Споразум је потписан уз посредовање Републичке агенције за мирно решавање радних спорова, па, иако захтеви просветних радника нису испуњени у потпуности, из Министарства просвете су добијена усмена обећања о испуњењу преосталих захтева.Нисмо ђаке запостављалиИстичући да нису задовољни коначним исходом, Звонимир Јовић, председник Синдиката просветних радника Баната, рекао је да ће синдикалци наставити своју синдикалну борбу око остваривања права просветних радника.
...

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

После дуге и успешне сарадње са медијима и небројаних изјава којима смо обавештавали јавност о свим корацима током петомесечног штрајка, на кратко смо се повукли из средстава јавног информисања. То није знак  завере или  пораза, већ одговорности да се, после прекида протеста, одржи организација.

Одлуком  Главног одбора да треба прекинути штрајк, пратити рационализацију  запослених и учествовати у радној групи о платним разредима, окончала се једна битка, али се борба наставља. На том Главном одбору председник, потпредседник и чланови председништва, поднели су оставке, као чин личне одговорности због неиспуњавања првог штрајкачког захтева, изузимања запослених  у образовању  од смањења зарада од 10 процената.

У тренутку када се у шеснаестој години постојања, овај синдикат припрема за избор свој шестог главног човека,  који ће доћи  из редова наставника, чланова Уније, истичемо да руководство у техничком  мандату  припрема Скупштину, заказану за 20. јун у Бачкој Паланци.

ИНФО УСПРС

...

САЗНАЈЕМО: Из Владе одлазе Вербић и Снежана Богосављевић

Реконструкција Владе Србије је дефинитивна ствар, иако још увек није одређен датум када ће имена оних који одлазе из здања у Немањиној бити обнародована. По сазнањима „Дневника“, премијер Александар Вучић оценио је рад свих министара и како сада ствари стоје, остаће при обећању да ће реконструкција бити „кратка и окончана за један дан“. По речима добро обавештеног извора, на премијеровом списку су два имена – министра просвете Срђана Вербића и министарке пољопривреде Снежане Богосављевић Бошковић.
...

Синдикате просветара (не) воде пензионери?

Да ли је на делу покушај да се оспори легитимитет штрајка просветних радника?
Завршетком петомесечног штрајка просветних радника отворена је полемика у јавности о томе да поједине синдикате образовања воде пензионери. Исту тему је баш у јеку протеста отворио Здравко Ковач, генерални секретар Синдиката радника у просвети Србије (СРПС). „Прозвани“ синдикални лидери то демантују, напомињући да је циљ тих дезинформација да се оспори легитимитет штрајка и начина на који је вођен.

...

Школа будућности: на земљи или у облацима?

Један од наистрајнијих отпора неолибералној политици и “мерама штедње”, штрајк просветних радника, је окончан. Овим чином се ствара простор за наставак спровођења реформе образовног система кроз имлементирање система који искључиво удовољава тржишним потребама, а на рачун погоршања егзистенцијалног положаја просветара, достајнствених услова за рад, као и доступности образовања.

...

Србијанка

...

Просвета

...

Министру просвете

...

Правилник о цени услуга- средња школа

...

Правилник о цени услуга- основна школа

...