Месечне архиве: јун 2015

У рану зору, кад сване дан

Када су УСПРС и СРПС одлучиле да прекину штрајк, тражили су од Министра просвете да им да додатне гаранције и објашњења у вези понуђеног Споразума. На састанку са Министром је било речи  и о надокнади часова, и повраћају новца који нам је одузет у фебруару и марту. Том приликом је договорено да се новац врати када директори буду известили школске управе да је надокнада часова и реализована.

Као што је договорено, тако је и урађено. Школе надокнадиле часове, одузет новац враћен. Али не свима. Тачније, свима осим онима који имају (не)срећу да им се школа налази на територији јужно-бачког или сремског округа, то јест да им је надлежна Школска управа Нови Сад. Тамо, наиме, за разлику од свих осталих школских управа широм Србије, не враћају новце. Кажу да није довољно да се часови убележе у дневнике рада, као у другим деловима Србије. Кажу да се морају попунити табеле које ће нам послати. Ваљда је то зато што смо ми ближи Европи, па администрација мора бити перфектна.

...

ОБАВЕШТЕЊЕ

Данас, 29. јуна, у Министарству просвете, науке и технолошког развоја настављени су  разговори о Правилницима о критеријумима за финансирање установа које обављају делатност основног и средњег образовања и васпитања и изменама и допунама Закона о основама система  образовања и васпитања.

Поред представника репрезентативних синдиката, састанку су присуствовале и две помоћнице министра, Снежана Марковић и Жељана Радојичић Лукић.

Договорено је да синдикати, узму активно учешће на јавним расправама у Нишу, 1. јула, Крагујевцу, 2. јула, где ће бити и коорганизатори скупа, Новом Саду, 6. јула и Београду, 7. и 8. јула. Свака расправа имаће посебне теме, а након тога ће се поново састати Радна група која је на Закону радила.

Правилници који се односе на ценус, о којима је Унија синдиката просветних радника Србије већ разговарала и имала примедбе, како је обећано, биће повучени или у деловима који су спорни, промењени.

Чекамо да се ова информација потврди са највишег места у  Министарству.

ИНФО УСПРС

...

Крај партијским директорима школа?

Директори основних и средњих школа у Србији убудуће ће приликом избора морати да добију подршку више од 50 одсто запослених, а уколико ниједан кандидат то не обезбеди, расписује се нови конкурс. Ова новина, предложена у Нацрту измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања, требало би да смањи утицај политике приликом избора првог човека школе, што је у досадашњој пракси био чест случај.

У школама се годинама уназад води прави рат око директорске фотеље, а избори се у појединим образовним установама сматрају репером за процену утицаја политике на збивања у локалном школству. У просветној инспекцији тврде да је готово сваки избор директора школа праћен притужбама, а управо је тај догађај кључни разлог оштрих подела у колективима.

...

РАЗГОВОРИ У ВЛАДИ СРБИЈЕ

По договору од 25. маја 2015.године, када је отворена тема реализације Споразума о изласку из штрајка, данас су  председници репрезентативних синдиката образовања позвани у Владу РС.

Разговорима је присуствовао премијер, Александар Вучић, министар просвете, Срђан Вербић, министарка локалне самоуправе, Кори Удовички, а у име репрезентативних синдиката: Јасна Јанковић, Бранислав Павловић, Слободан Брајковић и Томислав Живановић.

Мислили смо да ће главна тема бити  помоћ на коју се Влада РС обавезала до краја календарске године. Изгледа да је ипак рано говорити о томе и ма колико синдикалци инсистирали на неким конкретнијим бројкама, без одобрења ММФ-а, а пре друге половине августа, тешко да ћемо сазнати неке детаље. Премијер је поновио да ће просветни радници бити први који ће осетити бољитак повећања плата.

Оно што нас је  занимало, а тиче се платних разреда, питали смо министарку Удовички. Закон о платним разредима свакако би смањио неправду у систему оних  који  се финансирају  из буџета.  С обзиром да до сада нисмо видели ни један предлог  Закона,  нити  позивани да се укључимо у његову израду,  добили смо  информацију да ће нацрт  бити  објављен у првој половини  јула и да ћемо тада моћи да дамо своје примедбе. И даље се не одустаје од примене Закона,  1. јануара 2016.године, мада је већ  извесно да ће он имати више  фаза, пре свега када је реч о вредновању рада и постигнућа на раду. Тиме ће се бавити свако министарство посебно, па ћемо о овој теми тек разговарати. Добра вест је да је Влада прихватила нека словеначка решења, а знамо да Словенци   имају најбољи систем платних разреда, бар што се нашег окружења тиче.

Прва недеља јула резервисана је за јавну расправу о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања. Предлог је да се синдикалне теме разматрају у Крагујевцу, 2.јула, о чему смо начелно постигли договор.

ИНФО УСПРС

...

Синдикати просветара у среду са Вучићем

Представници репрезентативних синдиката образовања састаће се у среду са премијером Србије Александром Вучићем, а једна од тема сусрета биће реализација споразума чијим потписивањем је окончан петомесечни штрајк у просвети, изјавила је за Данас Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије.

...

СКУПШТИНА УСПРС

У присуству 87 делегата  20.06.2015. године у Бачкој Паланци одржана је Скупштина Уније синдиката просветних радника Србије. Усвојене су измене и допуне Статута УСПРС и изабрани су председник, статутарни и надзорни одбор. За председника Уније синдиката просветних радника Србије изабрана је Јасна Јанковић, професор српског језика и књижевности Правно – пословне школе из Београда.

ИНФО УСПРС

...

ЈАСНА ЈАНКОВИЋ НА ЧЕЛУ УСПРС

Јасна Јанковић, професорка Правно-пословне школе из Београда, нови је председник Уније синдиката просветних радника Србије. Она је изабрана на изборној Скупштини, која је јуче одржана у Бачкој Паланци.

Јанковићева је на том месту заменила Драгана Матијевића, који је са комплетним руководством поднео оставку због неслагања с обуставом недавног штрајка, који је у школама трајао пет месеци. Унија је највећи просветни синдикат у Србији.

Извор: Политика

...

Директор Математичке гимназије: Малом матуром су малтретирали ученике

Резултати мале матуре биће лоши, не због недостатка знања деце, већ због премора и чињенице да је трећи комбиновани тест био непотребан, сматра Срђан Огњановић, директор угледне Математичке гимназије у Београду.

...

Вербић: Ситни пропусти на матури, на испит није изашло 1. 500 осмака

Прелиминарни резултати завршног испита за ђаке осмог разреда биће објављени сутра, а министар просвете Срђан Вербић поручио је да су уочени мањи, ситни пропусти, због чега не искључује санкције, али то, како је истакао, никоме неће угрозити упис у средњу школу.

Евидентирани су и покушаји преписивања, рекао је министар Вербић и истакао да на завршни испит није изашло око 1.500 ученика.

...

Нећу се извињавати што ће ваша деца остати без књижица

У Канади је у току штрајк просветних радника и тим поводом око 170.000 основаца остаће без писаног доказа о постигнутом успеху (испуњених књижица). Разлог штрајка није материјална ситуација, већ (првенствено) план Владе да се број деце у одељењу повећа, што ће, логично, смањити број запослених, али и квалитет рада с децом. У наставку преносимо обраћање једне учитељице родитељима који су, огорчени, сву кривицу свалили управо на наставнике, не схватајући да ће повећање броја деце у одељењу највише штетити њиховој деци.

Не умем ни да објасним колико ми је, као наставници државне основне школе у Торонту, жао што ваша деца ове године неће добити коначне оцене нити попуњену ђачку књижицу. Осећам се ужасно.

Али се нећу због тога извињавати.

...