Месечне архиве: август 2015

Почетку школске године не радују се ни наставници

Сутра ће ђаци поново у школске клупе – штрајкова просветних радника неће бити, али у нову школску годину они улазе са бројним бригама.

Колико ће људи напустити просветни систем биће познато до краја септембра. Процена ресорног министра Срђана Вербића је да ће отказ добити око 1.000 људи.

„У нашој школи ове школске године немамо технолошких вишкова, што је најважније. Не знамо како ће бити када се усвоји тај правилник следеће године, тако да је за сада стање на нивоу прошлогодишњег“, прича Слободан Маринковић, директор ОШ Јован Дучић.

За више од 5.000 запослених у просвети стање ће бити и те како другачије. Нашли су се на листи технолошких вишкова коју је Министарство просвете недавно објавило.

Подсетимо, прошлу школску годину обележио је најдужи штрајк у историји српске просвете. Након пуних пет месеци, незадовoљни просветари ставили су потпис на договор са Владом Србије и Министарством образовања, али на реализацију договора и даље чекају.

Не дође ли до ње, синдикати кажу – бориће се истим средствима.

„Пре свега, мислим да се ни докле није стигло с платним разредима и платним групама, а оне треба да буду актуелне већ од 1. јануара 2016, бојим се да ћемо ту имати велике проблеме и могуће поново штрајкове“, каже Јасна Јанковић из Уније просветних радника Србије.

Но ресорни министар наставља да обећава, убеђен је да просвети следе бољи дани.

„Просвета мора да буде први сектор у коме ће доћи до повећања плата и то јесте очекивано и то је оно што сматрамо неопходним“, каже Вербић.

Плате у просвети нису повећаване од 2008, а прошле године су, као и осталима у јавном сектору, смањене. Њихову висину одредиће Закон о платама који и сам министар очекује ускоро.

Више о овој теми у прилогу Маје Николић:

Извор: Н1 инфо

...

Предшколци

У просторијама Уније синдиката просветних радника Србије, у суботу 29.8. су се окупили представници синдикалних организација предшколских установа.

Дошли су из Крагујевца, Бачке Паланке, Зрењанина, Нове Вароши, Краљева, Ивањице и Београда.

Тиме су се стекли услови да се конституише Актив синдиката предшколских установа Србије, АСПУС, у оквиру Уније СПРС.

 

...

ХАОС У ШКОЛСТВУ: Вербићу, како ћемо без компјутера у Европу?

Уџбеници су стари 25 година и прескупи, учионице нису технички опремљене, а не зна се ни ко ће од професора моћи да предаје деци
школство, просвета, Срђан Вербић, ђаци, компјутери фото бета зорана јевтиц
Ни близу модерних учионица… Исто као и пре 30 година

...

Канал 9, отворени екран

...

Колико зарађују министри у Влади Србије?

Mинистарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић, иако не прима пуну министарску плату, има највећа месечна примања од свих чланова Владе Србије.

...

Вербић: За који дан нови правилник о оцењивању

Министар просвете Срђан Вербић изјавио је да је ће нови правилник о оцењивању у средњој школи бити објављен првих дана септембра.
„Овим документом битно ће се другачије вредновати не само рад на часу и шта то наставник треба да испитује, него и дисциплина, изостанци са часова“, рекао је Вербић у интервјуу за „Политику“ од недеље.

...

Јанковић: Бојим се да нас чекају штрајкови у школама

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, изјавила да првог септембра неће бити штрајка, али је додала да то не значи да га неће бити и током године. Чекамо платне разреде и закон, и бојим се да ће нас чекати штрајкови, рекла је она у Новом дану.

Школска година почиње у уторак. Већи део прошле, просветни радници провели су у штрајку, незадовољни, пре свега, смањењем плата у оквиру владиних мера штедње, али и непостојањем платних разреда и уопште, стањем у просвети.

 

Просвета је скрајнута из свих владиних прича, и то не само код ове Владе, каже Јанковићева. Она каже да је просвета добила добар колективни уговор, али да се по питању платних разреда није померило од почетка.

...

Одредбе закона не воде ка принудном пензионисању

Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору требало би да спречи ситуације у којима се технолошким вишком проглашавају запослени који испуњавају услов за пензију и тако им се исплате отпремнине.

Применом закона требало би смањити отпуштање радника у случајевима када је смањење броја запослених могуће пензионисањем и прерасподелом запослених, саопштило је Министарство државне управе и локалне самоуправе.

...

КОНФУЗИЈА У ПРОСВЕТИ: Слободних радних места више од 12.000, а 5.000 технолошки вишак?!

Број слободних радних места је апсолутно изненађење, изјавила је председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић
Слободних места у школама има 12.461, судећи према листи објављеној на сајту Министарства просвете до петка ујутру. Највише слободних радних места је у основним школама 8.160 (6.666 за наставно и 1.494 за ваннаставно особље).
У средњим школама је слободно 3.619 (3.128 за наставно и 491 за ваннаставно особље). У музичким школама слободна су 682 места (638 за наставно и 44 за ваннаставно особље).

...

Дан Д за просветаре сутра?

После објаве списка технолошких вишкова, Министарство просвете би до сутра требало да објави спискове потреба по школама у Србији.

Тек тада би требало да буде јасније ко остаје без часова и коме ће бити понуђене отпремнине.

Листе просветара за чијим радом је потпуно или делимично престала потреба, а које је Министарство објавило две недеље пред почетак школске године унеле су немир у школе широм Србије.

„Значи то није никаква листа за отпуштање, него само списак наставника, без личних имена, који су изгубили један део фонда часова и који ће сада када се појаве листе потреба школа попуњавати листе потреба“, објашњава Зорана Лужанин, помоћница министра просвете.

Померање старосне границе за одлазак жена у пензију примораће искусне професорке да напусте школе, упозоравају из Синдиката.

...