Месечне архиве: септембар 2015

Републички буџет школама које зарађују празни рачуне!

МЛЕКАРСКА школа у Пироту дневно откупљује 6.000 литара млека, од којих ђаци праве традиционални качкаваљ. Њихови вршњаци из Рековца, ђаци Пољопривредно-ветеринарске школе, гаје краве, овце, козе, обрађују земљу, продају мед… Десетине стручних школа зарађује од сопствених производа и рада, али прети да им од Нове године ти послови пропадну. Наиме, према Закону о буџетском систему, школе ће од 1.1.2016. остати без сопствених средстава.

Све што зараде мораће да уплате у буџет, а после да траже новац када им је потребан за материјал, поправке, гориво…

...

Жене ће ићи у пензију, радиће само мушкарци?

Заштитник грађана Саша Јанковић и поверница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поднели су јуче Уставном суду Србије предлог за оцену уставности члана 20 Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору због одредбе да запосленима радни однос престаје када наврше године живота и стажа који је прописан Законом о ПИО, што ће довести до тога да прве „жртве” рационализације буду жене.
...

По оцену и на допунском часу, дневно само један писмени

Правилник о оцењивању у средњим школама, који није мењан 16 година, ових дана треба да објављен, а главне новине су што наставници више неће оцењивати само усмено одговарање „пред таблом“ и писмене задатке већ и друге активности, а ученици ће моћи да поправе оцену и на допунском часу.
...

ВАЉЕВО БЕЗ ТЕХНОЛОШКИХ ВИШКОВА

Питање решавања проблема технолошких вишкова у ваљевским школама било је повод састанка представника синдиката ваљевских школа који је одржан у ОШ „Нада Пурић“, где се могло чути да у просвети већ годинама бројна радна места нису била расположива. Председница Форума синдиката просветних радника у Ваљеву каже да је овај проблем у школама на подручју Ваљева решен.

На питање новинара ко је крио радна места, Јанковић одговара. Статистика показује и да је, ово тек трећа школска година од 1994. године, која је почела без штрајка просветара. Јанковић сматра да ће у уређеном систему могућност да коначно дођу до посла имати и млади људи са завршеним факултетом.

Извор: ВТВ Ваљево

...

Синдикати траже веће плате у образовању и науци

У Хрватској је у организацији три синдиката одржан штрајк запослених у основним и средњим школама те на факултетима. Синдикални челници оцјењују га успјешним, а главни захтјев је повећање плата за четири посто. И док их у ресорном министарству позивају на преговоре, синдикалисти најављују наставак наредне седмице све до испуњења захтјева.

Извор: AL Jazira

...

Штрајк упозорења у школама 28. октобра

Чланови сва четири репрезентативна синдиката образовања ступиће у једнодневни штрајк упозорења 28. октобра, договорено је на заједничком састанку, коме су присуствовали председници Синдиката образовања Србије, ГСПРС “Независност”, Синдиката радника у просвети Србије и Уније синдиката просветних радника, сазнаје Данас. Тога дана неће бити одржан први час у преподневној и послеподневној смени.

Просветари траже да влада испуни оно што је обећала у споразуму, потписаном са синдикатима после петомесечног штрајка у школама – исплату једнократне помоћи запосленима у образовању до краја ове године и увођење платних разреда од 1. јануара 2016.

Како сазнајемо, синдикати су одлуку о штрајку упозорења пролонгирали због актуелне ситуације на граничном прелазу, како не би испало да се “премијер бори за државу, а просветари траже паре”. Синдикати чекају да виде шта ће се десити са Законом о одређивању максималног броја запослених у јавном сектору, који ступа на снагу 12. октобра и чија би доследна примена у пензију отерала неколико хиљада жена, запослених у образовању.

Извор: Данас

...

Пад плата у Србији, августовски просек 44.630 динара

Просечна зарада без пореза и доприноса исплаћена у августу ове године износи 44.630 динара и у поређењу са просечном зарадом без пореза и доприноса исплаћеном у јулу 2015. године, реално је мања за 3,0 одсто, а у односу на август 2014. мања је за 4,1 одсто.

...

Известан једнодневни штрајк упозорења у школама

Једнодневни штрајк упозорења у школама је готово известан, а датум његовог одржавања требало би да буде познат после састанка представника сва четири репрезентативна синдиката образовања. У Гранском синдикату просветних радника Србије „Независност“ кажу да је реално да протест упозорења буде крајем октобра или почетком новембра.

...

Уставни суд одлучио: Смањење пензија у складу са Уставом

Уставни суд окончао је поступак оцене уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија и утврдио да се не могу прихватити као основани наводи иницијатора о несагласности оспореног Закона са Уставом и потврђеним међународним уговорима.

...

Вербић сменио помоћницу

Жељка Радојичић Лукић смењена је са места в.д. помоћнице министра за предшколско и основно образовање, а њу ће према сазнањима Данаса наследити Славица Јашић, која је тренутно запослена у Сектору за предшколско и основно образовање.

...