Месечне архиве: новембар 2015

Седам хиљада је мизерија

Након најаве Владе да ће просветним радницима дати једнократну помоћ од седам хилајда динара, већина зрењанинских просветара, како кажи у синдикату, спремна је да прими ову помоћ. Они које смо контактирали у зрењанинским школама до сада, рекли су нам да још увек није било уплате на њихов рачун.

Извор: РТВ

...

САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ЕКСТЕРНОГ ВРЕДНОВАЊА

...

Упутство за доделу помоћи


...

Откази за 29.000 запослених у јавном сектору

Мада се нацрт буџета Србије за 2016. годину очекује за две недеље, већ сада се назиру контуре онога што држава мора урадити да би наставила започете привредне реформе.
Сва је прилика да ће се у буџету за наредну годину наћи и све сугестије Међународног монтарног фонда, Светске банке, Фискалног савета Србије, али и наставак реформских потеза које је Влада Србије спроводила у овој години, коју је завршила финансијски много боље него што је планирано.

Добри овогодишњи резултати само су почетни трасирани пут за много теже и болније реформе у наредне две године. Управо због тога ће се од новца издвојеног у буџету за 2016. годину знати колико је Влада Србије спремна да озбиљно приступи неодложним пословима реструктурирања, рационализације јавног сектора и јавних предузећа, али и потпуном обустављању државних субвенција, на које одлази много новца из државне касе.

...

Нови Сад: Гимназије забраниле миниће и штикле!

Неколико средњих школа и гимназија увело нова правила одевања ђака, али и професора. Ученици који се не придржавају правилника о облачењу биће удаљени са наставеали се мали број досад на то одлучио.

...

Просечна плата 44.124 динара

Просечна нето зарада у Србији исплаћена у октобру 2015. године износила је 44.124 динара и за 0,5 одсто је номинално већа него у септембру, а реално је већа за 0,7 одсто, саопштио је данас Републички завод за статистику.

У поређењу са октобром прошле године, просечна зарада је номинално мања за 1,8 одсто, а реално је смањена за 3,2 одсто.

Просечна зарада са порезима и подриносима у октобру ове године износила је 60.767 динара, што је за 0,4 одсто номинално повећање у односу на претходни месец, а реално је више за 0,6 одсто, док је у односу на исти месец 2014. године номинално мања за 1,9 одсто а реално за 3,3 одсто.

За десет месеци ове године просечна нето зарада номинално је мања за 0,9 одсто, а реално за 2,3 одсто у односу на исти период прошле године, а просечна бруто зарада номинално смањена за 0,6 одсто и реално за два одсто.

Извор: РТВ

...

Јавни дуг Србије и даље расте, „заглибили“ смо 24 милијарде евра

Јавни дуг Србије је на крају октобра износио 24,3 милијарде евра, или 74,1 одсто БДП-а, објављено је на сајту Министарства финансија.
Укупне директне обавезе државе су у октобру износиле 21,9 милијарди евра, док преостали део дуга чине индиректне обавезе.
Јавни дуг је на крају септембра износио 24,06 милијарди евра, или 72,4 одсто БДП-а.
На крају јуна јавни дуг је износио 23,7 милијарди евра, што је било 71,8 одсто БДП-а.

...

Поводом протеста Уније синдиката просветних радника Зајечара

Унија синдиката просветних радника Србије у потпуности подржава акцију својих чланова, колегиница  и колега у Зајечару.

Постао је манир представника многих локалних самоуправа широм Србије да игноришу своје обавезе које по Закону о основама система образовања и васпитања,  имају према школама и просветним радницима. Главни показатељ такве тврдње јесте новац који се, сваке године,  одваја у буџету Републике,  за судске спорове.  Санкције  Владе због таквог понашања најчешће изостају,  па су колеге принуђене да предузимају различите облике синдикалног деловања како би приморале  локалну самоуправу да поштује Закон.

Унија СПРС залагала се и залагаће се да иста правила важе за све. У својој 17 година дугој синдикалној борби увек смо прво добронамерно упозоравали, а тек онда предузимали драстичније мере.

Овај протест наших колега у Зајечару,  грађани и представници локалне самоуправе треба да схвате као жељу и настојање да се избегну тешке последице небриге,  које би могле настати.

Спремни смо да оправдани бунт својих чланова  подржимо не само вербално, већ и на сваки други начин, ако то буде било потребно.

У Београду, 23.11.2015.

Председник УСПРС Јасна Јанковић

...

Уместо уједињења – свађа просветара

Форум београдских основних школа (ФБОШ) постао је колективни члан Независног синдиката просветних радника Војводине (НСПРВ), али то чланство оспорава Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије (СРПС), чији је НСПРВ оснивач и члан. Обе стране тврде да је спор настао због различитог тумачење Статута СРПС- а, а незванично се може чути да су у позадини целе приче нерашчишћени рачуни из прошлости између Брајковића и „форумаша“.

...

ГИМНАЗИЈА СМЕДЕРЕВО

...