Месечне архиве: децембар 2015

Има посла за још 10.000 софтвераша

Слободно се може рећи да је Нови Сад већ одавно центар софтверске индустрије у Србији, јер је од око 7.000 запослених у овој сектору привреде око половине у Новом Саду. Тридесетак компанија из ове области чланице су  Војвођанског ИКТ кластера, који окупља и десетак институција заинтересованих за напредак ИТ-ја. Директор Војвођанског ИКТ кластера Милан Шолаја истиче да овај сектор веома добро ради, да ће тако сигурно и наставити, али да је, ако се жели да од ове индустрије корист има и цело друштво, неопходно направити стратешке кораке који би омогућили развој и других сектора и обезбедило запошљавање и до 10.000 хиљада људи.
...

Од првог разреда децу одвајамо и етикетирамо

У жижу јавности министар просвете и науке др Срђан Вербић дошао је минулих недеља најавом растерећења ученика смањењем броја часова. И док су родитељи и ученици ову идеју поздравили, министрова изјава да би се на удару први могли наћи веронаука и грађанско васпитање наишла је на критике, првенствено Српске православне цркве, која је стала у одбрану веронауке у школама, али и дела невладиних организација, забринутих за могуће избацивање садржаја који се обрађују на часовима грађанског васпитања.
...

Друштво директора школа Србије тражи реакцију академске заједнице: Факултети узалуд школују наставнике

Као одговор на вишемесечне оптужбе синдиката образовања да директори крију радна места, Друштво директора школа Србије упутило је допис деканима београдских наставничких факултета, у којем их позива да “Министарству просвете и Комисији за одобравање запошљавања у јавном сектору објасне да школују кадар узалуд, јер учитељи и наставници неће моћи да се запосле по дипломирању”.
...

Мењају се услови за жене и превремено пензионисање

Жене ће идуће године морати да буду старије за пола године него у 2015. да би се пензионисале, а услови за превремену старосну пензију догодине се мењају и за мушкарце и за жене.

...

Коментар: Веронаука

АКО се неко питао по чему ће сигурно једног дана Срђан Вербић остати упамћен као министар просвете, ових дана добио је и одговор – по намери да укине веронауку! Друге ствари урађене за годину и по његовог мандата нису изазвале ни упола оволико пажње. А није да није значајних промена – од увођења реда у тржиште уџбеника, преко убрзаног признавања диплома, па до идеје да се врати суфинансирање на факултете.

...

Вербић пренаглио са најавом укидања грађанског и веронауке

Посланици власти и опозиције не слажу се у оцени да ли ће Влада Србије заштитити министра просвете Срђана Вербића од напада Српске православне цркве, која тврди да је он недостојан своје функције. Слажу се, ипак, да је министар Вербић пренаглио са предлогом да обавезне изборне предмете – веронауку и грађанско васпитање, треба потпуно избацити из средње школе, док би у основној требало да се изучавају свега четири, а не осам година као што је сада случај.

...

Најбоље би било да грађанско и веронаука буду један предмет

 

Школа није само низ неповезаних часова. Иницијатива за ревизију наставног плана изазвала је пажњу какву треба да има. Велика матура дефинитивно 2019. године
Предлог министра просвете Срђана Вербића да се обавезни изборни предмети: веронаука и грађанско васпитање, сведу на четири уместо досадашњих 12 разреда епицентар је жестоких потреса у основном и средњем образовању и изазвао је лавину осуда: запрепашћење Цркве која одлучно одбија ту иницијативу – званичним саопштењем Светог архијерејског Синода министра просвете позива да поднесе оставку и закључује да је његов предлог „заправо отворени позив на идеолошку сегрегацију већине грађана Србије”.
...

Атеисти Србије: Држава да заштити Вербића од напада СПЦ

Удружење Атеисти Србије позвало је данас државу да реагује и заштити министра просвете Срђана Вербића од напада Српске православне цркве (СПЦ), због његове изјаве о могућности уклањања верске наставе из основних и средњих школа.

...

Свако треће јавно предузеће није смањило зараде

Прошле године је из државног буџета, по налазима Државне ревизорске институције, потрошено спорних 365 милијарди динара. Од тога је 231 милијарда прокњижена не неодговарајући начин, док је неправилно потрошено 134 милијарде. Највеће трошаџије су на локалном ниову – 47 милијарди, а нешто мање код директних и индиректних корисника републичког буџета. Чак 105 милиона динара отишло је на плате ћата без доказа да су били на послу.
...

Да ли ће Правилник помирити завађене због веронауке?

Најава министра просвете Срђана Вербића да је међу предлозима за реформу школства и смањење часова веронауке и грађанског васпитања узбуркала је српску јавност.

И док се за ограничавање предмета Грађанско васпитање на прва четири разреда основне школе скоро нико није побунио, осетљиво питање веронауке поново дели српско друштво. Подсетимо, Вербић је предложио да се изборни предмети веронаука и грађанско васпитање похађају у четири разреда основне школе, уместо у свих 12 као сада, а о том ће предлогу одлучивати Завод за унапређивање образовања и васпитања и Национални просветни савет.

...