Месечне архиве: април 2016

Збрка око распуста

Непоклапање школског календара објављеног на сајту Министарства просвете са оним који је још у јуну прошле године изашао у Просветном гласнику изазвао је пометњу око завршетка другог полугодишта. О овој несагласности Данас је обавестио Министарство, у којем су потврдили да су тачни датуми објављени у Просветном гласнику и обећали да ће исправити грешку на свом сајту, што до данас није урађено.

...

Слободни мењају независне?

Неколико месеци нема одговора на предлог Одбора за репрезентативност синдиката. Исти људи 15 година су у СЕС-у-

...

Политичке игре око конкурса за науку?

У јавности се спекулише да је на Вучићеву одлуку да одложи гласање о обарању конкурса превасходно утицао став председника САНУ Владимира Костића и ректора Универзитета у Београду Владимира Бумбаширевића * Упућени тврде да позадина приче није спор између универзитетских професора и запослених у институтима већ да је реч о својеврсној борби за руководећа места у будућој поставци Министарства просвете
АУТОР: В. АНДРИЋ

...

ПРОГЛАС ЗА ОЗДРАВЉЕЊЕ СРПСКЕ ПРОСВЕТЕ

...

ЕКСТРЕМНА ЕВАЛУАЦИЈА

...

У Бачкој Паланци најдебље коверте, а у Ковачици сића

Просечна нето зарада исплаћена прошлог месеца у Србији износила је 45.870 динара, и у поређењу с фебруарском номинално је већа 3,2 процента, а реално 3,3. У односу на нето зараду истог месеца прошле године номинално је већа 6,6 процената, а реално шест.

...

Корупција у продаји уџбеника: Школама нуде лаптопове, проценте, а уговори тајна

Издавачи поклонима убеђивали директоре и наставнике школа у Србији да изаберу њихове књиге. Немачки “Клет” освојио већину школа

„КЛЕТ“, “Едука” и “Нови логос”, сви у крајњем власништву немачког “Клета”, освојили су највећи део тржишта уџбеника за основне школе на конкурсу чије резултате је објавило Министарство просвете. За већину предмета, посебно за ниже разреде, ове три издавачке куће само мењају места на прве три позиције.

А док је Министарство просвете збрајало резултате одабира уџбеника у школама, у Агенцији за борбу против корупције одржан је састанак на коме је упозорено на читав низ пријава корупције приликом бирања ђачких књига. Издавачи директорима и наставницима нуде лаптопове, семинаре, проценте од продаје… Склапају се и тајни уговори да ће школе у наредне три године користити књиге одређених издавача, који, заузврат, не штеде частећи директоре или наставнике.

...

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ – ДЕВЕТА ЕМИСИЈА

Телевизијска емисија намењена учитељима, наставницима, професорима, родитељима, ученицима, свима онима који желе да чују шта наша струка говори о себи и другима.

Четвртак 21.04.2016. од 1900 до 1930, телевизија Коперникус I.

Реприза, субота од 0800 до 0830.

Гост: Татјана Караџин из Завода за уџбенике

Тема: ЗАВОД ЗА УЏБЕНИКЕ, ПРИЈАТЕЉ НА ИСТОМ ЗАДАТКУ

- Почетак сарадње емисије „ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ“ и Завода за уџбенике

- Закон о уџбеницима

Сталне рубрике:

- Веруј у образовање

- Једно питање, један одговор

...

Вербић: Правимо план растерећења основаца

Министарство просвете дало је негативно мишљење о предлогу Завода за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ) како да се наставни план у основној школи усклади са законским ограничењем, по којем ученици старијих разреда не смеју имати више од 25 часова обавезне наставе.

...

ЗАШТО СМО ТУЖИЛИ ДРЖАВУ? ЕТО ТО ЈЕ УНИЈИНО, ЗАТО!

Одговор на ово питање могао би да буде кратак, а свима који раде у просвети и јасан. Гласио би: Зато! Ипак, пошто смо ми, народа учитељи, људи од речи и у својој структури, просветитељи, ево и детаљнијег објашњења.

...