Месечне архиве: јун 2016

Зукорлић: Заложићу се да информатика буде обавезан предмет

Председник скупштинског Одбора за образовање Муамер Зукорлић изјавио је данас да је информатичко образовање приоритет и да лично подржава иницијативу да информатика буде обавезан предмет у школама.
...

Четвртина основаца не иде на часове информатике

ЧЕТВРТИНА основаца уопште не иде на часове Информатике и рачунарства, јер је овај предмет изборни. Предмет Од играчке до рачунара бира свега 7,5 одсто ученика нижих разреда основне школе – показују подаци Министарства просвете. И мале су шансе да се ови проценти поправе, с обзиром на одлуку Националног просветног савета да информатика остане изборни предмет и наредне школске године.

...

Бурна седница Националног просветног савета: Информатика није обавезна, Вербић разочаран

Информатика и рачунарство неће бити обавезан предмет од петог разреда основне школе од идуће школске године, одлучио је данас Национални просветни савет (НПС).
То значи да постојећи предмет техничко и информатичко образовање остаје непромењен, са постојећим фондом од два часа недељно. Измене у садржају претрпеће изборни предмет информатика и рачунарство, који ђаци уче у вишим разредима основне школе, а биће осавремењени и програми изборног предмета од играчке до рачунара (од првог до четвртог разреда основне) и обавезног информатика и рачунарство у гимназијама и средњим стручним школама.

...

Просечна зарада у Србији у мају опала на 43.951 динара

Просечна нето зарада у Србији исплаћена у мају 2016. године износила је 43.951 динара и номинално је мања за 10,8 одсто, а реално за 10,9 одсто него у априлу, саопштио је у петак Републички завод за статистику (РЗС).

...

Пребацивање ђака у другу школу само уз сагласност родитеља

Од четворице ученика осмог разреда Основне школе “Бранко Радичевић”, који су учествовали у насиљу над учеником шестог разреда, само је један пребачен у ОШ “Прва војвођанска бригада”, а остала тројица ученика нису, због тога што њихови родитељи нису дали сагласност за то. Према речима члана Градског већа задуженог за образовање и председника координационог тела за борбу против насиља у школама Владимира Јелића, овај поступак је вођен по закону.
...

Пет година нису знали да потроше 305 милиона A ПРОСЕЧНА ПЛАТА 100.000 ДИНАРА

ВЛАДА Србије одузела је Јединици за управљање пројектима (ЈУП) реализацију кредита вредног 305 милиона евра и новцем ће убудуће располагати Канцеларија за управљање јавним улагањима на чијем челу је Марко Благојевић, сазнају „Новости“. Одлука је донета на последњој седници Владе, а разлог што је ЈУП остао без највећег посла који је имао је то што је кредит требало да буде реализован још пре две године.

...

Фискални савет: Замрзнути плате у 2017, а пензије и у 2018.

Плате у јавом сектору требало би да буду замрзнуте и у 2017, а пензије и годину дана дуже и у 2018. години како би се оствариле неопходне уштеде за оздрављење јавних финансија, препоручио је данас председник Фискалног савета Павле Петровић.
...

Општи успех као лане, тестови лошији за више од бода

Овогодишњи мали матуранти минуле недеље и званично су, изласком на завршни испит, окончали обавезно школовање, а сада их чека упис у средње школе.Као и ранијих година и ове се очекује да безмало цела генерација настави да се образује, па тако у средњим школама за све има и места, а како ће се распоредити и овај пут ће зависити од до сада сакупљених бодова. Ти бодови и ове године сакупљали су се као и раније, делом на основу оцена из шестог, седмог и осмог разреда, а делом на завршном испиту.
...

Скупштина Уније синдиката просветних радника Војводине

Данас, 18.6.2016.године, одржана је редовна изборна скупштина Уније синдиката оросветних радника Војводине.
На почетку скупштине изабрано је радно председништво: Добрила Гмизић председавајући; Никола Танкосић и Стеван Јурић чланови.

...

ПРОСВЕТА КОЧИ ВЛАДУ Нови кабинет Александра Вучића тек у јулу

Посета кинеског председника, разговори са ММФ, али и нерешена кадровска питања пролонгирали су формирање нове владе.
Како сада ствари стоје, консултације о саставу владе, уместо ове недеље, биће одржане тек крајем месеца, по повратку мандатара Александра Вучића из Њујорка, 27. јуна.

...