Месечне архиве: фебруар 2017

Због дугова просветарима синдикати звецкају штрајком

Представници четири синдиката запослених у просвети разговарали су јуче са министром Младеном Шарчевићем око спровођења споразума потписаног 2015. године. Како је за наш лист рекла Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, синдикати су инсистирали на исплати светосавских награда које нису исплаћиване три године, као и на исплати помоћи по основу 2,5 милијарди динара уштеде након збрињавања технолошких вишкова

...

Зарада у образовању опет испод просека!

Просечна нето зарада у образовању (без пореза и доприноса) исплаћена у јануару 2017. године износи 40124 динарa. Просечна бруто зарада у образовању исплаћена у јануару 2017. године износи 58508 динара. 

...

Шарчевић: Градимо сопствени модел дуалног образовања

Србија ће бити једна од ретких земаља која ће у процес увођења дуалног образовања ући уз дефинисани законски оквир, како би цео тај процес био синхронизован, изјавио је данас министар просвете Младен Шарчевић.
...

Нема више ослобађања од физичког у школи

Ученици петог разреда основне школе убудуће ће имати два часа физичког и здравственог васпитања и час и по спортских активности, сазнаје Танјуг у Заводу за унапређење образовања и васпитања који ради предлог наставног плана и програма.

...

Просвета у друштвеном мраку

Француски филозоф и књижевник Франсоа Мари Аруе, познатији као Волтер, у свом „Филозофском речнику“ каже: „Један духовит и разуман човек говорио је једног дана о неком познатом лекару: треба рећи да је тај човек незналица, јер одговара на сва питања која му поставе.“ Одређене друштвене позиције, попут министарских, међутим, подразумевају и знање одговора на сва питања из делокруга компетентности носилаца ових државних функција.

...

Треба ли просвети министар?

ЈЕДИНО што је извесно у друштвеном животу то је – промена. Не постоје институционална решења за сва времена. Да нема промена појединих делатности и делова друштвене целине, наступила би стагнација и пропадање. Криза има свој почетак у одбијању да се ствари мењају у складу са начелом опште рационалности.

...

Просвета има реч: Светлана Бајчетић

...

Закључци-Округли сто

На основу излагања наших колега и гостију, Унија синдиката просветних радника Србије, са Округлог стола, одржаног дана 16. фебруара 2017. године, доноси следеће Закључке:

1. У основи законских решења морају да буду укључена три основна принципа:
Демократизација, деполитизација и децентрализација. Њихова примена у
свакодневном раду установа би морала да представља истински напредак у
образовно-васпитној делатности.
2. Национални Просветни Савет нипошто не сме бити узгредна институција, која се
састаје по потреби. Његов рад би требало прецизно дефинисати како би
представљао најбољег равноправног сарадника Министарству просвете, као тело
које на ефикасан начин укључује струку приликом решавања конкретних питања и
проблема. Ова институција нипошто не сме бити сведена на слушкињу Министарства
просвете, јер се онда губи смисао њеног постојања.

...

УСПРС: Нови закон доноси вирус централизације

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић оценила је да се новим законом о основама система образовања и васпитања цео систем централизује, иако су синдикати очекивали да ће доћи до децентрализације, односно преношења веће одговорности на школе.

Она је рекла да овај закон показује да се Србија удаљава од Европе, јер је европска тенденција децентрализација, а овај закон доноси „вирус централизације“.

...

ПРАВИ УГАО

Гости: ЗВОНИМИР ЈОВИЋ, Унија синдиката просветних радника Србије и ВЕСНА ВОЈВОДИЋ, синдикат „Независност“.

Извор: РТВ

...