Месечне архиве: април 2017

Одбор за образовање о члановима НПС после празника

Седница Одбора за образовање Скупштине Србије на којој треба да се утврди листа кандидата за 22 члана Националног просветног савета (НПС), којима мандат истиче 25. маја, биће одржана одмах после првомајских празника.

...

РЕЧЕНО И ПРЕЋУТАНО

Kакав је однос политичких странака и синдикалних покрета у Србији, у контексту неопходности развијања отвореног и демократског друштва?

...

Шарчевић: Следи смена и два саветника и помоћника * Предић без коментара

Влада Србије разрешила је 20. априла Гордану Предић са места државне секретарке Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а на њено место је постављен Марко Миленковић.

...

У школама за сада без сексуалног васпитања

Под притиском дела јавности Министарство просвете одлучило је да повуче из употребе образовне пакете за учење о теми сексуалног насиља над децом, који су раније прослеђени предшколским установама, основним и средњим школама.

Министарство просвете недавно је понудило вртићима и школама пакете образовања о сексуалном насиљу, у сарадњи са Инцест траума центром из Београда.

Ови образовни пакети изазвали су бурне реакције многих родитеља и просветних радника.

...

Просечна плата у образовању 41.991 динар (опет испод просека)!

Просечна бруто зарада исплаћена у марту 2017. године у образовању износи 58.368 динара. Просечна нето зарада (без пореза и доприноса) исплаћена у марту 2017. године у образовању износи 41.991 динарa.

Просечна бруто зарада исплаћена у марту 2017. године износи 65.695 динара. Просечна нето зарада (без пореза и доприноса) исплаћена у марту 2017. године износи 47.814 динарa.

У односу на претходни месец, просечна бруто зарада је већа за 1,3% номинално и за 1,1% реално, док је просечна нето зарада већа за 1,8% номинално, а  за 1,6% реално.

У поређењу са истим месецом прошле године, просечне бруто и нето зарадe веће су за 4,2% номинално, односно за 0,6% реално.

...

Блокада Просветног савета?

РАД Националног просветног савета, тела које усваја наставне планове и програме, даје мишљења о уџбеницима и доноси друге важне просветне одлуке, могао би опет да буде блокиран. Половини чланова у мају истиче мандат, а рок је исувише кратак да би Скупштина Србије изабрала нове представнике. Проф. др Александар Липковски, председник НПС, сматра да би решење било да се члановима продужи мандат за још девет месеци, колико је пре две године био блокиран рад овог тела. Он каже да ће овакав захтев упутити скупштинском Одбору за образовање.

...

Информатика обавезан предмет, а многе школе још НЕМАЈУ РАЧУНАРЕ И ИНТЕРНЕТ

Увођење информатике као обавезног предмета прошле године је одбијено због неиспуњености техничких услова. Да ли је ове године ситуација боља, с озбиром на то да ће од овог 1. септембра тај предмет дефинитивно бити обавезан?

Усвајању новог наставног плана за пети и шести разред основне школе, којим је између осталог информатика предвиђена као обавезни предмет, претходила је вишечасовна дискусија чланова Националног просветног савета и представника Министарства просвете о спремности школа и наставника за ову промену.

...

Повлачење Образовних пакета

Поводом Саопштења ИНЦЕСТ ТРАУМА ЦЕНТРА да су Образовни пакети за учење о теми сексуалног насиља својина тог центра и да се не могу ревидирати, а да се не повреде њихова ауторска права, Министарство просвете, науке и технолошког развоја донело је одлуку да те Образовне пакете у потпуности повуче из употребе. Истовремено, одлучено је да се у наредном периоду формира тим стручњака, дечијих психолога и педагога, који ће израдити нови помоћни материјал за наставнике и васпитаче намењен превенцији и спречавању сексуалног насиља над децом.Током рада нови тим ће се у потпуности придржавати критеријума узраста детета и карактеристикa ширег контекста у којем дете, односно ученик, одраста, наравно уз уважавање принципа нулте толеранције према било ком облику насиља. Извор: http://www.mpn.gov.rs/povlacenje-obrazovnih-paketa/ 

...

Новине које доноси ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ: Факултет и после трогодишње школа, али уз ЈЕДАН УСЛОВ

Ученици који уписују средње школе по дуалном систему образовања и који се спремају за рад, могу, уколико се у међувремену предомисле, да наставе школовање и упишу факултете.

- Ученици који заврше трећи степен могу да конкуришу на било који факултет уколико претходно положе општу матуру. Право на полагање опште матуре стичу се након положеног заврсног испита – речено је Тањугу у Министарству просвете.

Дуални систем образовања успешно се примењује у многим западним земљама попут Немачке, а идеја је да ученици након завршетка средње школе почну да раде.

Новине у српском образовању: Школују се да би одржавали мигове и хеликоптере

...

САОПШТЕЊЕ

Унија синдиката просветних радника Србије сматра да је увођење сексуалног васпитања под видом борбе против сексуалног насиља, непримерен поступак Министарства просвете, науке и технолошког развоја који неће наићи на добар пријем у школама.

Тражимо хитно уклањање образовних пакета из нашег школског система и захтевамо да се о овоме поведе озбиљна јавна расправа у коју ће бити укључени,  како синдикати и Национални просветни савет, тако и појединци који се овом темом баве.

Свакако у нашим предшколским установама, основним, средњим школама и домовима ученика, у којима ради преко 100 хиљада људи, има капацитета за промене планова и програма. Пут без консултовања струке, увек је странпутица, што се и овим потезом Министарства потврдило.

У Београду, 19. априла 2017.

Председник Уније СПРС Јасна Јанковић

...