Месечне архиве: мај 2017

Дуално образовање – рад за 35 дин/х

Од нове школске године дуално образовање, које је претходних година деловало у виду пилот пројекта, требало би да уђе у редновни систем образовања. Завршен је нацрт Закона о дуалном образовању, а јавне расправе почеле су у петак у Новом Саду.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја навело је да би увођење дуалног образовања решило проблем компанија који се тиче недостатка квалификоване радне снаге, смањило незапосленост младих људи до 25 година, као и трошкове које Министарство издваја за стручно образовање.

...

Јавни сектор: Стручњацима плате шефова

Новости сазнају: Шта доноси реформа система зарада у јавној управи? Мањи распон између највише и најниже зараде. Онима који се истичу примања већа до 40 одсто. Нови прописи увешће и вредновање образовања.

...

Опет испод просека!

Просечна бруто зарада исплаћена у априлу 2017. године у образовању износи 59692 динара. Просечна нето зарада (без пореза и доприноса) исплаћена у априлу 2017. године у образовању износи 42427 динарa.

Просечна бруто зарада исплаћена у априлу 2017. године износи 68.246 динара. Просечна нето зарада (без пореза и доприноса) исплаћена у априлу 2017. године износи 49.635 динарa.

Просечна бруто зарада  у априлу 2017. године за државну управу и обавезно социјално осигурање је изнад просека и износи 69705 динара. Просечна нето зарада (без пореза и доприноса)  у априлу 2017. године износи 50076 динарa.

Просечна бруто зарада  у априлу 2017. године за здравство и социјалну заштиту износи 60368 динара. Просечна нето зарада (без пореза и доприноса) исплаћена у априлу 2017. године износи 43535 динарa.

Извор: РЗС

...

Министарка најавила протесте синдиката

Проучавамо мрежу школа у Србији и мораћемо нажалост да затворимо оне у којима има један или два ученика, изјавила је вечерас министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић на састанку са члановима Немачко-српске привредне коморе у Београду.

...

Јанковић: Проблеми стижу, само слушамо да ће бити боље

Пред састанак представника репрезентативних синдиката просвете с министром просвете Младеном Шарчевићем, председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић каже да на тај састанак не иде с много оптимизма, јер су теме исте, а разговори не доводе до решења.“Проблеми стижу, само слушамо да ће бити боље“, рекла је она у Новом дану.

...

КОНТРОЛА Школе ће од следеће године родитељима поклањати ТЕСТ какав ђаци још НИСУ ВИДЕЛИ

Родитељи ђака седмог и осмог разреда новосадских основних и свих ђака средњих школа следеће школске године моћи ће да тестирају децу на наркотике.

Нови Сад је први град у Србији који уводи ову праксу, а по речима надлежних, оваква превенција употребе наркотика могла би да постане стална.

Градско Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама донело је данас закључак којим се утврђује да ће тестови на најшири опсег наркотика бити подељени родитељима основаца и средњошколаца наредне школске године, како би могли да тестирају своју децу.

У ту сврху, ребалансом буџета биће обезбеђено 10 милиона динара који ће бити утрошени за 25.000 тестова на наркотике. Тестове ће на јавним набавкама набављати школе, која ће их и делити родитељима.

...

Избор директора

...

Липковски подржао директора ЦПН-а

Председник Националног просветног савета проф. др Александар Липковски супротставио се јуче одлуци УО Центра за промоцију науке да смени директора Немању Ђорђевића због јавно изречених ставова око спора црква – дарвинисти.
...

Трауме министра Шарчевића због Инцест траума центра

Иако је министар просвете Младен Шарчевић прошле недеље изјавио за наш лист да је прекинут сваки облик сарадње са Инцест траума центром, такозвани тренери ове невладине организације прошлог викенда одржали су семинар за наставнике у општини Тител.
...

Писмо огорчених наставника Карловачке: Какву поруку шаљемо деци?

Наставници запослени у Карловачкој гимназији, као и ненаставно особље, упутили су отворено писмо због сумњиве одлуке Покрајинског секретара за образовање Михаља Њилаша да одбије сагласност на предлог именовања директора ове школе.

...