Месечне архиве: август 2017

И школе у Зрењанину сутра у штрајку – часови 30 минута

Унија синдиката просветних радника Србије одржаће сутра, првог дана нове школске године, штрајк у виду скраћених часова од по 30 минута, у обе смене. Синдикат просветних радника Баната који је чланица Уније, реализоваће штрајк у свих 36 школа-чланица на територији Града Зрењанина. Поред тога, истог дана у подне биће одржан протест просветара испред просторија Школске управе.

...

1. септембра: Скраћени часови и протести просветара

У четвртак 1. септембра ђаци ће поново сести у школске клупе, с тим што ће у већем броју школа часови трајати по 30 минута. Осим тога, део просветни радници ће се тог дана окупити на улицама и трговима већих градова како би исказали своје незадовољство и подсетили на неиспуњена обећања, рекао је у емисији Отворени екран Звонимир Јовић из Синдиката просветних радника Војводине.

...

ВИШЕ ШКОЛА У ЗРЕЊАНИНУ У ПЕТАК У ШТРАЈКУ

У петак, 1. септембра, у Гимназији, Економској, Пољопривредној и Електротехничкој и грађевинској школи “Никола Тесла”, као и у основним школама “Јован Цвијић”, “Петар Петровић Његош”, “2. октобар”, “Серво Михаљ”, “Соња Маринковић” и “Вук Караџић”, часови ће бити скраћени на 30 минута. Ове школе чланице су Уније синдиката просветних радника Србије, која је најавила штрајк у законским оквирима за сам почетак нове школске године.

...

Економија у пракси

 

Извор: Радио 2М

...

УСПРС: Штрајк упозорења у 750 школа, протести у више градова

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) најавила је данас да ће 1. септембра ступити у једнодневни штрајк скраћењем часова на 30 минута у 750 школа у Србији чланица тог синдиката, а да ће у подне тај синдикат организовати протесте у више градова, због лошег положаја запослених у просвети.

Како је на конференцији за новинаре рекла председница УСПРС Јасна Јанковић, 1. септембра на степеништу испред Министарства просвете у Немањиној улици у Београду биће одржана конференција за новинаре.

„Штрајк је само почетак наших синдикалних активности“, каже Јанковић и наводи да ће УСПРС до 4. септембра знати да ли су прихваћене њихови предлози на Нацрт закона о запосленима у јавним службама или они државу не занимају.

...

Технолошки вишак су 4.473 наставника

Министарство просвете објавило листу запослених у школама са непуном нормом часова; Следи расподела норми, ономе ко остане без часова – отпремнина

УКУПНО 4.473 наставника у основним и средњим школама нашло се на листи технолошких вишкова, која је објављена јуче на сајту upis.mpn.gov.rs. Међу њима је 447 остало без иједног часа у распореду, због мањег броја ученика. Укупно 86 учитеља ове године неће добити своје одељење, показују подаци објављени првог дана. Још 7.384 просветара раде без пуне норме, али они нису овог августа остали без часова. За оне који на крају расподеле остану без иједног часа обезбеђене су отпремнине, за највише 1.200 људи.

...

Листе слободних места, технолошких вишкова и непуне норме

 

http://liste.mpn.gov.rs/

...

Зараде по запосленом, јул 2017. опет испод просека

Просечна бруто зарада исплаћена у образовању у јулу 2017. године износи 59.73,00 динара. Просечна нето зарада (без пореза и доприноса) исплаћена у образовању у јулу 2017. године износи 42.909,00 динар. Од сто делатности, за које се води статистика, зараде у просвети су на 53 месту.

...

Опомена просветара 1. септембра

Унија синдиката просветних радника Србије донела је одлуку да ће нову школску годину започети штрајком. Првог септембра настава ће трајати 30 минута, а о поводу за штрајк разговарали смо са председником Уније просветних радника Војводине.

...

Саопштење у вези ЗОСОВ-а

...