Месечне архиве: октобар 2017

Двоумљења око дуалног образовања

ДУАЛНО образовање – учење са којим ће се млади лакше запошљавати или употреба ђака као јефтине радне снаге – супротстављена су становишта власти и опозиције. Данас се у парламенту расправља о Предлогу закона о дуалном образовању, као и о изменана Закона о основном, средњем и предшколском васпитању, на које су поднета чак 793 амандмана.

...

Шарчевић: У једном одељењу истог разреда изузетно ће моћи да буде и до 33 ученика

Министри просвете и здравља убудуће ће прописивати ближе услове за организовање, остваривање и праћење исхране ученика у основној школи, док ће у једном одељењу истог разреда изузетно моћи да буде и до 33 ученика.

...

Ђака више у причи него у погонима

Сваки 55. ђак сада се школује по дуалном систему, што значи по мери привреде и њених потреба, с обзиром на праксу кроз коју пролази. Речено бројкама, у средњем стручном образовању у Србији тренутно постоји 19 потпуно дуалних образовних профила. Већина су четворогодишњи, а више од половине су смерови само једне школе – Ваздухопловне академије. Она је прва и за сада једина у којој се ђаци школују искључиво по иновираном принципу, у складу са потребама привреде.

...

Њих је све више, а нас све мање…

Бранко Ружић
Бранко Ружић

Министар просвете, науке и технолошког развоја

Зоран Касаловић
Зоран Касаловић

Државни секретар

проф. др Маријана Дукић Мијатовић
проф. др Маријана Дукић Мијатовић
Државни секретар

Анамарија Вичек
Анамарија Вичек

Државни секретар

Јелена Парезановић
Јелена Парезановић

Посебни саветник

Дејан Миловановић
Дејан Миловановић

Посебни саветник

др Зоран Костић
др Зоран Костић

Посебни саветник

Ђорђе Ђоковић
Ђорђе Ђоковић

Посебни саветник

др Милан Пашић
др Милан Пашић

Помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитањe

Милош Благојевић
Милош Благојевић

Помоћник министра средње образовање и васпитање и образовање одраслих

проф. др Габријела Грујић
проф. др Габријела Грујић

Помоћник министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање

проф. др Бојан Тубић
проф. др Бојан Тубић

Помоћник министра за високо образовање

Др Саша Стојановић
Др Саша Стојановић

Помоћник министра за дигитализацију у просвети и науци

Споменка Симонић
Споменка Симонић

Помоћник министра за ученички и студентски стандард и инвестиције

Др Марина Соковић
Др Марина Соковић

Помоћник министра за науку

др Сашa Лазовић
др Сашa Лазовић

Помоћник министра за технолошки развој, трансфер технологија и иновациони систем

Јасмина Јовановић
Јасмина Јовановић

Помоћник министра за инспекцијске послове

др Александар Јовић
др Александар Јовић

Помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције

Жељка Кнежевић
Жељка Кнежевић

Секретар Министарства

Јасмина Ђелић
Јасмина Ђелић

Начелник Одељења за координацију рада школских управа

Извор: МПНТР

...

Докле ће образовање имати зараду испод републичког просека?

Просечна бруто зарада исплаћена у образовању у септембру 2017. године износи 60042 динарa. Просечна нето зарада (без пореза и доприноса) исплаћена у образовању у септембру 2017. године износи 43125 динарa.

...

Синдикати о дуалном образовању: Идемо погрешним путем

Покушали смо да утичемо, тешко да ово можете назвати законом, више је уговор о раду који склапају Привредна комора, послодавци и малолетна лица, каже о предлогу Закона о дуалном образовању Зоран Михајловић из Савеза самосталних синдиката.

Он сматра да може доћи до злоупотреба и да предлог закона има доста мањкавости.

„Не ради се о закону већ о уговору који обавезује малолетна лица да испуњавају обавезе из радне сфере“, каже он.

Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника каже да се кренуло путем који је погрешан и додаје да је Закон о дуалном образовању закон за послодавце и да се највише пита Привредна комора.

„Највећи проблем је што Привредна комора постаје алтернатива министарству просвете и има неке ингеренције, сигурна сам да ПКС не зна како се раде планови и програми и како се обучавају они који ће радити с младим људима. Нисмо се ми џабе школовали да би радили с ђацима. ПКС ће давати и укидати лиценце инструкторима, они немају капацитет за то. Друго питање је шта ће остати у школама, деца ће само 20 одсто часова бити у оквиру зграде, ми ћемо посао узети некоме ко зна да ради с децом и дати га некоме ко је завршио курс од недељу, две“, наводи Јасна Јанковић.

...

Министар Унији

...

Поводом Закона о дуалном образовању

У Србији се од доласка министра просвете Младена Шарчевића, интензивно говори, а сада и доноси Закон, о дуалном образовању. Оставља се утисак да ће оно решити незапосленост младих и донети разнолика добра.

...

Колико је реално повећање плата у просвети?

Велики штрајк је завршен потписивањем Споразума о решавању спорних питања, између Владе РС, са једне стране (Закључак Владе и потписи два министра, С.Вербића и К.Удовички) и 4 репрезентативна синдиката са друге стране, у два наврата, фебруара и априла 2015. године.

...

РЕЧНИК УВРЕДА

Већ неколико година уназад су просветни радници у Србији суочени са серијом неистина и увреда изречених на њихов и на рачун њиховог рада. Ове лажи су се у пажљиво одабраним тренуцима и веома тенденциозно објављивале у многим, како штампаним тако и електронским медијима. У скоро једнодушној оцени, просветни радници су закључили да је реч о унижавању и гажењу достојанства некада цењене професије. Понекад су те увреде подсећале на отворени позив на линч. Питали смо се, наивно, какви су узроци таквог понашања, које је најпре долазило од стране појединих неодговорних новинара? Лицитирало се у тим објавама са неистинама, манипулисало са полуистинама које се тичу рада наставника , дужине трајања одмора и на такав начин стварало неповерење па чак и одијум код дела грађана.

...