Месечне архиве: новембар 2017

Петиција да се обустави примена нових образовних закона

Више од хиљаду академика, научника и универзитетских професора данас је предало петицију којом захтевају од Владе, Скупштине и председника хитну обуставу примене новоусвојених образовних закона, као и почетак рада на њиховим изменама.

Електронску петицију која се налази на адреси www.upi.rs потписало је више од 1.700 грађана од којих су преко 1.200 академици, универзитетски наставници и истраживачи. Међу потписницима се налазе највећи стручњаци из области образовања које Србија има, пише у саопштењу.

...

Подршка Швајцарске дуалном образовању у Србији

Првог дана посете Швајцарској, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић састао се данас у Берну са швајцарским министром привреде, образовања и истраживања Јоханом Шнајдер Аманом.

...

Урачуната повишица од 10 одсто

ВЕЋЕ плате у јавном сектору и пораст пензија урачунати су у план новог буџета за 2018. годину. Колико ће тачно ова издвајања захватити новца из државне касе биће обелодањено тек са коначним нацртом буџета.

...

Смена др Весне Мандић после пропуста

ПОМОЋНИЦА министра просвете задужена за високо образовање проф. др Весна Мандић смењена је са те функције, а на њено место именована је проф. др Гордана Кокеза, са Технолошко-металуршког факултета Универзитета у Београду. Смену и ново кадровско решење потврдила је Влада Србије на последњој седници.

...

Бонусе прижељкује цео јавни сектор

 

Сви пензионери у Србији су почетком месеца добили једнократну помоћ од 5.000 динара, као што им је и обећано. Но, приликом најаве за исплату боноса пензионерима, представници ММФ-а, али и српског Министарства финансија, најавили су да ће једнократну помоћ добити и неки запослени у јавном сектору.

 Тада није прецизирано колика би та помоћ могла бити нити ко ће је из јавног сектора добити.

...

У образовању плате и даље испод републичког просека!

Просечна бруто зарада исплаћена у октобру 2017. године у образовању износи 59.007 динарa. Просечна нето зарада (без пореза и доприноса) исплаћена у октобру 2017. године у образовању износи 42.395 динарa.

 Просечна бруто зарада исплаћена у октобру 2017. године износи 64.602 динарa. Просечна нето зарада (без пореза и доприноса) исплаћена у октобру 2017. године износи 46.879 динарa.
У односу на претходни месец, просечне бруто и нето зарадe мање су за 2,8% номинално, односно за 3,0% реално.
У поређењу са истим месецом прошле године, просечне бруто и нето зарадe веће су за 3,5% номинално, односно за 0,7% реално.
Извор: РЗС
...

Ружић: Запослени у јавној управи у платним разредима у 2018.

Министар државне управе и локалне самоупаве Бранко Ружић најавио је данас увођење платних разреда од наредне године за за више од 400.000 запослених у јавној управи широм Србије.

...

Посланици у Скупштини ће добити ПОВИШИЦУ, и то НЕ МАЛУ

После низа стидљивих покушаја да на дневни ред ставе повећање својих плата, посланицима у Скупштини Србије ће од 2018. године и дефинитивно порасти зараде и то за пет одсто.

...

Основи геополитике и дизајн у гимназијама

Гимназије раде по програмима старим две деценије. Од реформе се одустало 2011. године јер је стручна јавност била подељена, изјавила је у Дневнику РТС, Биљана Стојановић, виши саветник министра просвете.

...

Забрана запошљавања у јавном сектору ће бити ПРОДУЖЕНА, ево ко ће и поред тога добијати посао

Забрана запошљавања у јавном сектору, која је на снази већ неколико година, највероватније ће бити продужена и на целу 2018. годину, сазнаје „Блиц“ у Влади Србије.

Мада ће од 1. јануара бити повећане плате у јавној управи и бројним државним институцијама, рестриктивне мере у области запошљавања неће бити укинуте. Према нашим сазнањима, коначна одлука биће донета крајем децембра.

...