Месечне архиве: јануар 2018

Политичарима образовање није велика ствар

Гостујући у Новом дану, истраживач Института за физику у Београду и некадашњи помоћник министра просвете др Милован Шуваков, оценио је да је својевремено направљена стратегија реформе образовања, али да је сада урађено нешто што је у потпуности „изопштавање стратегије“.

„С једне стране је урађена једна централизација одговорности, а са друге немамо држање за оно што је заједнички пут. Образовни систем припада свима нама“, сматра Шуваков.

...

Просвета све ниже и даље од просека!

Просечна бруто зарада исплаћена у децембру у образовању у 2017. године износи 61544 динара. Просечна нето зарада (без пореза и доприноса) исплаћена у образовању у децембру 2017. године износи 44241 динарa.

...

Два часа у гимназијама више без класичне наставе

Шта ће се тачно учити из нових изборних предмета у гимназијама и ко ће их предавати, питања су на која надлежни у Заводу за унапређивање образовања и васпитања у овом тренутку нису могли да говоре, јер, како кажу, не желе да узнемирују јавност док програми не буду објављени.

...

Зараде по запосленом, децембар 2017.

Просечна бруто зарада исплаћена у децембру 2017. године износи 74.887 динара. Просечна нето зарада (без пореза и доприноса) исплаћена у децембру 2017. године износи 54.344 динарa.

...

УСПРС: Извршитељ продаје Железничко-техничку школу

Унија синдиката просветних радника упутила је отворено писмо министру просвете Младену Шарчевићу у којем га упозорава да је Комора извршитеља Србије објавила оглас о јавној продаји Железничко-техничке школе у Београду 24. јануара.

...

Школама због парница блокирани рачуни

ОСНОВНЕ и средње школе, којих у престоници има 289, воде 230 активних судских спорова, сазнајемо у Секретаријату за образовање и дечју заштиту. Због парница, од којих су неке трајале и годинама, тренутно је блокиран само рачун Техничке школе у Обреновцу, али надлежни обећавају да ће тај проблем ускоро бити решен.

...

У априлу ново ПИСА тестирање ученика, прилика да сазнамо где се налази образовање у Србији

Ново ПИСА тестирање ученика почиње у априлу ове године и трајаће месец и по дана, а тестирањем ће бити обухвачене читалачка, математичка, научна и финансијска писменост петнаестогодишњака – углавном ученика првог разреда средње школе.

Резултати ће показати где се налази образовање у Србији када је реч о функционалном знању ученика и шта треба да се унапређује како би достигли жељене стандарде, кажу у Министарству просвете.

Такође, резултати ће показати и како се знање наших ученика рангира у друштву више од 200 земаља које учествују у овом међународном истраживању.

...

Повишица – свим васпитачима

БЕОГРАДСКИМ васпитачима биће за 10 одсто повећане плате са јануарском исплатом, одлучиле су у четвртак престоничке власти. Иако је Влада најавила повећање за све предшколске установе у Србији, спекулисало се да ће Београђани бити изузети, с обзиром на то да већ имају веће зараде од осталих, а ни Самостални синдикат васпитача Србије није подржао београдске колеге у њиховим захтевима. То се, међутим, неће десити.

...

Настављен штрајк у ОШ „Свети Сава“ у Шапцу

У ОШ „Свети Сава“ у Шапцу штрајк запослених ушао је у други месец а да се Министарство просвете није огласило.

Од 27 запослених њих 24 је у штрајку. Ради се о јединственој школи на подручју Мачванског и Колубарског округа за децу са посебним потребама где је спроведен конкурс за избор новог директора. Међутим, Министарство просвете без икаквог образложења за в. д. директора поставља Александру Урошевић, коју колектив не прихвата.

...

ЗЕМЉА СНОВА ЗА ЂАКЕ

Једна од најбољих земаља на свету када је образовање у питању свакако је Финска, а чини да би и САД могле да науче штошта од њих. А зашто је њихов систем образовања најквалитетнији на свету прочитајте у наставку.

...