Месечне архиве: фебруар 2018

Брнабић: Наставницима хвала. Шарчевић: Нема више УРАВНИЛОВКЕ

Наставници су заслужили да им Влада Србије каже „хвала“, јер оно што они раде од највећег је значаја за дугорочно одржив раст и развој Србије и мењање система вредности тако да основна вредност постане знање, изјавила је данас председница Владе Србије Ана Брнабић након разговора са најуспешнијим наставницима основних и средњих школа.

...

ЧАРОБЊАЦИ ПРОСВЕТЕ: Учитељица која је донела магију у Бању Врујци

„Учитељи јесу чаробњаци, али је и истина да тога најчешће нису свесни“, каже Жељана Радојичић Лукић, учитељица основне школе „Милан Ракић“ у Бањи Врујци надомак Мионице, која својим креативним пројектима и посвећеношћу деци заиста доноси делић магије у ученичке клупе. Она је једини предавач из Србије који се нашао на листи 50 најбољих наставника на свету и с пуним правом заслужује звање чаробњака просвете.

...

Словеначки просветари на улицама: 40000 људи тражи веће плате

Велики број словеначких просветара носило је транспаренте и плаве прслуке снажног синдиката СВИЗ, који је организатор протеста
Око 40.000 словеначких просветних радника је штрајковало из основних, средњих и музичких школа, као и особље из вртића, студентских домова и универзитета.
Они захтевају веће плате, а половина њих, око 20.000, штрајкује у Љубљани на Конгресном тргу, где је одржан велики протест, пренео је СТА.

...

ИМАМО ЉУДЕ

Ступањем на снагу новог Закона о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ) у октобру 2017. године, створене су основе за другачији начин заснивања радног односа у установама образовања и васпитања. Наиме, чланом 152 и 153 дефинисано је заснивање радног односа путем преузимања запослених који се налази на листама запослених за чијим ангажовањем је у потпуности или делимично престала потреба, као и лица која се не налазе на тим листама, али желе да заснују радни однос у другој установи.

...

И мастер учитељи могу да предају информатику

Информатику као изборни предмет убудуће ће моћи да предају и мастер учитељи који су током студија остварили 90 ЕСП бодова из области информатике и рачунарства.

То је предвиђено Правилником о врсти образовања наставника из изборних предмета који је недавно усвојило Министарство просвете, науке и технолошког развоја.
...

НА СПИСКУ ЈЕ И СРБИЈА: Објављена листа „најнеобразованијих“ земаља

Нова студија открива да постоји велики број људи у одређеним земљама који не поседују завидно знање о неким од најважнијих животних питања.

...

САОПШТЕЊЕ – ПРЕГОВОРИ ПКУ

На данашњем састанку договорено је да се рок важећем Посебном колективном уговору за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика продужи.

...

Хемичарка нестручна за хемију

Наставници ссш „4. јули“ у Врбасу, после девет година рада, одузет школски предмет. Звање оспорено на основу анонимне пријаве инспекцији

НАСТАВНИЦА у Средњој стручној школи „4. јули“ у Врбасу Биљана Зеремски Бранков после девет година рада у овој установи изненада је изгубила посао као предавач хемије. Њој је оспорено право да предаје овај предмет са образложењем да њено звање „дипломирани хемичар – биохемија“ не постоји у Правилнику о степену и врсти образовања наставника запослених у средњим стручним школама. Са пуног фонда часова Биљана је спала на 27 одсто, или четири часа недељно, и то премештањем на радно место наставника биохемије и сировина за фармацеутске производе на смеру за техничара за индустријско-фармацеутску технологију.

...

Џаба диплома без партијске књижице

* Обећаваће, време ће пролазити, чекаћете и надати се јер учени сте и уверавани да се знање цени и да је нашој земљи потребно. Хватаћете себе како пред полазак на разговор за посао прво проверавате да ли је ОНА (партијска књижица) ту, па тек онда да ли је оно заролано парче папира спаковано

На крају сам четврте године, и све чешће знам да се загледам у лица својих другара. Неки би рекли да ме хвата она жалост због краја нашег дружења.

Било како било, засигурно за већину знам да ће успети у ономе што је наумила да оствари.

Постаће новинари, психолози, адвокати, одлични економисти и професори, педагози, лекари…

...

Брзопотезно протеривање у добровољне секције

Шах помаже развоју логичког мишљења, комбинаторике, маште и креативности, упорности, самопоуздања и емоционалне стабилности. Шах је у основне школе уведен 2007/2008, пет година раније него што ће то захтевати Европска унија од својих чланица.

Док се у Русији ради на томе да шах стекне статус обавезног предмета, од септембра у Србији ће он постати секција јер у оквиру промена образовног система за прваке и петаке основних школа више неће постојати изборни предмети. Како ће то утицати на статус шаха у школама и зашто је важно да он постоји у образовним установама, за наш лист говоре Небојша Баралић, међународни судија и међународни организатор и координатор увођења шаха као изборног предмета у образовни систем, и Марија Лукић, међународни судија и наставница шаха у школи.

...