Месечне архиве: јун 2018

ВРЕЛО ЛЕТО У ЗРЕЊАНИНСКИМ ШКОЛАМА: ИЗБОР ДИРЕКТОРА КОЈИМА ИСТИЧЕ МАНДАТ, А ПРИПРЕМА СЕ И НОВА МРЕЖА ШКОЛА

У просвети никада није досадно. Можда се некоме учини да је то диван посао, дневник у руке, дневник у зборницу, али нас последње деценије уверавају да није све тако. Мање-више успешне реформе, све мање деце у школским клупама, технолошки вишкови, акредитације, лиценце… Дакле, ни ова област, често сматрана елитном и повлашћеном, дели судбину друштва у целини, уз много трзавица и непознаница, и, наравно, све веће захтеве, запосленима у просвети преостаје да се надају бољим временима…

...

Нестручни наставници у школама

У основним и средњим школама у Србији ради 457 нестручних наставника математике, 239 наставника физике и 109 наставника информатике.

...

Одликаши пали на матури

...

Школски календар за основне и средње школе у АП Војводини за школску 2018/19. годину

Покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, у складу са законом, донео је правилнике о школском календару за основне и средње школе са седиштима на територији АП Војводине, за школску 2018/19. годину.

...

Образовање по мери бизниса

Од фебруара ове године у склопу Привредне коморе србије функционише и Пословна академија. Од запослених у скоро свим гранама привреде очекују се перманентно усавршавање и целоживотно учење

ЕРА доживотних послова је завршена. У Америци тренутно особа промени посао у просеку десет до 15 пута у току свог радног века. У Европи се посао мења у просеку на пет година. Запослени зато данас морају непрекидно да се усаврашавају и образују. У оквиру Привредне коморе Србије од фебруара ове године функционише Пословна академија. Од септембра се спремају нови, још атрактивнији, програми.

...

У школама тимови за борбу против дроге

Министар здравља Златибор Лончар спремио предлог за наредну седницу Владе Србије. Психолози и полицајци држаће предавања ученицима петог разреда

ДРЖАВА спрема стручне тимове у борби против наркоманије, који ће бити састављени од психолога и полицајаца, а обилазиће све школе у Србији. Ово је, како незванично сазнају „Новости“, део предлога који ће министар здравља Златибор Лончар изнети на првој следећој седници Владе.

...

Министар Шарчевић наложио нове изборе у школи у Ветернику

Министар просвете Младен Шарчевић није дао сагласност да директорка ОШ „Михајло Пупин“ у Ветернику буде Теодора Митић, досадашња директорка, против које је поднет низ пријава за кршење закона, а за чије именовање је сагласност дала Покрајина.

Група запослених у овој школи дуже од месец дана покушава да укаже надлежнима на, како кажу, низ незаконитости које се одвијају у овој установи, а за које оптужују директорку. Она је била и једна од три кандидаткиње у избору за директора школе у новом мандату.

...

Не верујем професорима: Министар ангажује све расположиве капацитете да би спречио преписивање на малој матури

До када ће се тестови за малу матуру допремати под оружаном пратњом и да ли је то светска пракса?

У скоријој историји није било министарства које је усвојило девет закона у једној школској години и покренуло реформе за измену образовања, од вртића до факултета, као што је то учинило Министарство просвете науке и технолошког развоја. Како реформе секу стари образовни систем, тако пристижу и критике. Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевиц́ нестрпљивима поручује да стану у ред јер ако је нешто пропадало 30 година, нема оног који ће да га „дигне“ за две.

...

Конкурсом заобилазе технолошке вишкове

Наставник Иван Глишић већ десет месеци не успева да допуни фонд часова у Музичкој школи „Коста Манојловић“, пошто директорка те школе не жели да уважи препоруку радне подгрупе за праћење ангажовања запослених у школама на нивоу Школске управе Београд.

...

Суботица: „Катанац“ на школу пуну ђака по закону ?

СУБОТИЧКА ОШ „Милош Црњански“ има мање од 400 ученика, при чему се у њеној непосредној близини, чак у истом дворишту, налази још једна школа. Осим тога, зграда нема решен имовинско-правни статус, а настава се организује у просторијама Више педагошке школе. Све то су разлози зашто она не испуњава законске основе да постоји, те је у циљу оптимизације школске мреже предложено њено гашење.

...